KOMIKS: Steven Moffat - Mark Gatiss - Jay, Sherlock 1: Studie v růžové

Článek od: Karolína Poláčková - 15.04.2019

Málokterá dvojice hrdinů je tak všeobecně známá jako geniální Sherlock Holmes a jeho věrný společník Dr. John Watson. Jejich dobrodružství se už dočkala mnoha a ještě více adaptací - málokterá ale vzbudila takové nadšení a boom, jako “moderní” seriál Sherlock od BBC.

Přesně to, co se od mangy Sherlock očekávalo, fanoušci také dostali – převyprávění pilotní epizody seriálu. John Watson se vrátil z Afghánistánu, navštěvuje terapeutku a shání nové bydlení. Bývalý spolužák ho seznámí se Sherlockem Holmesem, který zrovna zkoumá, jak rychle se tvoří modřiny na mrtvole po ranách jezdeckým bičíkem. Už na první pohled poněkud zvláštní génius přivede Johna k vyšetřování série sebevražd – mrtvá žena, která neměla důvod k sebevraždě, nehty vyrytý nápis do podlahy a chybějící kufr, to je koření prvního případu, který započne přátelství Sherlocka a Johna. Hra začíná!

Příběh je rozdělen do šesti kapitol, které pokrývají děj celé první epizody, a to velmi přesně. Dá se najít jen málo rozdílů – lze ale říct, že manga Sherlockovi sluší. Spolehlivě poznáte tvář Benedicta Cumberbatche stejně jako dalších. Jediné dvě postavy, které lze poměrně snadno zaměnit, jsou paradoxně jeden z ústředního dua, tedy John Watson, a v komiksu identicky bělovlasý detektiv Lestrade. Poradím vám, zaměřte se na nos.

Patrně největším přínosem manga adaptace je celkové zpomalení děje. Znalci seriálu mi dají za pravdu, že pokud je vaše angličtina o něco slabší, mnohdy je složité držet krok s Cumberbatchovým projevem (chrleným takřka rychlostí samopalu). Rozdělení do okének a bublin, které vám nikam neutíkají, příběhu vcelku prospívá, snižuje se totiž riziko toho, že se ztratíte, a nabízí příležitost více si děj vychutnat a v průběhu nad ním přemýšlet.

A samozřejmě je co si užívat a nad čím přemýšlet - stejně jako v původním Doylově díle je Sherlock Holmes géniem, jemuž není rovno. Fanoušci seriálu, který vypustil legendárního detektiva řádit do moderního Londýna, nebudou mangou zklamáni, a s nostalgickou slzou v oku možná začnou přemýšlet nad rekapitulačním maratonem všech čtyř řad. Jak se ale budou k tomuto komiksu stavět čtenáři seriálem nepolíbení, to je otázkou. Pravděpodobněji se přece jen jeví cesta od seriálu k manze, než naopak. I když je to už devět let, co BBC začala Sherlocka vysílat, stále se určitě najdou tací, kterým Holmes pod taktovkou Moffata a Gatisse vonět nebude. Tak či onak, komiks je jako věrná adaptace spíš jen takovou sběratelskou a fanouškovskou záležitostí, a pokud po něm přece jen sáhne nějaký nováček, zafunguje stejně dobře jako propagace. Koho by přece nezajímalo, jak tohle vypadá v live-action? 

 

Steven Moffat, Mark Gatiss, Jay. – Sherlock 1: Studie v růžové
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 210, brožovaná
Překlad: Anna Křivánková
Rok vydání: 2018
Cena: 249 Kč

Přidat komentář