RECENZE: Ludmila Svozilová, Zemři, Kaine: Svatyně

Článek od: Madla Pospíšilo... - 23.11.2022

Jsem asi závislá na knihách z nakladatelství Golden dog. Každý kousek je tu jiný a zatím mě všechny z vybraných titulů bavily, znepokojovaly, příjemně děsily, prostě jsem si čtení vždy nesmírně užila.
A nejinak tomu bylo u čerstvé novinky ostřílené autorky Ludmily Svozilové a její knihy Zemři, Kaine: Svatyně.

Od první stránky jsem byla pohlcena hloubkou a temnotou příběhu, který si hraje s pravdou a lží, se čtenářovou představivostí a jeho pocity. Nic tu není takové, jako to na povrchu vypadá. Ani obyčejný nástup do nové práce. Hlavní hrdinka Matylda Eliášková nastupuje do nového zaměstnání. Jako vystudovaná dokumentaristka má fotit reklamní předměty a občas nějaké modelky. Už ve zkušební době však zjišťuje, že po ní zaměstnavatel chce, aby ve fotografii vyjádřila emoce a myšlenky focených objektů. Aby si sama našla toho, koho má fotit. Nezvyklé? Jako by o ní vedení firmy vědělo víc, než se zdráhají přiznat.

První skutečný šok však přijde ihned po konci zkušební doby. První výjezd s nepříjemným kolegou vede někam do polí. Matylda má strach. Napadají ji různé nepříjemné myšlenky, ale to není to nejhorší. K tomu teprve dojde, když v brázdě na konci opuštěné oranice objeví mrtvé tělo malé dívenky. Jenže konání všech zúčastněných je více než podivné. A další podivnosti se začnou kupit a řetězit i přes pochybnosti a strachy hlavní hrdinky. Ani Matylda Eliášková totiž není tou, na kterou si hraje. Je inteligentní. Mladá. Krásná. A umí číst myšlenky. A čím dál častěji jezdí fotit mrtvé lidi. Většinou děti. Hlavou jí přitom vrtá, proč se do věci nepoloží policie, proč nikoho nezajímají záhadná úmrtí, proč její kolega zavazuje mrtvým rudou látku kolem očí. Proč nikdo nekoná. Navíc má pocit, jako by ji někdo sledoval. Smyčka se utahuje a Matyldino podvědomí vysílá varovné signály. Všechno se děje z nějakého důvodu.

Zemři, Kaine: Svatyně není jen detektivním románem o mrtvých dětech a podivné krásce s ještě podivnějšími schopnostmi. Je to mnohovrstevný metaromán mísící v sobě mystiku, kriminální i erotický thriller s varováním, že smyšlené příběhy mohou obživnout a žít vlastním životem, pozřít svého majitele a ničit lidi kolem něj. Příběh plný bezútěšnosti, křivdy, paranoie, ale i lásky a neskutečné vnitřní síly.
Mýty, fikce a skutečnost se střídají a drží čtenáře v klinči, kdy napětím obrací stránky, aby byl vzápětí opět překvapen různorodými dějovými zvraty, v nichž má své slovo tajemná sekta, zvláštní středověký lept a povídka se stejnojmenným názvem. S každým dalším slovem, každou další větou jsem se nořila do příběhu jako do řeky, která umí být něžná stejně jako drsná a živelná. Dějové linie se tu splétají do neuvěřitelného mixu odvahy, lásky a touhy po životě. S brilantně vykreslenou hlavní hrdinkou jsem prožívala všechny její emoce. Plakala jsem. Byla jsem dojatá i vzrušená.

Ludmila Svozilová prostě umí a Zemři, Kaine: Svatyně ve mně bude ještě rezonovat velmi dlouho. Je to jedna z těch knih, na které už nikdy nezapomenu. Zažrala se mi do duše a zanechala v něm nesmazatelný lept. A já za to děkuji. Bylo to úžasné setkání.


Zemři, Kaine: Svatyně
Autor: Ludmila Svozilová
Žánr: Thriller
Vydavatelství: Golden dog
Rok vydání: 2022
Jazyk vydání: český
Ilustrace/foto: Milan Popelka
Autor obálky: Michal Březina
Vazba knihy: měkká / brožovaná
ISBN: 978-80-88067-62-7
Cena: 399 Kč


 

Přidat komentář