KOMIKS: Aquaman 5: Zlomená koruna

Článek od: frankie - 27.11.2020

Děj pátého dílu Aquamana zaútočí na čtenáře ve velkém stylu. Trůnu v Atlantidě se zmocnil Corum Rath, který s pomocí magické Koruny trnů nechal Atlantidu chránit před vnějšími vlivy, ale zároveň ji tím zcela uzavřel. Nikdo nemůže ven ani dovnitř. S novým vladařem začíná pro poddané velmi těžké období – odpůrci, potencionální odpůrci, chudí, obyvatelé vykazující deformace - jsou tvrdě pronásledováni, zatýkáni, likvidováni. Rozhodující vliv pro děj má naštěstí Arthur Curry a jeho milovaná Mera. Aquaman je ochoten pro svou vyvolenou obětovat naprosto vše, vrhnout se i do zoufalého boje.

Kresba je patřičně ponurá, v mlžném oparu. Taková, jaká má zachycovat atmosféru podmořského světa. Mužná muskulaturní postava Aquamana, smyslná vnadná Mera, jejich vzájemný vztah a touha, to jsou bonusy, které čtenář hltá v grafickém pojetí a kreslíř si za jejich ztvárnění zaslouží jednoznačně respekt. U zpodobnění členů zločineckého syndikátu Deváté kasty kreslíř popustil uzdu své fantazie a patřičně si s nimi vyhrál, gangy z atlantských slumů zasáhnou do děje značným způsobem. První část komiksu je famózní a kvalitní kresba je propojená s akčním svižným dějem.

A pak přijde změna. Obrovská. K horšímu. Druhou část knihy tvoří sešit V sevření koruny, kterou graficky ztvárnil Max Fiumara.
Největším problémem jsou pro mě deformované postavy a nezachycené rysy obličejů. Některé panely dokazují jeho výtvarné nadání, ale jiné svou nedokonalostí poukazují na obrovskou nevyváženost celkového dojmu. Po dějové stránce se jedná o zajímavé téma, ač podané lehce zmatečně. A bohužel to nezachrání ani přítomnost Supermana, Batmana, Wonder Woman, Green Lanterna. Nevydařená kresba zkrátka vše přebije. Přitom Fiumara není žádný nováček a v komiksovém světě již něco dokázal (např. Hellboy, Lucifer), o to víc pokles úrovně udiví.
Aquamanovy příběhy doplňují alternativní obálky a skici. Zlomená koruna posunuje děj v příběhu značně, samotný název také ledacos naznačuje. Škoda však, že místo dalšího pokračování hlavního děje dostal prostor bonus v podobě V sevření koruny. "Díky" němu si ale na druhou stranu každý uvědomí, že základní linka dějová i kreslířská jsou na velmi vysoké úrovni.     

Aquaman 5: Zlomená koruna
Dan Abnett

Kresba: RICCARDO FEDERICI, Max Fiumara
Nakladatel: BB/art
Překlad: Changer the Elder
Počet stran: 128
Vazba: Brožovaná
Cena: 299,- Kč

 

Přidat komentář