KOMIKS: Marjorie Liu - Sana Takeda, Netvora 4: Vyvolená

Článek od: Karolína Poláčková - 28.10.2021

Už je to skoro dva roky, co jsme se na Sardenu podívali na zoubek třetímu dílu série Netvora – je pochopitelné, že po takové době vyhlížíme pokračování s hladovým nadšením i mírnými obavami.

Proč obavami? Inu, bohužel je třeba začít recenzi Vyvolené přežvýkáním myšlenek z recenzí dílů předchozích. Svět Netvory je bohatý, a to jak na reálie, tak na postavy – a ačkoli to hlavní, tedy vlastní páteř příběhu, si patrně čtenář bude ještě relativně dobře pamatovat z předchozího čtení, všechna nádherná nadstavba okolo už se v paměti pravděpodobně proměnila v kouř. Již od první kapitoly je děj série velmi rozvětvený, sleduje intriky všech stran, prostřihává na postavy, které ani nebyly představeny, a předestírá tak spletitou pavučinu křížících se zájmů a křehkých spojenectví, o kterých je třeba mít přehled. Zde přichází jedno velké bohužel – Vyvolená neobsahuje tolik potřebnou rekapitulaci dílů minulých, a pokud byste chtěli její náhradu ulovit na internetu, dál než za prvním dílem také narazíte. Lepší je popadnout první tři díly Netvory a během pár minut jimi proletět – a úplně nejlepší alternativa je vychutnat si celou Netvoru v tahu od začátku. Ano, může to být ošemetné – česky vydané jsou čtyři díly, v angličtině bude zanedlouho vycházet šestý – ale přesto nebojte. Tato komiksová série patří k těm, které jsou pro opakované přečtení jako dělané.

Přečíst si celou sérii podruhé (nebo i potřetí!) má mnoho výhod – když se pak pustíte do čtvrtého dílu, naplno si uvědomíte, jak do sebe všechny detaily zapadají, a jak je celá série konzistentní. První tři díly, dalo by se říct, představovaly velmi hutnou expozici – Liu čtenáře nešetřila a ve velkém a do hloubky představovala svůj svět. Množství informací nahuštěných na stránkách komiksu se zprvu může zdát přehnané, ale při druhém čtení už ho lze naplno ocenit. Děj je podobně hutný, a bez povědomí o všech postavách je orientace v něm prakticky nemožná. Naštěstí jsou alespoň aktéři příběhu řádně vizuálně odlišení – práce Sany Takedy na podobě komiksu by si sama zasloužila ódy. Pro čtenářův komfort dělá maximum – arkanikové, lidí i prastaří, každá rasa má velmi specifické ztvárnění, stejně jako monstrum Zinn se svými oky a chapadly a řečí odlišenou v barevných bublinách. Je sice pravda, že ve čtvrté Netvoře již mnohé panely nejsou zdaleka tak precizně vyvedené, ale vizuál neztrácí nic ze svého kouzla.

Co se tematiky týče, nepolevuje Netvora na těžkosti a vážnosti. Morálka, pouta rodiny, přátelství a věrnosti, zrada, to všechno má v příběhu místo – ale prim hraje především válka. Ta je strašákem, který se jako obrovský stín skrývá za každým panelem a konverzací. Traumata z války minulé, strach z té budoucí, ze světa Netvory je cítit všudypřítomná úzkost i krvežíznivost, na válku se nabalují další hrůzné věci a nikdo jí neuteče. Maika Půlvlčice, protagonistka příběhu, se o to přesto alespoň snaží. Náctiletá hrdinka je patrně hlavním důvodem, proč je série také označována jako young-adult – příliš dobře do této škatulky ale nepasuje. Je sice pravda, že tak jako jiní z řad YA si někdy vypomáhá klišé nebo pořádnou dávkou patosu a různými komunikačními zkratkami, kdy se Maika chová jako fracek, ale ostatní s ní jednají jako s dospělou a rozumnou. Co pak především, Netvora trpí syndromem „geniálních myslitelů“ – téměř každý, kdo je do příběhu zapleten, je mastermind s vlastní tajnou agendou a kroky promyšlenými na tisíc let dopředu. To vše pro dramatický efekt, jak je evidentní, ale funguje to – a dojem, který ve čtenáři Netvora zanechává, se nakonec přece jen neblíží běžnému YA stereotypu.

Ony zanechané dojmy, to je to, čím tato série dokáže uchvátit. Atmosféra, která jde ruku v ruce s úžasnou grafickou podobou – krutý, lehce hororový svět zmítaný válkou, matriarchální, dekadentní společnost plná rasismu a nenávisti, prastaré bytosti a zapomenutá monstra skloubená s prvky steampunku a dávkou patosu. Z Vyvolené dýchá osudovost – Liu uvedla v příběhu do pohybu mnoho pečlivě připravených linek, a jisté velikášství je možná na místě. To, co se zpočátku zdálo být jen životní cestou Maiky Půlvlčice, teď přerůstá ve světovou válku, jejímž středobodem bude právě tato mladá hrdinka. Nezbývá než vyhlížet další díly – a přemítat, zda vydržet až bude série dokončena, nebo podniknout detailní rekapitulaci každý druhý rok. Netvora za to určitě stojí, a pokud vám tento žánrový mix a hutnost děje sedly již v prvních dílech, nemá pro vás tato recenze příliš velkou hodnotu. Možná jen v ujištění, že vysoko nasazená laťka se stále neochvějně drží na svém místě.

 

Marjorie Liu, Sana Takeda – Netvora 4: Vyvolená
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 176, brožovaná
Rok vydání: 2021
Překlad: Filip Škába
Cena: 479 Kč

Přidat komentář