KOMIKS: Hubertus Rufledt - Helge Vogt, Alisik 1: Podzim

Článek od: Renata Staurovská - 13.07.2018

Náhrobní kámen, černé kočky, hřbitov a postavy, které jsou na první pohled neviditelné. Pokud vám tohle něco připomíná, pravděpodobně se vám do rukou dostal komiks Alisik 1: Podzim. Knihu, která svojí obálkou zaujme už na první pohled, mají na svědomí zatím ne příliš známí pánové Hubertus Rufledt a Helge Vogt. Pokud vás zdařilá ilustrace zlákala tak jako nás, pravděpodobně si dřív nebo později položíte následující otázku. Kdože je ta holka, co vypadá tak trochu jako z filmu Tima Burtona? Jak už název napovídá, jméno hlavní hrdinky je Alisik. To je ale asi o knize to jediné, co dopředu dokážete odhadnout. Pokud očekáváte romantickou záležitost, částí tak trochu do emo a zbytkem něco jako Stmívání, budete určitě zklamáni. Tenhle komiks je totiž úplně o něčem jiném.

To, že hlavní hrdinka je vlastně mrtvá, se dozvíme hned na první stránce. Ostatně, stejně je na tom většina dalších hlavních postav. Jsou to duchové, uvězněni mezi dvěma světy, říší temnoty a královstvím světla. Na starém hřbitově sdílejí své životní příběhy a snaží se tak přečkat čas, dokud vyšší síly nevyřknou finální verdikt nad jejich osudem.
A mladičká Alisik čeká s nimi. Ze své minulosti si nepamatuje nic a se svým osudem se smiřuje o to hůř. Kdyby alespoň věděla, jak zemřela a čím si takový trest vysloužila. A to ještě netuší, že do jejího života zanedlouho přijde jistý kluk. Kluk, který na rozdíl od ostatních živých hlasy mrtvých slyší…

Ani nástinem romantické zápletky se nenechte zmást. O lásce tento komiks totiž opravdu není. Je o tom, jak se mrtví smiřují se svým osudem, je to kniha o ztracených duších podaná mírně odlehčenou formou. Styl humoru je však nevtíravý a jen občas prosvětluje jinak poměrně depresivní atmosféru celého díla.Dalším příjemným oživením jsou básně od samotné Alisik, ve kterých si vylévá své duševní pochody a myšlenky. Jsou opět depresivní, ale zároveň v sobě mají jistý nádech mladické revolty a agrese – prostě básně teenagera, nespokojeného se svým osudem.

Na knihu tohoto typu jsou ilustrace někdy až překvapivě živé, což ale vůbec nenarušuje celkově ponurou atmosféru díla, naopak. Jediné, co celkový dojem z knihy poněkud kazí, je, že pokládá stále více a více otázek, aniž by alespoň nějaké z nich zodpověděla. Musíme zde ale vzít v potaz, že je to první díl z plánované pětidílné série, a doufat, že v dalším díle nám autoři alespoň nastíní, co je vlastně Alisik zač. Protože klást otázky bez odpovědí nejde věčně…

Nevadí vám pomalejší tempo knihy, máte rádi tvorbu Tima Burtona a vyžíváte se v ponuré atmosféře? Pak se u čtení Alisik 1: Podzim určitě nudit nebudete. A ona bude za další návštěvníky na svém hřbitově jen ráda.

 

Alisik 1: Podzim
Hubertus Rufledt

Nakladatel: Crew
Počet stran: 112
Rok vydání: 2018
Vazba: pevná
Formát: 240x170 mm
Cena: 251 Kč

Přidat komentář