RECENZE: Tabitha Birdová, Krámek s fantazií

Článek od: Jana K. - 11.12.2023

Krámek s fantazií je magickým místem, kde se lidem vrací zpět již dávno zapomenuté sny. Místem, které předává tajemné telefonické vzkazy, s jejichž pomocí se truchlící mohou spojit s Oním světem. Rozloučit se. Uslyšet, že nic není jejich chyba. Že jsou stále milováni…

Tenhle kouzelný obchůdek cestuje po celém světě – spolu s kočkou, které se dostalo cti nosit jméno Nakládaná cibulka, nečekaně se zjevujícím zápisníkem Vlastníkův průvodce truchlením a záhadným strážcem. Tentokrát se všichni objeví v městečku Boonah. Krám doslova vyroste ze země kdesi na předměstí a svým náhlým zjevením se přiláká ty, kteří ho potřebují. Například Ann. Svobodnou matku, která přijela na návštěvu za umírající babičkou. Nebo Enocha, desetiletého chlapce, jemuž zemřel tatínek a on má z jeho smrti ohromný pocit viny. Oba však spojuje mnohem víc, než jen tuší. Co tak mohou mít společného? Je jeden z nich novým strážcem Krámku s fantazií? Dokáže ho Earlatidge Hubert Umbray předat dřív, než on i obchůdek nadobro zmizí?

Za chvíli se odehraje malé kouzlo.
Earlatidge Hubert Umbray to cítí. Má na to nos. Není divu, po všech těch letech, která strávil jako strážce Krámku s fantazií. Je mu něco přes padesát, ale odmítá sledovat čas. Zdá se mu, že v tom se Času beztak nikdo nevyrovná. (str. 9)

Hojivá atmosféra tohoto skvostu, okořeněného špetkou fantastična a kapkou magického realismu, vás obejme jako teplá náruč nejmilovanější osoby. Jednou se dojmete, za chvíli rozesmějete, abyste zas za pár stránek otírali slzy z tváří. Krámek s fantazií je totiž plný emocí, naděje, vlídnosti, ale také procesem smíření se se smrtí. Australská spisovatelka Tabitha Birdová o tom ví své – během psaní této knížky jí zemřela babička na rakovinu. A tak se příběh, který byl psán původně pro zábavu a potěšení, stal dojemným vzkazem milované osobě a způsobem, jak se s jejím odchodem vyrovnat.

Ústřední linka je na jednu stranu přímá a jednoduchá, na tu druhou ji protíná hned několik osudů, jimž je společný právě zármutek ze smrti. Zatímco současný strážce krámku Earlatidge hledá svého nástupce a zároveň vzpomíná na zemřelého syna, Ann se potýká se vzpomínkami na životní lásku a jedním velmi těžkým rozhodnutím, které ji spojuje s provinile se cítícím Enochem. Ten bydlí s babičkou, která to se třemi osiřelými chlapci nemá dvakrát jednoduché. Jejich životy se s postupem času vzájemně dotýkají a propojují, zatímco čas nemilosrdně utíká… Všechny zmíněné je nakonec snadné si zamilovat – jsou totiž velmi lidští. Nesou si v sobě spoustu lítosti a bolesti, která bolí o to víc, když se smíchá se strachem svěřit se a odpustit si.

Postupné odhalování těch nejzazších tajemství dodává příběhu na dramatičnosti. Celkový dojem podtrhává půvabná kočičí obálka i samotný text – věty plují v mysli snadno jako labuť po směru říčního proudu. Slova brnkají na správné noty. A i když je titul poměrně dlouhý, nemohu říct, že by skrýval hluchá místa. Čtivost, umocněná skvělým překladem Markéty Polochové, už je skutečně jen třešničkou na dortu.

Věřte mi, knížku přečtete jedním dechem. Nejspíš vás její přečtení bude stát pár slz, ale také několik úsměvů. Jistě, takhle to zní, že Birdová účelově míří na city, opak je ovšem pravdou. Nelehké a neveselé téma zpracovává citlivě, s pochopením člověka, který si tím prošel. Nepředkládá žádný návod, jak oním složitým obdobím projít bez žalu v srdci či šrámů na duši, spíše se zaměřuje na to, že je důležité si zármutkem projít. A že sdílením se může hojit o něco rychleji...

„Promiň, že jsem tě nechal umřít.“ (str. 51)

Krámek s fantazií je snad ve všech směrech výjimečným čtením. Je plný barev, snů, zázračných předmětů i emocí, nabízí spoustu krásných myšlenek a hluboký přesah. Ocení jej určitě všichni milovníci koček (Nakládanou cibulku budete určitě chtít hned domů!) a citlivé duše toužící po troše zahojení. Dokonalé čtení k šálku kávy či čaje se zvířecím parťákem schouleným v klíně.

Krámek s fantazií
Tabitha Birdová

Nakladatelství: Argo
Překlad: Markéta Polochová
Počet stran: 448
Doporučená cena: 448 Kč
 

Přidat komentář