SOBOTNÍ FILMOVÁ SRDCOVKA

Článek od: Redakce - 21.05.2022

I spisovatel Karel Doležal nám chtěl do Srdcovky napsat o Interstate 60, ale Honza Křeček ho předběhl. Tak musel sáhnout po jiném filmu, konkrétně osmdesátkovém slasheru Sleepaway Camp.

 

„That’s a dick!“

Tato věta ve filmu nepadla, ale vyšla z úst baviče-recenzenta známého jako Cinema Snob. V ten moment jsem věděl, že snímek jménem Sleepaway Camp musím vidět.

Filmů je v sérii plus mínus pět. Ano, číslo není jasné, protože jeden existuje jen v jakési zpola sestříhané podobě. Každopádně skutečně za pozornost stojí jen ten první, protože jako jediný je skutečně zábavný se vším všudy.

Nebudu chodit kolem horké kaše. Sleepaway Camp je slasher, jinými slovy horor typu vyvražďovačka. K tomu přidejte rok vydání 1983 a je vám jasné, že před sebou máte buď klasiku, nebo něco naprosto děsného. Občas se poštěstí, že dostanete oboje v jednom balení. Jak tento žánr nevyhledávám, tento film má jisté kouzlo, kvůli kterému se k němu rád vracím.

Vše začíná normálně, takřka banálně. Na letní tábor přijíždí hromada dětí. Jedná se o typický americký filmový tábor pro děti, jinými slovy jsou tu od pohledu dvanáctiletí chlapci a dvacetiletá děvčata. Snad až na Angelu, které ihned uvěříte, že jí je třináct. Ta sem přijela spolu s nevlastním bratrem Rickym. Procesí mládeže sledují dospělí mající na starosti chod tábora, v jejichž čele je oplzle se olizující kuchař s nevhodnými komentáři na nezletilé dívky. V momentě, kdy kolegové jeho už ani ne náznaky, ale jasně vyjádřené úmysly okomentují maximálně smíchem, je vám jasné, že znáte identitu první oběti. Drahý kuchař na sebe vcelku brzy za něčí pomoci shodí obrovský kotel vařící vody.

Vrahovi musíme přiznat, že zabíjí s fantazií a efektně. Jednou to schytá pedofilní kuchař, pak dívky vyžívající se v šikaně, po nich vedoucí, co odhalil identitu vraha… A po celou dobu si nikdo z ničeho nedělá moc hlavu. Tábor funguje dál.

Celý film je tak bizarní, že za chvíli je vám něco jako logika ukradené. Jen se těšíte na další šílenou scénu a říkáte si, proč ta Angela je taková mimoňka, co téměř nemluví a pořád kouká, jako by jí uletěly včely. Filmaři se nás snaží přesvědčit, že důvodem Angelina mimoňství je fakt, že načapala svého strýčka s jiným mužem v posteli.  Jenže to by tu nesměla být ještě šílená tetička Martha, která se ve filmu vyskytuje minimálně, ale po zhlédnutí máte pocit, že skutečným padouchem je ona. Kdyby vás vychovávala, taky z toho nevyjdete s normálním myšlením.

Kdo se chce na film podívat, ať ihned přestane číst. Myslím, že se na mě snad nebude nikdo zlobit, když vyzradím konec téměř čtyřicet let starého filmu. Asi je vám jasné, kdo vraždil, ale i tak je závěr parádně šokující, takže… já vás varoval!

Už jste dokoukali?

Vrahem je Angela. Totiž vlastně Peter. Původně filmaři plánovali mladé herečce připevnit k tělu umělý penis, ale nakonec bylo snazší nasadit mladému, nahému a pro jistotu opilému muži masku s jejím obličejem.

Protože upřímně, když všechny bizarní události skončí, vy se díváte na Petera, kterého bláznivá tetička vychovávala jako Angelu, jak stojí nahý na břehu rybníka, v jedné ruce má nůž, v druhé hlavu své poslední oběti, tváří se jako šílenec, vrčí a…

A tohle je ten moment, kdy ukážete na obrazovku a řeknete: „That’s a dick!“

Sleepaway Camp není nijak zázračný film. Je ovšem tak roztomile absurdní, že se čas od času podívám aspoň na kousek, jen abych si připomněl, jaké šílenosti jsou schopni lidé natočit.

Komentáře

Tak tahle sobotní filmová srdcovka mi jde přímo do rány. Čeká mě teď týden slaměné vdovy a tak můžu konečně večer co večer koukat na horory. A osmdesátkové bizarní věci já ráda :-)

Takže díky moc!

Přidat komentář