Film: X-Men: Apokalypsa

Článek od: Klára Holubovská - 07.06.2016

Po First Class (První třída) a Days of Future Past (Budoucí minulost) přichází třetí pokračování o mladých mutantech s názvem Apocalypse. Kdo by nemiloval ničení světa?

Většina lidí si myslí, že mutanti vznikli až na začátku 20. století. Avšak ten úplně první mutant En Sabah Nur (Oscar Isaac), jehož schopností bylo přesouvat se do jiných těl a asimilovat schopnosti dotyčných mutantů, vládl světu mnoho tisíciletí před Kristem. Lidé se však vzbouřili a uvěznili ho. Znovu se probudil až v roce 1983. Vybral si čtyři jezdce – Storm (Alexandra Shipp), Angel (Ben Hardy), Psylocke (Olivia Munn) a Magneto (Michael Fassbender) – a s jejich pomocí chce přetvořit svět. Charles Xavier (James McAvoy) a jeho přátelé Hank McCoy (Nicholas Hoult) a Mystique (Jennifer Lawrence) spolu s některými studenty je musí zastavit dřív, než bude pozdě.

Režisér Bryan Singer je pro diváky X-Menovské série již známým jménem. Dělal první dva díly původních X-Menů a druhý a nyní třetí díl prequelu. Stejně tak scénárista Simon Kinberg má u této série svůj již třetí zářez a John Ottman se zhostil role producenta i skladatele.

X-Men: Apokalypsa nemá z dějového hlediska co nabídnout. Typ záporáka je již stokrát omílaný a střídá se tam jedno klišé za druhým. Příkladem za všechny je, že se Erikovi přihodí něco zlého a on se okamžitě postaví na stranu zla. Tvůrci jsou si toho zajisté vědomi, neboť sází především na humor v podobě Petera Maximoffa (Evan Peters). Scény, v níž používá svoji super rychlost, patří mezi ty nejzábavnější a divák se opravdu od srdce zasměje.

Kromě humoru film především zachraňují herecké výkony hlavních hrdinů. Michael Fassbender a James McAvoy hrají skvěle a přesvědčivě, ostatně jako vždycky. Jennifer Lawrence už bude mít nejspíš navždy nálepku Katniss Everdeen, ale rozhodně se snaží, aby to nebyla jediná role, v níž bude pamatována. Za zmínku stojí i Sophie Turner (Game of Thrones), z níž může vyrůst ještě hodně dobrá herečka. Perličkou je, že v druhém díle X-Menů hrál Peter Dinklage známý především jako Tyrion ze stejnojmenného seriálu. Třeba se v tom dalším – pokud bude – dočkáme i Maisie Williams (Arya). Cameo Hugha Jackmana v roli Wolverina potěšilo a pobavilo.

Na X-Menech je obdivuhodné, že skutečně mluví jazykem země, v níž se zrovna nacházejí, a divák konkrétně v Apokalypse uslyší polštinu. Na speciálních efektech se rozhodně nešetřilo a je na každém říct, zda již to bylo příliš, či ještě nikoliv. Hudba jako obvykle skvělá a soundtrack jen tak neomrzí.

X-Men: Apokalypsa za svými staršími sourozenci sice zaostává a pro Bryana Singera je tedy tím nejslabším filmem, ale pořád je lepší než Poslední vzdor, což byl poslední díl původních X-Menů.

Jestliže stále váháte, vězte, že i přes slabší děj se člověk nenudí a nakonec je mu i líto, že už to skončilo. A pokud je třetí díl poslední, chtěli byste to mít neuzavřené?

 

Hodnocení: 70%

X-Men: Apokalypsa

Režie: Bryan Singer

Scénář: Simon Kinberg

Hrají: James McAvoyMichael FassbenderJennifer LawrenceNicholas HoultOscar IsaacRose ByrneEvan PetersJosh HelmanSophie TurnerTye SheridanLucas Till

Komentáře

Původní triologii s Patrikem Stewartem mám celou moc ráda, stejně tak mnohými zatracovaný Orgin Wolverina se mi hodně líbil, i když vím, že jdu proti proudu - možná je to tím Jackmanem, kdo ví...:-)

Zdaleka za vůbec nejhorší X-mení slátani považuju Minulou budoucnost nebo Budoucí minulost zkrátka Časoskákací pitomost na X-entou. Tak děravý děj a naprosté nesmysly (ne)způsobené časovým paradoxem, které se odehrávají ve filmu se hned tak nevidí. Divím se, že režisér scénáristu nevyhnal nějakou pořádně dlouhou rekvizitou ze studia. Možná by stálo za to, kdyby ho tím scénářem pořádně praštil po hlavě.... místo toho, aby to celé slepě natočil!

Přitom První třída byla fajn a výběr mladších verzí hlavních protagonistů se povedl na výbornou.

Zkrátka se bojím a bojím a do kina rozhodně nepůjdu, abych náhodou nedopadla jako u předchozího dílu, kdy jsem ze zoufalství ohlodávala opěradlo sedadla a jen slušné vychování mi zabránilo s hlasitým křikem z kina uprchnout dávno před skončením produkce...

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář