RECENZE: Stephen, King, Kouzelná skříňka pro Gwendy

Článek od: Renata Staurovská - 15.02.2019

Dvanáctiletá Gwendy žije v městečku Castle Rock a o letních prázdninách každý den pravidelně vybíhá tři sta padesát schodů na vyhlídku Castle View. Ne však proto, že by se chtěla kochat výhledem. Gwendy má, jako spousta dětí jejího věku, problémy s nadváhou, a právě tohle léto to má změnit. Od září nastupuje na druhý stupeň základní školy a zařekla se, že nelichotivou přezdívku, kterou jí vymyslel Frankie Stone, si s sebou neponese. Proto každý den vybíhá ty zatracené schody, na jejichž vrcholu sotva popadá dech. Svět bude určitě jednodušší, když bude mít o pár kilo méně… Alespoň to si onoho osudového léta hlavní hrdinka Kouzelné skříňky pro Gwendy, nové knihy z pera Stephena Kinga, myslí.

Jenže jednoho dne ji na vyhlídce osloví neznámý pán v klobouku, který jako by o ní věděl úplně všechno. Po prazvláštním rozhovoru od něj Gwendy dostává dárek – kouzelnou mahagonovou skříňku. Když zatáhne za jednu páčku, dostane tu nejlahodnější čokoládu, jakou kdy jedla, a z druhé vypadávají krásné stříbrné mince. Už ve chvíli, kdy ji holčička poprvé spatří, ví, že ta skříňka patří jí.

Kromě páček je na skříňce ještě několik barevnách tlačítek. Každé z nich symbolizuje jeden světadíl, co se ale stane ve chvíli, kdy nějaké z tlačítek zmáčkne, to se už nedozví. Její prapodivný společník ji naposledy varuje před velkou zodpovědností, klade jí na srdce, aby svůj poklad dobře schovala a následně odchází. Zbyde z něj jen klobouk poletující ve větru. Gwendy přinese skříňku domů a schová ji do spleti kořenů velkého dubu, který jim roste na zahradě.

Od té chvíle jako by celý její život nabral ten správný směr. Má výborné známky, přestává nosit brýle a o nějaké nadváze už nemůže být vůbec řeč. Jen tu skříňku pořád nemůže dostat z hlavy, a spolu s ní otázky, co by, kdyby…

Stephen King ve spolupráci s Richardem Chizmarem vytvořil knihu, která nás vlastně provází obdobím dospívání hlavní hrdinky. Ale ne tak ledajaké… Hlavní hrdinky, která má ve svých rukou osud celého světa. Jen si to zkuste představit. Stačí zmáčknou jedno tlačítko, a teroristická skupina držící rukojmí v jednom okamžiku zemře. Nebo bude zničena země vyhlašující válečný stav. Masový vrah. Soused, co mlátí svoji manželku. A schválně, co je horší? Nezasahovat? Nebo zasáhnout a nést všechny následky? Trochu moc otázek a zodpovědnosti na hlavu dospívající dívky…

Kouzelná skříňka pro Gwendy je příjemnou jednohubkou na nedělní podvečer, kdy je venku sychravo a vy hledáte milou knížku, u které nemusíte moc přemýšlet, ale zároveň v sobě nese nějakou tu hlubší myšlenku. Velká písmena, pár obrázků a velké odstupy od okrajů stránek, to všechno připomíná spíše dětskou knížku. Ovšem číst ji dětem před spaním by nebyl dobrý nápad. Pořád je to King, a i když se příběh zdá až na pár scén být docela nevinný, není tomu tak. Právě nevyřčené otázky, které křičí pomalu z každé stránky a na které se nedá jednoznačně odpovědět, dodávají Kouzelné skříňce pro Gwendy tu přidanou hodnotu a důvod, proč se k ní člověk bude nejednou vracet.

Možná si teď říkáte: Tlačítko, kterým by někdo mohl vyhodit do vzduchu celý stát nebo kontinent? Máme jediné štěstí, že neexistuje. Ale přesně tady se mýlíte. Jak říká milá Gwendy: "Ale existuje. Nixon ho má. A Brežněv taky. I pár dalších lidí."

Kouzelná skříňka pro Gwendy
Autor: Stephen King, Richard Chizmar
Překlad: Ivan Němeček
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Vazba: pevná
Počet stran: 156
Cena: 259 Kč
 

Přidat komentář