KOMIKS: Greg Rucka - Bilquis Evely, Wonder Woman 4: Boží hlídka

Článek od: Ivet Křenková - 27.01.2020

Veronica Caleová má sice na první pohled spoustu práce s intrikami proti Wonder Woman, pravda je ale trochu jiná – ve skutečnosti se snaží udělat vše pro to, aby získala zpět svou dceru.

Duše holčičky padla do spáru Phoba a Deima, kteří jsou podle antické mytologie poskoky samotného boha války a představují zosobnění hrůzy a děsu uprostřed sporů, které Ares vyvolává. V Boží hlídce sice na první pohled děsivě nevypadají, jejich popis ale sedí téměř dokonale. Vydírají Veronicu a slibují navrácení duše její dcerky po tom, co od Diany zjistí polohu Themysciry – ostrova Amazonek, ze kterého Wonder Woman pochází.

Pokud se vám příběh zdá trochu povědomý, je tomu tak proto, že se kolem něj točila i předchozí část Wonder Woman s názvem Pravda. V ní jsme si mohli přečíst sešity s čísly 15, 17, 19, 21, 23 a 25. Ve čtvrtém pokračování Wonder Woman 4: Boží hlídka najdeme chybějící čísla od 16 po 24, ve kterých se dočkáme odhalení příběhu Veronicy Caleové, která se po celou dobu série tvářila jako hlavní záporačka bez emocí a hlubších motivů.

Nyní vidíme, že to tak úplně nebylo, ale Greg Rucka se nám celý příběh Veronicy rozhodl prozradit až v této povedené mezihře, ve které se bohužel v příběhu samotné Diany příliš kupředu nepohneme. Zase tolik to ale nevadí, protože pozornému čtenáři po předchozích částech určitě vrtají v hlavě otázky, na které dostane odpověď až nyní. Příběh předcházející Pravdy díky tomu navíc není narušen rozvíjením osudu Caleové, který nesedí do časové linky.

Více méně bylo toto rozdělení od Rucky dobrým tahem, ale i přesto může být čtení Boží hlídky dost matoucí, proto se hodí mít po ruce i Pravdu. Listování starším dílem během čtení tohoto čtvrtého sice není tolik pohodlné, ale i přesto může být obohacující pro pochopení několika klíčových událostí. Uznávám ale, že po celkově zmateném startu série si Rucka další překvapení již mohl odpustit, aby neztratil další čtenáře, které tyto odchylky od plynulosti mohou odradit.

Nejzajímavější při čtení je právě změna pohledu na zápornou postavu Veronicy Caleové, ale také setkání s dalšími božstvy. Phobos a Deimos jsou vykresleni výborně, to samé lze říci o čarodějnici Kirké – všechny postavy z antické mytologie mají originální vizuál, který ale ctí jejich původ.

Sice z předchozí části už víme, jak boj Veronicy dopadne, ale zážitek ze čtení to nemusí nijak narušit. I když jde o trochu oddechový díl, jehož hlavní úloha je více méně vysvětlovací, získáváme díky němu jiný pohled na věc a můžeme být svědky prohlubování vztahů mezi hlavními hrdiny. 

Wonder Woman 4: Boží hlídka
Scénář: Greg Rucka
Kresba: Bilquis Evely a kol.
Nakladatelství: Crew
Překlad: Kateřina Tichá
Série: Znovuzrození hrdinů DC
Vazba: brožovaná
Rok vydání: 2019
Počet stran: 160
Cena: 299 Kč
 

Přidat komentář