KOMIKS: Greg Rucka - Liam Sharp, Wonder Woman 3: Pravda

Článek od: Ivet Křenková - 03.06.2019

Po lžích konečně přichází pravda – otázkou je, jestli ji Diana dokáže ustát, i když po ní tolik toužila. 

Ani sama Wonder Woman neví, co se vlastně stalo s její minulostí a pamětí. Její existence se totiž doposud vyznačovala velkým zmatkem a nejistotou, celou dobu to vypadalo, že všechny vzpomínky na minulost jí do hlavy někdo nasadil. Když se konečně pomalu vymotává ze lží a vše jí začne docházet, nemůže tuto skutečnost ustát a končí zavřená mezi čtyřmi stěnami, nekomunikuje a sužují ji podivné představy. V hloubi duše chce ale jediné – zjistit, jak to skutečně je a konečně najít cestu domů na rodný ostrov Themyscira, který Amazonky obývají. Brzy zjistí, že není jediná, kdo po skryté cestě na tajemný ostrov pátrá.

Pravda je třetí částí série Znovuzrození hrdinů DC vyprávějící příběh Diany, hrdinky známé jako Wonder Woman. Greg Rucka zde konečně odhaluje důvod, kvůli kterému byla Diana hlavně v první části série poněkud nesvá a měla pocit, že jí někdo leze do hlavy. Všechny střípky se tak konečně začínají skládat dohromady a i zpočátku zmatený čtenář musí uznat, že to Rucka naplánoval skvěle. Nevýhodou bylo dlouhé čekání na toto důležité rozuzlení, ke kterému jsme se toho v předcházející části s názvem Rok jedna příliš nedozvěděli – motal se totiž spíše kolem Dianina původu.

Netřeba zmiňovat, že za všemi Dianinými problémy stojí olympští bohové. Z nich dostává největší prostor Ares, bůh války, se kterým je hrdinka v rozporu snad odjakživa. Právě antická mytologie je velkým plusem této série, i když není zdaleka tak dokonalá jako třeba v „konkurenční“ sérii The New 52, která u nás také vychází. I přesto to ale stačí a díky tomuto aspektu se komiks neřadí k tuctové superhrdinské klasice. Greg Rucka si se scénářem celé série dává záležet a jeho snaha přináší své ovoce, jen je škoda, že nepovedeným prvním dílem tohoto Znovuzrození mohl spoustu čtenářů odradit. Nikoho totiž nebaví číst komiks, ve kterém rozumí jen minimální části děje. Pravda je na tom z tohoto hlediska o mnoho lépe, nabízí potřebné rozuzlení, které je vlastně dost zajímavé a nechybí ani akce, která to celé ozvláštní.

Lepší úroveň tohoto pokračování má na svědomí i kreslíř Liam Sharp, který převzal štafetu po Nicole Scott. Diana pod jeho vedenímzase získává ty správné proporce Amazonky a na většině panelů jí to sluší. Samotné panely jsou navíc přehledně vystavěné a v bublinách je tak akorát textu, aby se dal bez problémů přečíst. Za zmínku opět stojí galerie alternativních obálek na konci komiksu.

Pravda byla po předchozích dvou komiksech příjemným překvapením. Pokud máte sérii rozečtenou, nebo jí chcete dát šanci od začátku, rozhodně to nebude ztracený čas. Stačí se jen prosekat počáteční trnitou cestou. 

Wonder Woman 3: Pravda
Scénář: Greg Rucka
Kresba: Liam Sharp
Nakladatelství: Crew
Překlad: Kateřina Tichá
Série: Znovuzrození hrdinů DC
Vazba: brožovaná
Rok vydání: 2019
Počet stran: 176
Cena: 299 Kč

Přidat komentář