RECENZE: Tamsyn Muir, Harrow Devátá (Zapečetěná hrobka II)

Článek od: Jana K. - 28.03.2022

Jestli někdo umí čtenáře navnadit, překvapit, způsobit chvilkový zkrat mozkových buněk – či mu dokonce přivodit pocit, jestli se náhodou nezbláznil –, tak je to rozhodně Tamsyn Muirová, novozélandská autorka série Zapečetěná hrobka.

Harrow Devátá, žánrově spadající někam na pomezí fantastiky, sci-fi a hororu, se snad nemůže víc lišit od prvního dílu. Zatímco Gideon Devátá poskytla čtenářům divokou jízdu na vlnách sarkasmu, mnohdy nemístného humoru a notné dávky nekromancie, Harrow se vydala poněkud jiným směrem. Je temnější i tajemnější, zapeklitější a rozhodně ještě divnější než její předchůdkyně.

Tamsyn Muirová po úspěšném debutu s Gideon dokázala, že její představivost a originalita snad neznají mezí. Vedle neobvyklé směsice několika žánrů přichází ještě větší bizarnost plná starých nekromantů se samozvaným Bohem v čele, dokonce nechybí ani duchové, zavražděné planety, složitý magický systém nebo prostředí vesmíru. To vše je opředeno množstvím nejasností, k jejichž odpovědím se dá dopracovat jen pozorným čtením až do samotného konce.

Druhý díl Zapečetěné hrobky ve zmatené mysli čtenáře, který urputně přemýšlí nad tím, zda si jedničku opravdu pamatuje správně, vyvolá spoustu otázek. Hlavní hrdinka Harrowhark Nonagesima, nová liktorka Nejvyššího Nekromanta, císaře či Boha, si totiž určité události pamatuje jinak, než se odehrály. Veškerý čas tráví zavřená na císařově vesmírné stanici, kde čelí nejen podivné slabosti a myšlenkám, že je šílená, soupeřce, která ví víc, než se na první pohled zdá, ale také několika pokusům o její smrt. Jenže proč by někdo stál o to zabít někoho, kdo vypadá, že sám to má za pár?

Oproti Gideon je Harrow Devátá sice víc vypravěcí a popisnější (hlavně v první polovině knihy), zároveň ale taky víc sci-fi... a psycho. Nechybí ani autorčin vytříbený smysl pro humor, místy vcelku černý a dosti sarkastický. Místo děje se přemisťuje ze světa dveří a klíčů do vesmíru, který se tomu našemu podobá jen vzdáleně. Více se ponoříme do podstaty světa, který Muirová vytvořila, možná ho pochopíme, možná nikoliv. Postupně odhalujeme různá tajemství, děj graduje v monstrózní bombu šokujících odhalení, která ve čtenáři zanechají jen další touhu po odpovědích – takže nezbyde nic jiného než netrpělivě čekat na další díl.

Kromě příběhu samotného je zajímavý i vypravěč. Autorka zde zvolila dva – pohled do Harrowiny pochroumané minulosti je psaný v obvyklé er-formě, kdežto její přítomnost je vyprávěna v 2. osobě. I to jen umocňuje vlny podivna, na nichž se oba dosud vyšlé díly Zapečetěné hrobky vezou, neboť se s tím jen málokdy setkáme. Můžeme si pak jen domýšlet, kdo nám Harrowin život prezentuje. Odhalení nás buď nakonec překvapí, či nikoliv.

Věřím, že tahle série nebude pro každého – nedá se srovnat s ničím, co jsem doposud přečetla. Je jedinečná a neotřelá, divná, zvráceně humorná a vcelku i chaotická (obzvlášť co se týče jmen) či komplikovaná – jak v ohledu k udržení pozornosti, tak k pochopení světa a jeho fungování. Pokud si ale jako čtenáři libujete ve frustrujícím cupování všech vašich teorií o tom, jak to autorka sakra myslela, Zapečetěná hrobka je přesně pro vás.

 

Harrow Devátá
Tamsyn Muir

Překlad: Alžběta Lexová
Série: Zapečetěná hrobka, 2. díl
Vydavatelství: Host
Žánr: Sci-fi, fantasy
Počet stran: 525
Doporučená cena: 429 Kč

Přidat komentář