KOMIKS: Greg Rucka - Nicola Scott, Wonder Woman 2: Rok 1

Článek od: Ivet Křenková - 25.01.2019

Amazonky jsou přímo u vytržení, když na jejich ostrově havaruje letadlo s několika muži. Věří, že s jejich příchodem dorazí i další hrozby, které budou mít pro ostrov Themyscira fatální následky.

Princezna Diana má pocit, že její celoživotní trénink směřoval právě ke dni, kdy se setkala se Stevem. Havaroval se svým letadlem na ostrově, na který tisíce let nevkročila noha muže. Díky svým schopnostem vyhrála turnaj Amazonek, dostala tak čest Steva doprovodit zpět domů a zamezit nebezpečí, které je dle znamení od bohů na spadnutí. Má to ale jeden háček – po opuštění ostrova se už nemůže vrátit zpět a postupně na něj zapomene. Diana je ve světě lidí nejprve ztracená, ale postupně si přeci jen získá obdiv a lásku. Navíc velmi brzy zjistí, kdo stojí za prorokovanou hrozbou pro její lid.

Druhá část Znovuzrození postavy Wonder Woman začíná na rozdíl od předchozího dílu získávat jasné obrysy. Wonder Woman 1: Lži se totiž jako rozjezd pro nové čtenáře zrovna dvakrát nepovedl a celý komiks se topil v nejasnostech. Diana málem zapomněla, co je zač a nemohla najít cestu domů. Díky Roku jedna vše najednou pomalu dává smysl.

Diana se v říši lidí seznamuje s doktorkou Barbarou Ann Minervovou, později nechvalně známou jako Cheetah. Ta jako jediná dokáže rozluštit řeč, kterou krásná Amazonka mluví a pomáhá jí dorozumět se s okolním světem. Dianino seznamování se s okolím je vcelku roztomilé a do komiksu se hodí. Urostlá dívka v titěrném kostýmu konec konců dokáže vzbudit spoustu rozruchu.

Problémem komiksu se bohužel stává akční linka, ve které Diana pomáhá Stevovi a jeho kolegům se zničením tajemné organizace Sear. Příběh kolem organizace začíná slibně, ale pro dopadení padouchů hrdinka skoro nemusí hnout prstem. Přitom nebezpečí, které se za tím vším skrývá, má mnohem větší potenciál k rozvinutí. Vypadá to, jako by na akční scény už nezbyl prostor a scénárista Greg Rucka se je snažil lámaně vyřešit v několika panelech.

V akčnějších a bojových scénách hodně pomáhá kresba, která je dynamická a čtenář se díky ní dokáže do děje lépe vcítit. Kreslířka Nicola Scott má ale občas problém s proporcemi Diany a také s jejím obličejem, který není vždy tak přitažlivý. Za zmínku každopádně stojí galerie alternativních obálek, která se tentokrát opravdu povedla.

Wonder Woman 2: Rok jedna přináší zase trochu jiné uchopení příběhu o původu Diany. I když tím pádem příběh není úplně nový, scénář funguje a nabízí i několik zajímavých prvků – třeba to, že se hrdinka nemůže vrátit domů na ostrov. Komiks se díky skvělému uspořádání panelů dobře čte, děj odsýpá (občas možná až příliš rychle) a čtenář se nenudí.

Pokud se tedy po první zmatené části ke Znovuzrození Wonder Woman vrátíte a dáte Dianě druhou šanci, určitě si vás tentokrát dokáže omotat svým zlatým lasem. Kdoví, jestli se jí to povede i příště.

Wonder Woman 2: Rok jedna
Scénář: Greg Rucka
Kresba: Nicola Scott
Nakladatelství: Crew
Překlad: Kateřina Tichá
Série: Znovuzrození hrdinů DC
Vazba: brožovaná
Rok vydání: 2018
Počet stran: 168
Cena: 299 Kč
 

Přidat komentář