KOMIKS: Znovuzrození hrdinů DC: Flash 1 - Když blesk udeří dvakrát

Článek od: Marek - 10.12.2018

Crew a BB Art spojili své síly, aby přinesli českým a slovenským čtenářům možnost naskočit do rozjetého vlaku DC univerza.
Jistě se vám to už někdy stalo. Hodně vašich přátel o tom mluví, filmy se točí, sem tam zachytíte útržek. Barevné postavy prožívají své někdy více, někdy méně naivní dobrodružství, a nad tím vším se vznáší opar vážnosti, kterou by si pro toto odvětví přáli jeho fanoušci. A tak vás jednoho dne napadne, že byste se možná taky mohli trochu vzdělat v trendech. Zkusíte něco málo googlit a během chvíle zjistíte, že se chcete vrhnout do něčeho, co má desítky filmů, tisíce postav a statisíce publikací. Že historie tohoto fenoménu sahá do doby před druhou světovou válkou. A objeví se vtíravá otázka "Kde mám vlastně začít?".
Řeč je samozřejmě o superhrdinských komiksových univerzech. Jako ta nejznámější a nejrozsáhlejší si můžeme jmenovat dvě hlavní větve - Marvel a DC. Dva giganti, kteří mezi sebou dlouhé roky soupeří a kopírují od sebe navzájem. Někdy uzavřou křehké spojenectví a vytvoří crossover, v němž na chvíli prolnou své jinak se nesetkávající světy. Oba si však uvědomují, že generační výměna je skutečná a že musí jít trochu štěstíčku naproti, chtějí-li do svého mocného království nalákat další čtenáře. Není tedy divu, že je možné čas od času v trafikách vídat díly sérií toho nejlepšího, co tato univerza zplodila. Nedávno k těmto sadám přibyly nové, které nemají za úkol vyzobávat "špeky", ale plnohodnotně zasvětit čtenáře do základů těchto světů. Dnes se podíváme na novou sérii, která má za úkol nalákat nové fanoušky ke společnosti DC.
Jako první se mi do rukou dostala větev, jež má přiblížit postavu Flashe. V DC Univerzu sice nejsem úplný nováček, ale Flash mne osobně až dodnes skoro úplně míjel, jeho představení tedy přijímám stejně nadšeně jako naprostý zelenáč.
Forenzní technik Barry Allen byl zasažen bleskem. Pro mnoho lidí jen velice nepříjemný, ne-li přímo smrtelný zážitek. Barrymu však tato nehoda nepřinesla bolest a strádání, nýbrž superrychlost. Schopnost běžet tak rychle, aby si nikdo ani nevšiml, že během rozhovoru s vámi oběhl zeměkouli a vrátil se na stejné místo, kde stál na začátku. Rozvibrovat své tělo na takovou frekvenci, aby byl schopný přesunout svou hmotu skrze pevné objekty. A mnoho dalších věcí, jež je schopný kombinací své schopnosti a kreativity zkombinovat pro zcela nový efekt.
Příběh nás dostává do pokročilé doby, kdy se již s touto změnou naplno sžil, nečekejte tedy části o Flashových začátečnických nesnázích. V době, kdy se příběh odehrává, je Flash ve svém městě již známý ochránce, který je připraven kdykoliv a kdekoliv zasáhnout. Své tajemství skrývá přede všemi, i před nejbližšími přáteli. Jenže čím dál častěji zjišťuje, že nestíhá. Zrovna u někoho takového je to docela paradox, ne? Skoro se chce vymyslet nějakou metaforu na uspěchanost dnešní doby. Nic, jedeme dál. Flash tedy nestíhá, byť o naprosté zlomky setin sekundy. Něco takového Barryho velice trápí. Chce pomáhat, snaží se ze všech sil, ale je toho na něj moc. Jakýkoliv soukromý život šel prakticky celý, takříkajíc, do kopru.
Autoři nám hned ze začátku nastiňují poměrně dost zamotaný příběh, který odkazuje na složitou minulost Flashe a jeho prvního pomocníka Wallyho. Bohužel ale z kontextu nepochopíme, jestli se jedná pouze o Flashovy vzpomínky, až moc bujnou fantazii nebo prolnutí alternativních realit. Takže abych pravdu řekl, po prvních dvaceti stranách jsem se modlil i k Poseidónovi, aby takto neprobíhala celá kniha. Naštěstí ne, během chvilky se prakticky všechny následující události odpojí od zmatečného začátku a nijak se k němu už nevrací, maximálně jen v lehkých náznacích, které nás ale přímo nenutí znát předchozí události. Ač bych tedy tuto počáteční partii označil za neskutečně špatně vybranou, protože se v ní začínající čtenář jen velice těžko orientuje, možná má svůj význam. Tedy naznačit propletenost a větší hloubku Flashova světa, možná i trochu nalákat k doplnění si znalostí o dějiny minulé. A snad i předem připravit čtenáře na to, že zasadíme-li následující příběh do kontextu, měl by asi být vážnější, než se zdá.
Když blesk udeří dvakrát je totiž kolem a kolem poměrně dost jednoduchý kousek. Celý se točí kolem mnoha nových nečekaných úderů blesku, během nichž získalo Flashovy schopnosti několik desítek dalších lidí ve městě. Prvotní nejistotu z nastalé situace následně vystřídá chuť je cvičit, pomoct jim přejít prvotní nesnáze a vyrovnat se s novými schopnostmi.
Mezi nově zasaženými se však najde i jeden, který si velice dobře uvědomuje, že by mohl svou moc razantně rozšířit, kdyby si uzmul cizí přístupy ke zdroji energie. Začne tedy z ostatních běžců násilně vysávat energii, což vede k mnoha úmrtím. Flash se snaží tohoto padoucha zastavit, ale samotnému mu na něj vlastní síla nestačí.
Děj tedy vrcholí trochu klišovitými momenty, kdy se jako řešení na vše posté omílá přátelství a soudržnost. Neříkám, že tomu tak není či je, ale celkově mi přijde, že se k této "berličce" uchylují autoři až moc často. Mně osobně by třeba trochu otevřenější tragičtější zakončení vůbec nevadilo. Spíše bych se těšil na pokračování navazující na těžko polapitelnou nemesis, než na dalšího ve výsledku nijak speciálního záporáka. A že tady měl k takové zápletce příběh opravdu dobře našlápnuto. Škoda, trochu promarněná šance.´
Pokud bych měl zhodnotit knihu jakožto origin, kterým nás chce DC nalákat k další četbě, tak pro mě bude mít dále Flash docela nejistou pozici. Neurazil, ale ani nezaujal. Prostě jen další nevýrazná postava, kterou bych klidně do budoucna přeskočil. Aspoň tak na mě působí. A bojím se, že nejsem jediný. Ať už se jedná o zbytečně překombinovaný začátek, nebo následný nemastný, neslaný příběh, který své zvraty negraduje, ale spíše je nechtěně upouští a doufá, že třeba teď, právě teď, vás to chytne. Bohužel se tak nestalo.  

Znovuzrození hrdinů DC: Flash 1 - Když blesk udeří dvakrát
Joshua Williamson, Carmine Di Giandomenico, Ivan Plascencia
Nakladatel:
Crew
Překlad: Changer the Elder
Redakce: Jiří Pavlovský
Rok vydání: 2018
Počet stran: 216
Rozměr: 168 x 258
Provedení: paperback
Cena: 299 Kč

Přidat komentář