AKTUALITA: Johnny Silverhand odpálil Arasaka Tower!

Článek od: Marek - 20.08.2023

"Tequilla old fashioned završená pivem, ozdobená chilli" – jednoduchý drink, který buď milujete, nebo nesnášíte. Stejně jako jeho jmenovce.

Revolta se dá dělat mnoha způsoby. Někomu stačí vnitřní nesouhlas, někdo roznáší letáčky a účastní se demonstrací, jiný sbírá podklady a podává žaloby. A někdo se pasuje do role vyšetřovatele, soudce i vykonavatele v jednom. Johnny Silverhand byl i přes blížící se čtyřicítku zastáncem rázných řešení.

Psal se 20. srpen 2023, když za doprovodu úzkého okruhu přátel žoldáků vtrhl do sídla symbolu útlaku, megabudovy Arasaka Tower na Corporate Plaza, aby jej srovnal se zemí pomocí jaderné zbraně. Mezi zúčastněnými se nacházely pozdější legendy Night City –  Rogue Amendiares, síťařka Spider Murphy, částečný kyborg Morgan Blackhand, kyborg Shaitan, Andrew "Boa Boa" Weyland nebo investigativní novinář Lyle Thompson.

Ačkoliv v týmu panovaly určité neshody ohledně použitých metod a záměrů, manifest, který skupina vydala, zaštiťoval operaci jako boj proti zvrhlým praktikám nejmocnější z korporací. Byť byl Silverhand znám svými protestsongy, tato operace pro něj nesla i čistě osobní význam, totiž odplatu za únos a následnou smrt Alt Cunningham, Silverhandovy partnerky a nadané síťařky. Arasaka prahla po jí vytvořeném programu Dušemor (Soulkiller), umožňujícím digitalizovat lidské vědomí. Těmto podezřením nahrává i fakt, že útok zastřešila jiná ze soupeřících korporací, americký Militech. Z pohledu Silverhanda by tak operace postrádala smysl, pokud by neměl vlastní důvody. Proč by se jinak měl opět stát nástrojem korporátních válek, proti nimž celou dobu vystupoval?
I samotná ráznost útoku značí snahu zcela vymazat místo, kde se Silverhand dopustil životní chyby. Několik týdnů před útokem totiž pronikl do totožného sídla s úmyslem Cunningham osvobodit, avšak svým neobratným jednáním pravděpodobně částečně způsobil její skon, když jí odpojením těla ze síťařského křesla znemožnil návrat z kyberprostoru zpět do fyzické schránky. Druhým útokem se tak snažil částečně napravit své jednání, když pomohl její dygitální psýché uprchnout mimo kosporátní servery, jež byly následně spolu s centrálou srovnány se zemí.

Pro jedny terorista, pro jiné antihrdina. K hrdinskému titulu se nikdy nedopracoval, ale pro fanoušky videoherního zpracování Cyberpunk 2077 mohl dojít Johnny alespoň částečného vykoupení skrze vzájemné ovlivňování se s hlavní postavou. Pokud k němu snad nějakém sympatie cítíte, je čas namíchat koktejl a pozvednout sklenici. Operace začala okolo desáté večer, zajat byl Adamem Smasherem před půlnocí. Digitalizován o pár hodin později.

Komentáře

Přidat komentář