KOMIKS: Hubertus Rufledt, Helge Vogt, Alisik 4: Smrt

Článek od: Renata Staurovská - 12.02.2020

Počtvrté a naposled pojďte s námi navštívit Alisik, mrtvou holku, která nás na svém hřbitově hostila skoro celý rok. Na podzim jsme ji poznali, v zimě spolu s ní zastavovali bagry, co měly za úkol srovnat hřbitov se zemí. Na jaře pak sledovali, jak spolu s květinami vzkvétá i láska mezi Alisik a slepým Rubenem. Ale léto… Léto už nepřišlo. Na konci jara odešla dívka spolu s dalšími postmortály do říše mrtvých a my se tam teď vydáváme spolu s ní, abychom jim dali finální sbohem.

V říši mrtvých čekají na Alisik a její přátele nejrůznější překážky. Oživlý les, dušižerové, kolektoři… Tento svět opravdu nepůsobí jako přívětivé místo. Postupem času se ale ukazuje, že říše mrtvých není ani zdaleka taková, jak si ji postmortálové v předchozích dílech představovali a jak na první dojem působí. A je na Pánu smrti samotném, aby našim hrdinům po těch dlouhých letech konečně otevřel oči…

Styl kresby, přestože tak známý z předchozích dílů, dokáže zas a znovu čtenáře ohromit. Říše mrtvých je vyobrazena jako temné, jedovaté místo, na které se však stačí podívat trochu jinýma očima a najednou ho čtenář vnímá úplně jinak. Obrázky oddělující jednotlivé kapitoly jsou jako vždy nápadité a vtipné (například kapitola 6 jistě potěší milovníky old school počítačových her) a samotná obálka je na první pohled temná jako smrt sama.  V rudých očních důlcích rozšklebené obří lebky se však skrývají přátelské kočky a úplně na vršku stojí Alisik v neodmyslitelných teniskách, barevném vytahaném tílku a s křidélky. Už podle toho můžeme usoudit, že ono to s tou temnotou nebude až tak horké.

A to platí vlastně o celé sérii. Alisik byla v prvním díle teenagerkou, naštvanou na celý svět, který k ní nebyl fér. Ve druhém díle přijala svoji pozici v současném světě a dělala vše pro to, aby se tam jí a jejím přátelům žilo lépe. Ve třetím díle dospívá v mladou ženu, která se na svět dívá už úplně jinak a v díle čtvrtém dochází na konec své roční cesty. To, že je celou dobu mrtvá, umožňuje zasadit vlastně docela běžný příběh do nádherných, barvitých a místy mírně depresivních kulis, které mu dodávají úplně nový nádech a rozměr.

Pánové Hubertus Rufledt a Helge Vogt zde odvedli opravdu skvělou práci. Jednotlivé díly série jako by kopírovaly kompozici jednolitého literárního díla – první díl je úvodem, druhý zápletkou, třetí vyvrcholením a poslední představuje rozuzlení a závěr v jednom. Napomáhá to tomu vnímat příběh Alisik jako celek, nikoliv epizodně, jak tomu u komiksů často bývá.

Všechny otázky, které jsme si kladli v předchozích dílech, jsou v závěrečném dílu Alisik 4: Smrt konečně zodpovězeny. A to je zároveň asi jediná věc, které bychom závěru celé série vytkli – působí trošku uspěchaně. Otázek na zodpovězení zůstalo poměrně dost a shrnout je všechny formou vyprávění na nějakých 4 stránkách nebylo asi úplně nejšťastnější rozhodnutí. A konec samotný… Je milý, ale možná jsme od něj očekávali trošku víc. Zde si už ale musí každý udělat názor sám.

Tak jako tak, Alisik 4: Smrt představuje více než důstojné zakončení téměř burtonovské série o naší oblíbené mrtvé holce. Pokud jste jej očekávali napjatě stejně jako my, nebudete zklamáni. Nezbývá než Alisik naposledy zamávat, zaklapnout za sebou branku od starého hřbitova a vydat se dál. Jak sama dívka píše v jednom se svých textů, které prokládají příběh: „Počátek konce.“ Anebo přece jen úplně nový začátek?

Alisik 4: Smrt
Hubertus Rufledt, Helge Vogt

Nakladatel: Crew
Počet stran: 92
Rok vydání: 2019
Překlad: Martin D. Antonín
Vazba: pevná
Formát: 240x170 mm
Cena: 223 Kč

 

Přidat komentář