Rozhovor s Františkem Kotletou

Článek od: Lucie Koucká - 24.11.2014

Nejhorší, co může autora potkat, je nezájem. Když se o něm nepíše a nemluví, nikdo ho tím pádem nezná a nikdo si ho nekoupí. Františka Kotletu ale nemusím našim čtenářům představovat, patří k těm spisovatelům, o kterých se mluví až moc. A díky jeho nové knize Příliš dlouhá swingers party bude ještě víc, a proto jsem mu položila několik otázek.

Na pultech se objevila horká novinka s názvem Příliš dlouhá swingers party. Začala bych tím, co mi pořád vrtá hlavou. Opravdu jsi sbírku napsal na moji radu, nebo si jen moc fandím?
Jasně, že si moc fandíš, ale to je v pohodě, já jsem zvyklý, že mám okolo sebe samé egomaniaky a já jsem proti nim vtělená skromnost. Tuhle mi to psal Míla Linc, že bych měl trochu víc zamakat na propagaci, protože jinak mě drsňáci jako on s ostrejma loktama převálcujou, ale já tohle moc neumím. Prostě si takhle sedím v koutě a čekám, až se někdo ozve, protože tak je to správný, říkal Martin Šust. 

Co se týče Příliš dlouhé swingers party, povídku, podle níž dostala jméno a která stála za vznikem ústředních postav, jsem kdysi napsal pro sbírku Martina Fajkuse Temné časy. Ten posera Fajkus ji tam odmítl zařadit, že je to prý porno nebo co, a sice mu četba té povídky zlepšila manželství, ale zveřejňovat by se to nemělo, kvůli dětem a tak. Nevím proč, ale na poslední chvíli si to rozmyslel a povídku ve sbírce zveřejnil. Od té doby se ozvala spousta čtenářů, že by si její hrdinové zasloužili další příběhy, a tak jsem je vyslyšel, včetně tebe samotné.

Na začátku knihy uvádíš, že ses na jedné takové akci seznámil se svojí ženou. No, je dobré vědět, do čeho člověk jde, jaképak dlouhé randění. Času je málo…
Každému to doporučuji. Třeba prvních pár akcí jsem ji znal jenom zezadu, což pro manželství vlastně není tak špatný. Blbý je, že svou ženu jsem už půl roku neviděl. Toulá se někde po Antarktidě, což jsem sám rád, protože se mi konečně zahojily ty modřiny a tržné rány.

Ví se o tobě všeobecně málo, teď jsi přiznal ženu. Jsem zvědavá a naše čtenáře to bude jistě zajímat - dělá také v masném průmyslu? Nebo v nějakém jiném… průmyslu?
Snaží se zdokonalit virus ptačí chřipky a dělá kvůli tomu pokusy na tučňácích. Dřív to platila Libye, ale co je Kaddáfí mrtvej, financují to Rusové. Prý s tím mají velké plány. No, nechme se překvapit.

Ještě víc mě překvapilo, že prý vděčíš za návštěvu swingers Jirkovi Vlčkovi. Mám bohatou fantazii, ale Jirku, jak tě na akci vleče, si dost dobře představit nedokážu.
Možná by stálo za to upřesnit, kdo to ten Jirka Vlček je. Ve dne vystupuje jako šéf serveru Palmknihy.cz a propagátor elektronických knih u nás. V noci si obleče těsný overal, zakryje obličej maskou s tváří Miloše Zemana a potírá zločin v ulicích. Kromě toho je také starý zvrácenec. O něm bude ostatně můj příští román. Poprvé to tedy nebude fikce, ale životopis. 

Čtveřice svérázných vyšetřovatelů. A odvážná prostitutka. Byl ti někdo vzorem? Nebo je to jen čirá fikce?
Vždycky je někdo vzorem. Autor vždy vyzobává střípky reality, fragmenty skutečných postav a ty pak přetváří ve fiktivní postavy. Hlavní hrdinka je v podstatě moje spolužačka z univerzity (byl jsem na ní dva měsíce, než mě vyhodili pro nepřijatelné chování). Byla to vzdělaná kultivovaná nymfomanka, která časem usoudila, že kariéra učitelky ji nenaplňuje tolik jako svlékání se před cizími muži. Ti ostří hoši Gibson a Hort jsou víceméně archetypální párek ranařů, které můžete potkat od policie po agentury na vymáhání dluhů.

Trochu se bojím zeptat, ale plánuješ nějakou další knihu podobnou této?
Počkám na čtenářské přijetí. Čtenář je pro mě ten nejdůležitější partner. Autor, který tvrdí, že píše pro sebe, a ne pro čtenáře, je lhář nebo debil. Nebo obojí.

Každopádně možná bych mohl říct, že jsem se nechal překecat Pavlem Koutským, což je Jirkův hrbatý poskok, který mu míchá elixíry, díky nimž má nadlidskou sílu v boji se superpadouchy, abych se vrátil k Bratrstvu krve a napsal příběh Gerharda. Už jsem v půlce. Bude to novela a vyjde někdy v únoru. 

Měl jsi vliv na výběr ilustrace na obálku knihy? Protože ji vybíral opravdový fajnšmekr.
Si piš, že jsem si ji vybral sám.

Na fantastickou scénu jsi vletěl jako blesk. Proč ses vrhl právě na splatterpunk? Kuchařky teď taky letí. Jak jsi na tom vlastně s vařením? Nejen sexem živ je člověk.
Kuchařku mám rozepsanou už pár let, bohužel jsou tam recepty, které naráží na předpisy o hygieně a některé porušují i trestní zákoník. Bojím se, že vydání proto v nejbližší době nehrozí. I když mrkni na Láďu Hrušku. Jeho recepty by měly být v mnoha případech trestné stejně jako popírání holocaustu, ale nikoho to moc netrápí. Tak třeba mám taky šanci.

Bude se někdy konat tvá autogramiáda? I když chápu, že ukázat se veřejnosti po této knize…
Autogramiáda bude 28. 11. v knihkupectví Fantasya. Bude se tam zároveň křtít i audiokniha Bratrstvo krve: Hustej nářez, kterou namluvil geniální herec Richard Fiala. A já tam budu taky. Fakt. Píšou to na plakátě.

František Kotleta je autor, který si nebere servítky a jde až na dřeň. Jelikož já také (proto ho čtu), měla jsem problém vůbec nějak slušně formulovat otázky. Ještě že mě autor občas umírnil a na nějakou (zvlášť choulostivou nebo jen prostě blbou) odmítl odpovědět, což je nakonec pro všechny zůčastněné lepší :-) Tímto mu děkuji za čas, který rozhovoru věnoval.

Komentáře

Že je Franta borec a cosi jako fantom (české fantasy) opery, to je všeobecně známo:-)

Pokrývku hlavy smekám hlavně před Lucií, že "odehrála" tento rozhovor bez ztráty kytičky a s velkou grácií:-)

 

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

No nevím - kdyby mě někdo podstrčil Kulhánka jako četbu v deseti, tak bych měla noční můry ještě dneska a určitě by to na mě zanechalo nějaké následky:-)

Možná to je důvod, proč zde někomu chybí nadhled a smysl pro nadsázku:-)))))))

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

No to teda pozor! Já jsem slzela nad smrtí Vinnetoua, rudého gentlemana a cestovala s Alenkou od Kira Bulyčeva po hvězdách a taky jsem četla spoustu holčičí (úplně slušňácké) červené i dobrodružné knihovny- se můžeš podrobněji mrknout tady, co mě formovalo:-)))

Zvrhla jsem se až někdy potom... si budu muset zapřemejšlet, co to vlastně způsobilo, Pán prstenů to nejspíš nebyl... asi moje přirozené sklony časem vyplavaly napovrch:-DDD

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář