Kniha: Life Beyond Us

Článek od: Redakce - 18.08.2023

Kniha Life Beyond Us přenáší čtenáře do hlubin vesmíru ve sci-fi povídkách i vědeckých esejích


Jak lidem přiblížit vědu přístupnou a zábavnou formou? Tuto otázku si položili vědci z Evropského astrobiologického institutu a společně s vydavatelstvím Laksa Media přišli s odpovědí v podobě antologie sedmadvaceti sci-fi povídek následovaných stejným počtem populárně-vědeckých esejí. Vše propojuje obor astrobiologie, tedy pátrání po podmínkách pro život a případném životě mimo Zemi, ale i studium vzniku a evoluce života na naší planetě nebo zkoumání extrémních podmínek, jež umí přežít. Příběhy i eseje od světových autorů včetně českých zavedou čtenáře hluboko pod povrch Země, ale i do hlubin vesmíru.

Science fiction se už od časů Mary Shelleyové, Julese Vernea nebo H. G. Wellse inspirovala vědou a naopak zase inspirovala nejednoho vědce (nebo v dnešních časech nejednoho raketového magnáta). Life Beyond Us, antologie zaštítěná Evropským astrobiologickým institutem (EAI) a sestavená českou sci-fi autorkou, vědkyní a popularizátorkou vědy Julií Novákovou ve spolupráci s editory kanadského nakladatelství Laksa Media, se snaží vzbudit zájem o vědu a větší povědomí o současných palčivých vědeckých otázkách ve 27 povídkách od světově známých autorů jako Gregory Benford nebo Mary Robinette Kowalová, nevyjímaje ani české spisovatele Lucii Lukačovičovou a Tomáše Petráska, který jako astrobiolog přispěl navíc i esejí, tak jako evoluční biolog Jan Toman. Úvod napsal proslulý autor Stephen Baxter.

Každá z povídek, ať už její hrdinové bojují o holý život po havárii na nehostinném měsíci, řeší vědeckou záhadu ohrožující vesmírnou kolonii nebo z pozemského řídicího střediska koordinují misi na Mars, je následována krátkou a přístupnou, čtivou populárně-vědeckou esejí na téma načrtnuté v povídce. Mezi těmi se objevují třeba zachycení měsíců planet u jiných hvězd neboli exoměsíců, planetární ochrana, obyvatelnost oceánských planet, robotický vs. lidský průzkum vesmíru, nebo zemědělství ve vesmíru (aneb je to složitější než pověstné “brambory na Marsu”).

“Sci-fi dokáže lidi nadchnout a vzbudit v nich zvědavost, na kterou pak u zvídavých čtenářů odpovídají eseje od vědců z kosmických agentur i univerzit ve světě,” říká editorka knihy Julie Nováková, pro niž jde o pátou antologii, na níž pracovala. Jedna z předchozích, volně dostupná e-kniha Strangest of All, má podobný koncept jako Life Beyond Us a v podstatě sloužila ke zjištění zájmu o podobný způsob popularizace vědy. Díky široké kladné odezvě vznikla stávající antologie, která 22. dubna na Den Země vyšla tiskem v pevné a brožované vazbě i jako e-kniha.
Čeští čtenáři ji mohou najít ve světových online knihkupectvích jako Amazon, Barnes & Noble, Kobo nebo Powell’s, fyzicky pak zatím nejblíže v Berlíně. Jak ale dodává Nováková: “Doufáme, že díky zájmu o knihu dojde časem i na překlad do češtiny.” Kniha byla představena mimo jiné na ComicConu Prague a objeví se i na mezinárodní vědecké konferenci Biennial European Astrobiology Conference (BEACON) nebo berlínském MetropolConu.

Popularizátoři vědy a učitelé si na webu EAI mohou stáhnout vzdělávací materiály doplňující knihu, kde najdou příklady využití některých povídek a esejí v hodinách. Evropský astrobiologický institut byl založen v roce 2019 právě na podporu výzkumu, vědecké mobility, vzdělávání a popularizace napříč Evropou i mimo ni. V době, kdy na Marsu působí rover NASA Perseverance, evropská sonda JUICE je na cestě blíže prozkoumat Jupiterovy měsíce s oceány vody pod ledovým povrchem a kdy objevujeme stále více exoplanet, je otázka podmínek pro život a případného života ve vesmíru stále aktuálnější, a Life Beyond Us čtenáře seznamuje s některými z otázek, na jejichž řešení možná v příštích desetiletích dojde v praxi.

Přidat komentář