KOMIKS: DCKK: Selinina velká loupež

Článek od: Petr Simcik - 08.11.2018

Selina Kyleová alias Catwoman byla u nás donedávna jen ta kočka v latexovém oblečku, která se mihla v jednom filmovém Batmanovi a následně v příšerném vlastním filmu. Věděli jsme o ní, že je zlodějka, snaží se nezabíjet a podle míry infantility a stáří filmu má něco společného s kočkami.

Naštěstí autorem komiksu, který byl vybrán do DCKK, je Ed Brubaker, a tak je jasné, že nepůjde o nějakou pláštěnkovou heroickou a barevnou slátaninu. Brubaker si totiž rád hraje a rád píše hrdiny civilněji a má rád krimi. Udělal to u Kapitána Ameriky, Daredevila, Gotham Central, a tak je víc než jasné, jakým směrem posune hrdinku, zlodějku, jejíž komiksová kariéra stála tak nějak na vodě a plácala se od jednoho břehu k druhému. Rozhodně nás nečeká "slečna Kočka".

Dostaneme klasický příběh o skládání týmu z lidí, kteří mají nějakou minulost, ne úplně si věří a o velké loupeži. Catwoman je zde vlastně úplně bez kostýmu, který si užijete hlavně retrospektivně a překvapivě dobře to funguje a vy si ji oblíbíte možná víc, než kdyby na sobě měla ten zbytečný latex a kůži. Zároveň v druhé lince sledujete noirovou detektivku, ve které po údajně mrtvé Catwoman pátrá soukromý detektiv Slam Bradley, ne nepodobný svému pravzoru Marlowemu. Selinina velká loupež rozhodně není jen pro milovníky pláštěnek. Naopak se do ní může pustit vlastně kterýkoli čtenář komiksů, detektivek nebo komiksových detektivek a nebude zklamán.

Jelikož bych vás připravil o požitek, nebudu tu prakticky ani trochu shrnovat děj, jen vězte, že kočičího kostýmu si moc neužijete, zato nakládaček, mafiánů, podrazů i smělých plánů, které se ovšem zhusta kříží s jinými plány a to i několikanásobně. A taky smrti, i té si užijete vrchovatě, což není ani v DC nijak běžná záležitost. Ed Brubaker je prostě jiný a Darwyn Cooke nezůstává pozadu. Dohromady udělali úkrok stranou a vytvořili dva propletené příběhy, které si z DC berou postavy, ale jinak by fungoval krásně i samostatně.

Darwyn Cooke se v tomhle komiksu postaral i o kresbu, která je hodně jiná. Cooke má za sebou mimo jiné působení v DC jako kreslíř story boardů a je to vidět. Jeho kresba je hodně filmová. Dynamická, přitom velmi jednoduchá. Jako by vzal tlustý fix a jen skicoval. Bez předkreslení, hravě, bez nějakých pravidel. Rád mění kamery, používá detailní záběry na postavy nebo jejich části a využívá hodně tmu a stíny, a to i na prosluněné pláži v Miami. Chvilku jsem si na ni musel zvykat, ale když se nenecháte odradit pár prvními stranami, poznáte, že kresba neuvěřitelně podporuje atmosféru a při neustálém pohybu je pořád přehledná.

Selinina velká loupež není Catwoman. Tady nám DCKK trochu lhalo. Je to čistá Selina Kyleová, ale to nemění nic na tom, že do výběrového kompletu zcela jistě patří.


SLAM BRADLEY: PO STOPÁCH CATWOMAN: Původně vyšlo v Detective Comics #759–-762 srpen–listopad 2001
SELININA VELKÁ LOUPEŽ: Původně vyšlo v září 2002

Autoři: Ed Brubaker, Darwyn Cooke
Vazba: vázaná
Stran: 144
Rozměry: 178 x 266 mm
Cena: 249Kč

Přidat komentář