REPORTÁŽ: HorrorCon 2020

Článek od: Redakce - 28.12.2020

5. ročník festivalu hororu letos proběhl on-line, kromě premiér videí, povídek a poezie, nových článků, rozhovorů nebo chatování čekal fanoušky celodenní soutěžní maratón o několik desítek cen.

V prastaré knize Necronomicon jest pokřiveným písmem psáno, že i v letošním roce se kult fanoušků horroru sejde na v pořadí již pátém HorrorConu. A tak se i stalo. Setkání se známými či novějšími tvářemi temného fantastična tentokrát mohli vychutnat prostřednictvím internetu.

Zejména čtenáři drsnějších příběhů nezůstali ochuzeni. O tajích překladatelské činnosti promluvil Jakub Němeček z nakladatelství Gnóm!, své současné a budoucí knižní novinky pak představil Milan Žáček od Carcosy a nechybělo ani proroctví o příchodu dalších přírůstků hrůzné literatury. Avšak nebylo by knih bez tvůrců. O své tvorbě a vztahu k žánru se rozmluvil známý záhadolog a historik Otomar Dvořák. Svého temného úsvitu se dočkal i nováček Jiří Sivok, jehož románový debut s chmurným názvem Smrt bývá nehezká letos vydalo nakladatelství Golden Dog. Fanoušci měli možnost si poslechnout i dvojici jeho mrazivých povídek.

Soutěžní otázka každou hodinu – od dopoledne až do půlnoci

Próza však není jediným médiem, které dokáže vyprávět o věčném zatracení. Milovníky poezie jistě potěší na prosinec chystaná horrorová básnická sbírka Co číhá v temnotách a rozhovor s jejími editory Kristinou Haidingerovou a Zdeňkem Zeldou Záleským. Někteří z temných poetů nás poctili i recitací svých děl. Ochuzeni nebyli ani ti, kteří si na literaturu příliš nepotrpí. Jejich mysl mohly uhranout znepokojivé výjevy z prezentace obrazů výtvarnice Anny Korbelové. Pakliže ani to nestačilo, o kombinaci atmosférického přednesu a strašidelných příběhů s působivým vizuálem se postaralo uskupení Nahrávky hrôzy. A na ty nejotrlejší již tradičně čekala temnota „nočního kina Honzy Vojtíška“.

Ne, nezemřelo to, co věčně odpočívá… Skryté horory z (nejen) českých luhů a hájů se pomalu vkrádají do lidských myslí. Každým rokem rostou a sílí. Ať už jste pilně soutěžili, zúčastnili se povídkové soutěže O krvavý brk nebo jste si prostě jen užívali program – snad se příští rok opět shledáme offline a v hojném počtu! Nebudeme přece riskovat, že z monitoru vyleze něco ošklivého…

Text: Ondřej Kocáb, Foto: Zdeněk Svoboda

Upoutávka na knihu Co číhá v temnotách: https://www.youtube.com/watch?v=I4LB170GBFU
Video: Tomáš Dvořák a Lukáš Bárta.

www.HorrorCon.cz

Přidat komentář