KOMIKS: Gerard Way - Gabriel Bá, Umbrella Academy 2: Dallas

Článek od: Ivet Křenková - 20.02.2019

Po záchraně světa v první části Umbrella Academy pokračují životy hrdinů různými směry. Nikdo z nich ale netuší, že na ně tak brzy po incidentu čekají další problémy.

Číslo 1 Luther se utápí v depresích a tunách jídla před neustále svítící televizní obrazovkou, bůh žehnej Americe. Fáma přišla o svůj hlas, který byl její nejdůležitější zbraní, Séance mění styl oblékání, Vanya je stále naživu, ale z předchozích událostí si na nemocničním lůžku nic nepamatuje. Jediný Kraken se stále snaží spasit svět a nasytit tak svůj superhrdinský syndrom. Ve všem tom utrpení a nihilismu všichni nějak zapomněli na Číslo 5, který skrývá pořádného kostlivce ve skříni. Nikdo se ho totiž jaksi nezeptal na to, jak se vlastně dokázal vrátit z budoucnosti. Nakonec vyplave na povrch, že patří k jednotce, která udržuje pořádek v časoprostorovém kontinuu. Musí zastavit sám sebe a do hlavní role se tak dostávají všechny časové sféry, ve kterých kdy existoval. A jak už název komiksu napovídá, zaplete se také do vraždy prezidenta Kennedyho.

Umbrella Academy: Dallas plynule navazuje na předcházející Apokalyptickou suitu. Scénář příběhu má opět na starosti Gerard Way, zpěvák bývalých My Chemical Romance, který v doslovu přiznává, že druhé pokračování začal vymýšlet až po výhře Eisnerovy ceny za první komiks. Pokud to tak doopravdy bylo, je zřejmě génius – podařilo se mu totiž dovysvětlit některé nevyřešené situace z první části komiksu tak, aby celek dával smysl. Třeba už chápeme útok na Číslo 5 v kavárně.

Tempo vyprávění je neskutečné. Chvíli se s hlavními postavami utápíte v depresi, za moment se chystáte zabít prezidenta a mezi tím urovnáváte rodinné problémy. Jednou jste v Dallasu, jindy ve Vietnamu, za chvíli zase v New Yorku… a díky cestování časem navíc pokaždé v jiném období. Proto příběh občas vůbec nedává smysl a od čtenáře je vyžadována extra dávka pozornosti, kterou se ale vyplatí mít. Na konci do sebe totiž všechen ten nepořádek skvěle zapadne a vy nestačíte zírat na to, jak se to vůbec mohlo stát.

Way umí skvěle pracovat s postavami a vždy je okoření nějakou bizarností, která skvěle funguje. O tom vypovídají i dva záporáci, kteří se v komiksu objeví – Hazel a Cha-Cha. Nosí roztomilé masky a milují sladkosti. To je asi tak vše, co je na nich neškodné, jsou to totiž profi zabijáci, nebojí se vraždit pro zábavu a občas používají dost vynalézavé způsoby usmrcení svých obětí. Navíc z nich padá jedna hláška za druhou. Členové týmu Umbrella Academy jsou také velmi osobití a dozvídáme se o nich o krapet více, než v předchozí části.

S celou tou parádou pomáhá kreslíř Gabriel Bá, jehož styl se malinko změnil, pořád je ale cítit jeho vlastní rukopis. Používá tlustší černé linie a nebojí se zářivých barev. Navíc si pohrává s uspořádáním panelů tak, aby se komiks četl co nejlépe. Za pozornost stojí i úvodní obrázky všech kapitol, které v sobě obvykle skrývají nějakou drobnost k zamyšlení navíc.

Umbrella Academy: Dallas má skvělý spád a nebojí se ničeho – ani toho, že se v příběhu občas budete ztrácet kvůli nápaditým detailům. Pokud ale počáteční spletitosti dáte šanci, nebudete litovat. Way zkrátka nabil pušku a záleží už jen na vás, jestli se necháte zasáhnout.


Umbrella Academy 2: Dallas

Scénář: Gerard Way
Kresba: Gabriel Bá
Autor obálky: Gabriel Bá, Dave Stewart
Nakladatelství: Crew
Překlad: Ľudovít Plata
Vazba: vázaná s přebalem
Rok vydání: 2018
Počet stran: 184
Cena: 569 Kč

 

Přidat komentář