KOMIKS: Batman - Detective Comics 6: Ikarus

Článek od: Marek - 14.06.2018

Ikarus nás přivádí do Gothamu v době, kdy se Bruce Wayne opět osobně stará o své veřejné aktivity a není tolik posedlý svým alter egem. Je vidět, stará se o charitu a svou firmu,  nebo to tak alespoň navenek vypadá. Spolu s Elenou Aguilovou, až podivuhodně čistou vizionářkou, plánuje v Gothamu bojovat proti drogové závislosti. Výstavba klinik a přestavba temných čtvrtí. To vyžaduje uchování si lukrativních pozemků, čímž se znelíbí mnoha místním oligarchům, kteří s nimi již měli své plány. No a navíc se ve městě objevuje i závislost na novince zvané Ikarus. Na takovém kalibru, že je neskutečně nebezpečný nejen pro případné uživatele, ale hlavně distributory. S tímhle nechce mít nikdo nic společného, tady se hraje o monopol na zlatý důl.

Jak se dá předpokládat, kopnutí do vosího hnízda vyústí ve vraždu nové obchodní partnerky, čímž se posouvá tahle nová šmakuláda na osobní úroveň. A právě tady se mi líbí odklon od dlouho zaběhnutého stereotypu. DC 6 si totiž nepřichystal jako plottwist Jokera, Clayface ani nikoho podobného. Po delším půstu je na scéně zase drama obyčejné detektivky bez superpadouchů, což je úžasně osvěžující. Takový dobrý návrat ke kořenům, kdy Netopýr mlátil mafiány a zlodějíčky, ne šílence, kteří mají nejspíš všichni konta v Monacu  (no vážně, kde na to berou?!). Dialogy jsou přirozené a působí zcela nenuceným dojmem.
Jediná narážka na psychopaty se tak objeví v kratším doplňujícím příběhu na konci, kde se trochu odhalí background story Juliana Daye, později známého jako Calendar Man. Kvituji, že ani zde autoři nesklouzli k rádoby obměně stylu postav a pokračovali na vlně hlavního příběhu. Díky tomu si opravdu užijeme ještě "normálního" Juliana Daye před přijetím nové identity. Batman se zastane obyčejných občanů, vše probíhá na úrovni zcela standardního zločinu.

Pochvala míří i k použitým světlým předělům. U kreseb by tmavé značně znesnadňovaly četbu a orientaci v příběhu. To a sytý žlutý přebal mi ještě více evokují retro styl Batman komiksů, což jedině vítám.

Ikarus doporučuji všem fanouškům Batmana, po několika posledních, vcelku chaotických, dílech kánonu se jedná o vítané zpestření a rád si dám něco podobného znova. Detektiv je zpět, vážení!

Batman - Detective Comics 6: Ikarus
Brian Bucellato, Francis Manapul

Nakladatel: BB Art
Překlad: Petr Zenkl
Rok vydání: 2018
Počet stran: 176
Rozměr: 168 x 258
Provedení: paperback
Cena: 499 Kč

Přidat komentář