KOMIKS: Jody Houserová, Stranger Things: Druhá strana

Článek od: Ivet Křenková - 12.11.2019

Už víme, co všechno musela Willova matka spolu s dalšími příbuznými udělat, aby svého syna dostala zpátky. Jak ale samotný Will dokázal tak dlouho přežít ve světě „vzhůru nohama“? 

Seriál stanice Netflix s názvem Stranger Things se v létě 2019 dočkal už třetí řady. V první sérii se jeden z hlavních hrdinů, Will Byers, za záhadných okolností dostává do podivného světa, který vypadá skoro stejně jako ten, ve kterém žil. Až na to, že je pustý, prázdný, temný a za každým koutem se skrývá nehezké překvapení. Zatímco se jeho příbuzní a kamarádi snaží zjistit, co se s ním stalo a jak se k němu dostat, jeho zajímá jen jediné – přežít.

Komiks Stranger Things: Druhá strana se nám snaží ukázat, jak to celé probíhalo z Willova pohledu v čase, kdy po něm příbuzní pátrali. Má strach, netuší, co se s ním děje, domov je tak blízko, ale přitom daleko – známé hlasy z druhé strany k němu občas jen tak připlouvají vzduchem, jenže on nemá ponětí, jak jim odpovědět. Aby vydržel co nejdéle, drží se věcí, které se naučil v partě svých nejbližších kamarádů a doufá, že je ještě někdy uvidí. Nakonec nalézá i způsoby, díky kterým pátrání po své vlastní osobě usnadňuje.

Ač je celkový nápad komiksu hezký a fanoušky seriálu by mohl potěšit, bohužel nemá příliš co nabídnout. Za celou dobu čtení se prakticky nedozvídáme nic nového. Jelikož má komiks jen 96 stran, na nějaké vysvětlování a hlubší pronikání do světa „vzhůru nohama“ není dostatek prostoru. Možná proto se Stranger Things: Druhá strana snaží hrát spíše na emoce a jejich vyjádření v komiksové podobě, ale ani na tomto poli nevyniká a čtenáře nijak nezatahuje do děje, což se seriálu povedlo na výbornou.

Ani kresba Stefana Martina nenabízí žádné dech beroucí výjevy. Je ale potřeba uznat, že postavy vypadají velmi věrně a seriálovým hrdinům jsou nesmírně podobné. Z hlediska kresby ale nakonec nejlépe vychází celkové vyjádření světa na druhé straně, které má ten správný nádech skličující prázdnoty.

Co se týče celkového vyznění komiksu, funguje maximálně jako hezký doplněk k seriálu a může sloužit dobře, pokud si jej čtenář přečte hned po sledování první série Stranger Things. Je skvělé vidět některé scény ze seriálu, které komiks ukazuje z jiného pohledu. Nic víc ale od Stranger Things: Druhá strana čekat nelze.

Stranger Things: Druhá strana
Scénář: Jody Houserová
Kresba: Stefano Martino
Nakladatelství: Crew
Překlad: Kateřina Tichá
Vazba: brožovaná
Rok vydání: 2019
Počet stran: 96
Cena: 249 Kč
 

Přidat komentář