ČTEME SI: Duna a spol.

Článek od: Kamba - 20.02.2024

S blížícím se příchodem nové filmové adaptace kultovní sci-fi knihy Duna jsem si řekl, že by byl dobrý nápad si ji osvěžit. A ačkoli se skalní fanoušci možná právě pohodlně usadili na gauč a těší se na chvalozpěvy na svou svatou knížku, já zamířím trochu jiným směrem: do časů, které se odehrály před původní sérií Franka Herberta. Já totiž kromě ní mám rád počiny psané jeho synem Brianem ve spolupráci s Kevinem J. Andersonem. Některé. Archeologickým vykopávkám Historie Duny a Školy Duny se vyhýbám, objevují až příliš moc dalekou minulost.

Pustil jsem se tedy do trilogie Předehra k Duně, samostatného díla Paul z Duny a trilogie Caladan (tady si nejsem jistý, jestli to po první knize nezabalím). Mám totiž to štěstí, že jsem si je pořídil ještě v době, kdy neměly cenovku garsonky v menším městě. No a s mým tempem čtení možná originální Dunu stihnu alespoň otevřít v čase příchodu druhého filmu do kin.

Především Předehru k Duně mám hodně rád. V docela velkém prostoru přes 1600 stran vdechla život celé říši, kromě hlavních protagonistů (Atreidové, Harkonnenové a Corinové) představila spoustu dalších velkorodů a nastínila pletichaření, které hýbe landsraadem. Velkoryse tak poskytuje dost prostoru, aby autoři mohli vytvořit smysluplné dějové linky a zároveň je i uspokojivě uzavřít (což se např. nedá říct o Paulovi z Duny).

Předehry začínají cca padesát let před událostmi samotné Duny. V té době je Vladimír Harkonnen ještě štíhlý a svalnatý, Shaddam Corino a Leto Atreides korunním princi teprve čekajícími na svou vůdčí roli. Končí pak narozením Paula Atreida.

Ačkoli tato série (absolutně) nedosahuje hloubky a propracovanosti Duny, mě se prostě líbí, jak celý svět doplňuje. Můžeme sledovat školení nového navigátora Gildy nebo šlechtění lidí Bene Gesseritem. Dozvíme se, jak Vladimír ke svým nadbytečným kilům přišel. Předehry se snaží vysvětlit, proč toho o koření víme tak málo a proč v supermoderní době létání do vesmíru nejsou schopni vládcové Duny spočítat, kolik na ní žije fremenů. Proč lady Jessica porušila slib sesterstvu a porodila Letovi syna (atreidská tragédie pro mě docela funguje jako vysvětlení jejího neuposlechnutí příkazu "dej nám dceru!"). A hlavně celou dobu vykresluje pozadí sporu mezi Letem a Shaddamem a po přečtení trilogie vám bude mnohem jasnější, proč se imperátor odhodlal k tak zoufalé a bezprecedentní alianci s jedním rodem proti druhému.

Série není bez chyb. Část obsahu je vyloženě výplňová. Bene Gesserit je znázorňován tak silný, že člověk se až diví, že už dávno neovládl galaxii. Některé činy protagonistů nejsou úplně logické. Ale pokud se dokážete přes tyto nedostatky přenést, pořád stojí za to si Předehry přečíst. Alespoň půjčené z knihovny.

Přidat komentář