KOMIKS: Kurtis J. Wiebe - Roc Upchurch, Krysí královny 1: Šmrncem a magií

Článek od: Karolína Poláčková - 14.12.2018

Potřebujete vyčistit jeskyni od magických potvor? Vyhnat z města bandity? Sehnat parťačky na chlastání, které mají pořádnou výdrž? Došla vám náhodou zásoba sprostých slov? Pak se můžete obrátit na Krysí královny (bonbony a houbičky gratis!), ale za výsledek vám nikdo neručí.

Městečko Palisáda má své, poměrně obyčejné, problémy – již zmíněné bandity, trolly, gobliny, a také místní žoldácké party. Právě ty by paradoxně měly potíže města za dobrý peníz od starosty vyřešit, ale Krysí královny spíš trable přidělávají. Čtveřice tvořená elfí nekromantkou Hannah, lidskou čarodějkou Dee, trpasličí bojovnicí Violet a nenápadnou pidižvou Betty totiž po několika korbelech lahodného alkoholu vydá v ulicích za hotovou katastrofu. Kapitán městské stráže nad nimi sice drží ochrannou ruku, ale nic se nemůže tolerovat věčně. Polovina města má už teď na Královny spadeno. Aby alespoň něco odčinily, jsou spolu s dalšími žoldáckými skupinami vyslány na quest. Místo avizovaných goblinů je tam ale potká problém docela jiného formátu…

Pokud hledáte spíše hlubší, propracovanější příběh, dejte od Krysích královen okamžitě ruce pryč. Na klasické fantasy nenechaly nit suchou a přichází s plejádou zparodovaných klišé a koňskou dávkou absurdity. V klasických kulisách připomínajících Dračí doupě vsadil Wiebe na ojedinělý přístup a vytvořil komiks, který se ani zbla nebere vážně. Hrne se vpřed překotným tempem a příběh tu rozhodně není tím nejdůležitějším. Šmrncem a magií nabízí vrchovatou porci krvavé akce, magie a hlavně hlášek. Ačkoli se Královny prezentují spíš jako komiks pro dospělé, humor i celkové pojetí se zasekly spíš na úrovni odrostlých pubescentů. To ale nutně nemusí být špatně. Vtipy sice dokáží být silně infantilní, nebo až úmyslně trapné, ale přesto nelze komiksu upřít, že jde o zábavné čtení. Místy dokonce dokáže nahodit i vážný tón, ale ve velmi, velmi omezeném rozsahu. Když přeskakuje vážně míněná romantická jiskra, o půl stránky níž už je veškerá vážnost zabita absurdním vtípkem.

Stejně jako frekvence vtipů je místy přepálené i množství vulgarismů. V komiksu se jich vyskytuje možná až neefektivní nadbytek. Na tomto místě je také třeba zmínit překlad – a zvlášť právě překlad nadávek. Nad některými využitými neologismy mi zůstával až rozum stát a v těch chvílích mi bylo líto, že nemám po ruce anglický originál, abych zjistila, z čeho jsou ta slova vlastně odvozena. „Jednorožčí kokíno“ ovšem nemá chybu. Co se pak rozvoje postav týče, ani tam Wiebe nebrousí příliš do hloubky. Trochu detailněji se věnuje jen hlavní čtveřici, sem tam upustí nějaký odkaz na minulost nebo nastíní vnitřní dilema.

Upchurchova kresba je spíš průměrná, ale k Wiebeho scénáři a absurdnímu nádechu jeho fantasy světa dobře pasuje. Krysí královny se představují prostřednictvím menší uzavřené epizodky, která však v závěru nadhazuje návnadu na pokračování. A já se na něj budu těšit, protože mi svým stylem tyhle čtyři rázné žoldnéřky vcelku sedly. Pokud máte chuť zvolnit a přelouskat něco odpočinkového, jsou Královny opravdu dobrá volba. Nebo alespoň zajímavá, zvlášť pokud jste fanoušky fantasy nebo si chcete přečíst něco lehce ztřeštěného. Či snad pokud vám došla zásoba zajímavých sprostých slov…

 

Kurtis J. Wiebe, Roc Upchurch – Krysí královny vol. 1 – Šmrncem a magií
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 128, brož
Rok vydání: 2018
Překlad: Darek Šmíd
Cena: 329 Kč
 

 

Přidat komentář