ROZHOVOR: Ceny za nejlepší českou detektivku

Článek od: Redakce - 30.07.2018

Před pár týdny, konkrétně v červnu, se udělovaly přestižní ceny, po kterých jistě touží každý autor detektivních příběhů.  Ano, jsme si plně vědomi faktu, že detektivka není sci-fi ani fantasy, ale detektivní zápletka je mnohdy nedílnou součástí i těchto příběhů.  A vzhledem k tomu, že mezi oceněnými se ocitly hned dva tituly z knižní stáje nakladatelství Mystery Press, se kterým rádi a dlouhodobě spolupracujeme, vytáhli jsme z Tomáše Němce, jednoho ze spolumajitelů Mystery Pressu, alespoň kratičkou reakci na toto ocenění.

Tři otázky pro hrdého nakladatele:

1. Co pro tebe konkrétně tyhle úspěchy na poli knižně detektivním znamenají?
Každého ocenění si samozřejmě moc vážím a beru ho tak, že asi děláme svou práci dobře. Hlavně mám ale radost za autory a všechny ostatní (sazeče, grafiky, výtvarníky, redaktory…), kteří se  na oceněné knize podíleli. Víš co, milionové honoráře spisovatel návštěvám obvykle neukazuje, v tomhle ohledu jsou sošky naprosto nepostradatelné.

2. Cítíš se býti hrdým manažerem, když máš ve své knižní stáji takové "koně"?
Nepoužíval bych slovo „manažer“, jest to slovo pro knižní branži nevhodné, ba možná až odporné. Já jsem pouhý nakladatel a ano, na naši stále se rozrůstající (a hodláme v tom pokračovat) autorskou stáj jsem patřičně hrdý!

3. A už proběhla nějaká oslava, přípitek, bouchaly špunty? Nebo jste to pěkně postaru všichni oslavili prací a budeš teď "svoje" spisovatele pohánět ještě k lepším výkonům?
Jak jsme roztroušení po celé republice, tak jsme se k hromadnému bouchání špuntů ještě nedostali. Takže zatím slavíme prací, neboť Stachanovci jsou náš vzor. Ale napravíme to. Ne že ne. Jak se umíme postavit k práci, tak se umíme postavit i k oslavám. Nekompromisně.

Děkujeme panu Němcovi za briskní a rychlé odpovědi, které jste si právě přečetli. A po zdolání textu níže se případně můžete vrhnout i na obě detektivky, pokud zatím unikaly vaší pozornosti. Obě dvě stojí rozhodně za to a oba autoři už těmto svým knižním ratolestem nadělili nebo chystají další knižní sourozence.

 

Cena Jiřího Marka je nejprestižnější tuzemské ocenění pro nejlepší český detektivní román, které od roku 1996 uděluje Česká asociace autorů detektivní literatury (AIEP). V aktuálním ročníku zabodovaly hned dvě knihy z Mystery Pressu: třetí místo obsadila humorná detektivka Marie Rejfové Kdo jinému jámu kopá, historická detektivka Viléma Křížka Smrt má vůni inkoustu pak získala rovnou hlavní cenu.

Ceny za nejlepší české detektivky zamířily do Mystery Pressu!

Historická detektivka Smrt má vůni inkoustu, oceněná Cenou Jiřího Marka, je románovou prvotinou Viléma Křížka. „Autor stvořil v Eliáši Sattlerovi obraz podivínské osobnosti, která vyniká nejen bystrým úsudkem, ale kupodivu rovněž neobvykle citlivým čichem, který využívá i při odhalování zločinů,“ charakterizuje román předseda poroty Lubor Falteisek.

Marie Rejfová vsadila v knize Kdo jinému jámu kopá pro změnu na svérázný humor a kromě promyšlené detektivní zápletky se jí také podařilo brilantně vystihnout vztahy mezi obyčejnými lidmi (v čele s hlavními hrdiny, učitelkou Josefínou Divíškovou a komisařem Tvrdíkem) a zároveň dovedně zprostředkovat atmosféru současného českého maloměsta.

Úspěch obou knih je pro Mystery Press o to cennější, že se toto relativně mladé nakladatelství (zal. 2015) začalo věnovat české detektivní tvorbě teprve v loni, kdy také vyšly oba oceněné tituly. Usnout na vavřínech však Mystery Press nehodlá: letos v květnu vydala Rejfová druhý román s Josefínou Divíškovou Komu straší ve věži, nový případ Eliáše Sattlera si budou moci čtenáři přečíst tento rok v listopadu a detektivky dalších českých autorů se chystají!

Recenzi na obě detektivky si můžete také přečíst  na našem webu:

Kdo jinému jámu kopá-recenze
Smrt má vůni inkoustu-recenze

 

Přidat komentář