RECENZE:Stephen King, Povznesení

Článek od: Renata Staurovská - 01.11.2019

Slyšeli jste už o městečku Castle rock? Fanoušci Stephena Kinga určitě ano. Fiktivní městečko, ležící kdesi mezi Bostonem a Portlandem v americkém státě Maine. Odehrály se zde děsivé příběhy knih Nezbytné věci, Mrtvá zóna, Cujo, Temná půle a Doktor Spánek, a svůj potenciál ještě zdaleka nevyčerpalo. Nejnovější román jednoho z nejúspěšnějších spisovatelů současnosti nazvaný Povznesení nás totiž zavede právě tam.

Tentokrát se však nejedná o hororový příběh, ačkoliv jeho zápletka je přinejmenším bizarní a znepokojivá. Scott Carey je úplně obyčejný muž, žijící úplně obyčejným životem tvůrce webových stránek. Jeho jediným problémem je lesbický pár odvedle, který nechává venčit své psy na jeho trávníku. Zdraví mu už neslouží tak jako dřív a má nadváhu, tedy alespoň donedávna měl.

Navenek vypadá pořád stejně – postarší pán s bříškem. Ač to na něm ale nejde poznat, neustále ztrácí na váze. Ze začátku půl kila denně, postupem času čím dál víc. A cítí se lépe, lehčí, má víc energie a je fyzicky zdatnější. Co ho však znepokojuje nejvíc, je fakt, že váží stejně s oblečením i bez něj.

S tímto problémem se svěří svému dávnému známému, doktorovi Bobovi. Ten se však nikdy s ničím podobným za celou svoji kariéru nesetkal, a ani spolehlivý strýček Google tentokrát neporadí. Podle všeho je Scottův případ zatím jedinečný a dosud nezdokumentovaný. Není tedy divu, že se mu nechce do nemocnice, podstupovat různé testy a kdoví co dalšího. Namísto toho se dál věnuje svojí práci, snaží se najít společnou řeč s lesbickým párem, který leží v žaludku celému městečku a v kalendáři si červeně zakroužkuje Den 0.

Povznesení je snad až poetický příběh, který se vymyká Kingově tvorbě tak, jak ji doposud známe. Dala by se připodobnit snad jen ke Kouzelné skřínce pro Gwendy, s tím rozdílem, že rozhodnutí hlavního hrdiny nemá zdaleka tak katastrofální důsledky. Má také pouhých 144 stránek, což z ní dělá ideální jednohubku na večer.

Jaká je příčina Scottova bizarního stavu? To nám King neprozradí, a vlastně to ani není podstatné. Lehký a svým způsobem milý příběh s ponaučením, který vám vykouzlí úsměv a na konci možná i nějakou tu slzu na tváři, takové je Povznesení. U této knihy se nebudete bát. Místo toho se vžijete do hlavní postavy a možná se po přečtení zeptáte sami sebe: Jak bych se ve Scottově situaci zachoval já?

„Tohle bych přál každému, pomyslel si, a možná že nakonec to každý dostane. Možná že ve chvíli umírání stoupá každý.“

 

Povznesení
Autor: Stephen King
Překlad:
Nakladatelství: Pavel Dobrovský – Beta
Rok vydání: 2019
Vazba: Pevná
Počet stran: 144

Přidat komentář