NEDĚLNÍK: Martin Štefko, Prý že český horor neexistuje

Článek od: Redakce - 23.01.2021

„Český horor? Ono něco takového existuje? Já myslel, že horor je jenom King.“

„Horor jako knížka? Já znám jenom filmy.“

Setkal jsem se s názorem, že lidé jsou překvapení z toho, že horor v psané formě může zaujmout podobně jako horor ve formě filmové. Přece jen mají lidé strach spojený s vizuálním médiem a nejspíš i se zvukem. Ale on horor v próze funguje, mnohdy je lepší než různé filmové pokusy.

Asi se shodneme na tom, že horor v psané formě existuje – a ne, není to jen King – ale že by existoval ten český? To je úplně jiná věc. Zrovna v tomhle týdnu mi psala čtenářka, která dočetla mou knihu Nikdy se nepřestala usmívat, že nevěděla, že český horor je tak dobrý. Trochu si tu možná honím triko, ale tohle není věta, s kterou bych se nesetkal již dřív. Jako vydavatel vidím nejistotu v lidech.

„Horor? Český? Ne, díky, raději ne.“

„Češi jako píšou horor? To jsem ani nevěděl.“

Oni ho píšou a píšou ho dobře. Kdybych tomu nevěřil, tak horor asi nevydávám, i když pyramidu ze zlatých cihliček díky tomu doma nestavím.

Český horor existuje a já jsem za to rád. Jsou zde autoři, kteří ho psali už dávno, jak dokazuje kniha Hrůza v české literatuře. Zábavné je, že je to kniha polského autora… Že bychom si sami vlastního hororu tolik nevážili? Ale abych nám nekřivdil, je tu Martin Jiroušek a jeho Černý bod.

A navíc je zde současná generace, která je v hororu nesmírně silná. Mnoho autorů se usadilo v Jihočeském kraji (tahle slova píše mimochodem rodilý Jihočech). Asi máme na jihu něco, co útočí na ty správné mrazivé struny.

Jako nakladatel jsem rád, když otevřu e-mail a čtu, že mi autor, jehož třeba ani neznám, posílá svůj hororový rukopis. Dává mi to naději, že to, co dělám – vydávání hororových knih – má smysl, že je tu více lidí, které to zajímá, a to i na straně tvůrců. Ale je pravda, že mnohem častěji mi v e-mailu přistávají rukopisy, které autoři sami označují za fantasy young adult. Ale někdy je to také horor. To číst…

Český horor tedy existuje a vyvíjí se, roste. Základna je ještě docela malá, ale bobtná, což sám vidím a těší mě to. A stejně tak vidím, že situace není moc jiná ani v dalších zemích. Kolik rakouských hororů vyjmenujete? Kolik finských? A co norský horor? Ukrajinský? Ale i to jsou země, kde se horor začíná objevovat více. Jako kdyby vzniklo hnutí, které se prolíná celým světem, nezávisle na sobě, ale s touhou strašit lidi.

Jasně, můžete si říct, že strašení máme dost v reálném světě, ale já si nemohu pomoct, pokud je horor dobrý, mám z něj příjemné mrazení, které mi žádný jiný žánr nedá. A jsem rád, že se líbí dalším a dalším lidem a že vzniká více a více hororových děl. I když si myslíme, že to je něco, co nepotřebujeme, opak je pravdou. Dobrý horor je také příjemným útěkem od reality. A někdy si možná i řeknete, že v té skutečnosti to až tak hrozné není, že by to mohlo být horší. A věřte tomu nebo ne, horor vám může dát mnohem víc. Dobrý autor je dobrý i v hororu.

Takže ano, český horor existuje. Vím to moc dobře. Vystraší vás, znechutí vás, začtete se do něj anebo ho odhodíte. A proč ne. Tohle je horor. Má vzbuzovat různé pocity, a to také dělá.

 

Martin Štefko (* 1986)
Rodák z Českého Krumlova je absolventem vysoké školy v Českých Budějovicích - inženýr se zaměřením na účetnictví a finanční řízení podniku. Psaní beletrie mu učarovalo už někdy kolem patnácti, ale na vydání románové prvotiny si musel hezkých pár let počkat. Sen se mu vyplnil v roce 2014, kdy mu vyšla zombie postapo prvotina Mrtví kráčí po zemi, která je zjevnou poctou velikánům žánru. Fantastická literatura mu učarovala a ve své tvorbě mixuje různé formy hororu, thrilleru, sci-fi a fantasy. Není žánrově vyhrazený a v některých případech se mu – hlavně v poslední době – daří dokonce fantastické prvky zcela vypustit. V souvislosti s tím vším zjistil, že chce vydávat knihy a založil nakladatelství Golden Dog, kde se svými knihami zakotvili už i další hororoví a fantasy autoři. Od roku 2014 již vydal dalších pět samostatných knih a jeho povídky najdete ve stejných antologiích jako ty od Kristiny Haidingerové.
Píše články pro hororový server Horor Web (http://www.horor-web.cz/) a podniká v oblasti IT.

Přidat komentář