LIDÉ: Zemřel Albert Uderzo

Článek od: Ivet Křenková - 25.03.2020

Komiksový svět přišel o dalšího významného člověka. V požehnaném věku 92 let zemřel francouzský kreslíř a ilustrátor Albert Uderzo, spoluautor komiksu Asterix. Rodina v prohlášení uvedla, že odešel ve spánku u sebe doma v Neuilly, a zdůraznila, že jeho smrt nesouvisí s aktuální světovou situací okolo koronaviru.

Kdo by neznal Asterixe – malého mazaného bojovníka s ikonickou přilbicí, který řeší problémy spíše pomocí svého rozumu. Všechno ale mohlo být jinak, kdyby na komiksech pracoval sám Uderzo, který z Asterixe chtěl mít typického svalovce. Jelikož se ale v roce 1951 kreslíř seznámil s René Goscinnym, se kterým pak na sérii pracoval, dostal Asterix svého parťáka Obelixe a spatřil světlo světa tak, jak jej známe už spoustu let.

Předtím než dvojice autorů přišla s Asterixem, pracovala společně na sérii Umpa-pa, kterou publikovala v belgickém časopise Tintin. Asterix odstartoval podobným způsobem a původně vycházel na pokračování ve francouzském časopise Pilote, poprvé se tam objevil 29. října 1959, brzy následovaly celé knihy. Do Česka pak dobrodružství neporazitelných Galů, kteří jsou věčně nacucaní kouzelným nápojem, pronikla v 70. letech minulého století. Toto duo se neobjevovalo jen v komiksech, ale také v mnoha seriálech a filmech, mezi ty oblíbené patří například animovaný film 12 úkolů pro Asterixe (1976) nebo hraný Asterix a Obelix (1999).

Po smrti svého kolegy pracoval Uderzo na sérii sám, v roce 2011 pak práci přenechal úplně novým autorům. Příběhy o Asterixovi dokázal kreslit i přesto, že trpěl barvoslepostí. Komiksové knihy z prostředí Galie byly přeloženy do více než stovky jazyků a odstartovaly lásku ke komiksům u nejednoho z nás. Proto věříme, že i po smrti posledního autora, který stál u Asterixova zrodu, budou oblíbené postavy žít dál.

Přidat komentář