MANGA: Kojoharu Gotóge: Zabiják démonů 1: Krutost

Článek od: Marek - 12.07.2021

Tohle by snadno mohla být jedna z těch recenzí, které se svým rozsahem blíží délce hodnoceného díla. Tak to vezměme hopem.

Zabiják démonů je zbrusu nová manga o světě, který na první pohled nevypadá jinak než ten náš. Tradiční japonské domy, generačně úzce provázané rodiny, démoni, na něž je třeba brát zřetel, když byste chtěli v noci jít přes les. Zde se nachází TEN zádrhel. Bludičky se mohou jít schovat, v Japonsku řádí zcela obyčejně variace na upíry.
Právě s jedním z nich se dostane do křížku i hrdina knihy Tandžiró, a aby toho nebylo málo, v démona se začne měnit i jeho sestra. Jak s touto situací naložit, je otázka za zlatého bludišťáka, ale pakliže ji nechce sprovodit ze světa, musí se Tandžiró pokusit o její vyléčení. Začíná cesta za muži v maskách, odborníky na lov démonů, kteří o těchto kreaturách mají největší znalosti. Pomohou?
Jsme teprve na začátku, takže nemohu tento článek pojmout komplexně, ale zatím mohu uvést, že Zabiják démonů je hodně slibná série. Premisa? Zajímavá. Charaktery? Sympatické a záleží mi na nich. Ale hlavně, jen v první knize se objevilo několik myšlenek a postav, které vzbuzují otázky a já se nemohu dočkat, až na ně dostanu odpovědi. Není to žádné umělé popotahování, ale příslib, že tohle bude velké. Kresba je příjemně přehledná a přitom akční. Pokud vám nevadí klasicky černobílé provedení, pak na ní budete hledat zápory jen těžko.
Příběh je vážný a zábavný zároveň. Začátek zamrazí, jen abyste se pak radovali s každým drobným úspěchem, kterého dvojice na své cestě dosáhne. Ani malé fontánky humoru však nemohou přebít občasné ostrůvky... lítosti? Nebo je to dojetí? Ne, to mi jen něco spadlo do oka.

Zabiják démonů se nám sotva představil, ale doporučil bych tuto mangu sledovat už od začátku. Cítím podobné první vjemy jako od Kůstka, komiksu, který dovede předat různé emoce a zavděčí se jak mladším, tak i dospělým čtenářům. Drobností, jež potěší, je i nahodilé promlouvání autora/autorky (nevíme) ke čtenářům, kdy sem tam sdílí některé čistě japonská fakta nebo střípky ze vzniku komiksů.

Zabiják démonů 1: Krutost
Kojoharu Gotóge
Nakladatel:
Crew
Překlad: Petr Kabelka, Eliška Kabelková Vítová
Redakce: Andrea Nekvapilová
Rok vydání: 2021
Počet stran: 196
Provedení: brožovaná
Cena: 199 Kč

 

Přidat komentář