NOVINKY z nakladatelství Golden Dog

Článek od: Redakce - 27.06.2023

Nakladatelství Golden Dog pro vás připravilo slušnou hromádku NEJEN hororových novinek a určitě se tam najde něco, co vás zaujme. Ukázky z většiny nabízených knih najdete přímo na stránkách GD v odkazech u jednotlivých titulů. Tři z nich najdete v tomto článku, jak jsme vám slíbili před pár dny.

David Demchuk: X

Překlad: Martin Štefko

X je druhým románem kanadského autora Davida Demchuka, ale prvním, kterým se prostřednictvím nakladatelství Golden Dog představuje českému čtenáři. David Demchuk je původně divadelním scenáristou, ale už svým debutem The Bone Mother (2017) ukázal, že je skvělým hororovým spisovatelem. Své mistrovství pak potvrzuje i románem X, skvělým spojením osobních zkušeností s hororovým příběhem, který se odehrává na pozadí vývoje vztahu k homosexualitě v Torontu.

Kniha je součástí Předplatného 2/2023.

Anotace:

Z torontské gay komunity mizí muži. Jsou to lidé na okraji společnosti, zranitelní. Jeden po druhém po sobě zanechávají malé skupinky zmatených a vyděšených přátel. Na pozadí homofobie v průběhu desetiletí, od HIV/AIDS krize a nepokojů až po gentrifikaci a policejní brutalitu čelí přeživší nečinnosti zákona a nezájmu společnosti. Ale jak pohřešovaných přibývá, pozůstalí si začínají uvědomovat, že ten, kdo nebo co tyto muže unáší, to dělá déle, než si lidé dovedou představit.
Do příběhů zmizelých je vetkán osobní příběh Davida Demchuka, život prožitý ve strachu a v zajetí hrůzy. Když se snaží pochopit vztah mezi queer a hororem, střetávají se fakta s fikcí a realita se začíná rozplétat.

Žánr: horor
Autor obálky: Michal Březina
Počet stran: 300
Vazba: brožovaná, formát 104×174 mm s chlopněmi
ISBN: 978-80-88067-89-4
Cena: 399 Kč

UKÁZKA

 

Elizabeth Engstrom: Když nás temnota miluje

Překlad: Martin Štefko

Název originálu: When Darkness Loves Us

Edice Old School Horror přináší na český trh trochu pozapomenuté perly 80. let amerického hororu. Můžete se těšit na různorodé horory, které ale ani po čtyřiceti letech nezestárly. Jako první se v edici představuje autorka Elizabeth Engstrom.

Kniha je součástí Předplatného 1/2023.

Anotace:

Sbírka dvou novel, které v sobě spojují krásu a hrůzu skryté za zdánlivou jednoduchostí života na malém městě.
Sally Ann je mladá farmářka, stále ještě nadšená z nedávné svatby a zářivé budoucnosti. Jenže neopatrný průzkum ji zanechá uvězněnou pod zemí, učí se znovu žít v nepřítomnosti všeho, co kdysi znala. I když je Sally Ann poháněna láskou a světlem, nachází v sobě tu nejhlubší temnotu.
Krása je…
Stará Martha Mannes je součástí města Morgan v Illinois od svého narození. Celé město ji zná jako ženu mdlého rozumu, která se narodila bez nosu, ale Martina mysl nebyla vždycky prázdná. Odhalení monstra pohřbeného hluboko v jejích vzpomínkách může vrátit jiskřivé dítě, kterým kdysi byla… nebo může její okolí uvrhnout do nočních můr malé holčičky.

Žánr: horor
Ilustrace obálky: Jill Bauman
Počet stran: 252
Vazba: brožovaná, formát 104×174 mm
ISBN: 978-80-88067-76-4
Cena: 349 Kč

UKÁZKA

 

Krátký řez 3 – časopis plný hororového čtení!

Co ti přináší třetí číslo?

Tentokrát se z českých hororových luhů a hájů můžeš těšit na dvojici autorek a jednoho autora. Zajímavostí je, že se všichni sešli už v antologii Jihočeský horor (Golden Dog, 2021). První autorkou je Ivana Gašparíková, která nám poví příběh o Sabině. Kateřina Malec Houfková pak bude vyprávět o jedné díře, kam určitě nechceš spadnout. A nakonec Honza Vojtíšek naznačí, jaké vzpomínky nás určují.

Zástupcem angloamerického hororu je v Krátkém řezu 3 britský spisovatel Jonathan Butcher, který se ve své tvorbě vyznačuje tím, že zachází do extrémů. Sám o sobě říká, že je autorem, který rád vypráví opravdu, ale opravdu divné příběhy. Myslím, že jeho Čokoládník tě přesvědčí o tom, že rozhodně nelže.

A jak už je u Krátkého řezu zvykem, i tentokrát pro tebe vybíral Honza Vojtíšek povídky jak na Slovensku, tak v Polsku. V případě Slovenska ti časopis přináší povídku Dušana D. Fabiana, která je tak trochu found footage v psané formě. A v případě polského hororu se můžeš těšit na Stefana Grabińského (1887-1936), což je legenda polského hororu. V povídce Čmoud se s ním projedeme vlakem.

Nechybí ani Drabble zářezy, kdy tentokrát nebylo dané téma, ale jedna konkrétní věta, ze které měli autoři vycházet. Věta byla následující:

„Tak třeba se to povede příště, melounku,“ řekla a pohladila jej po zakrváceném obličeji.

Jak se s ní popasovali, ti předvedou tito autoři a autorky: Nelly Černohorská, Roman Bílek, Tomáš Marton a Lenny Ka.

Horor má mnoho různých podob.

Neboj se hororu.

Neboj se bát.
Obsah Krátký řez 3

    Ivana Gašparíková: Sabina
    Dušan D. Fabian: Andrášiovské sklepení
    Jonathan Butcher: Čokoládník
    Stefan Grabiński: Čmoud
    Kateřina Malec Houfková: Díra
    Honza Vojtíšek: Nejzazší vzpomínka
    4 krátké povídky od 4 autorů

Žánr: horor
Ilustrace a grafické zpracování: Michal Březina
Počet stran: 68
Vazba: brožovaná, formát A5
EAN: 977278805500831
Cena: 99 Kč

 

 

 

Přidat komentář