To, klaun a balonky už nebudou jako dřív

Článek od: Martin Stručovský - 19.09.2017

Jen několik týdnů po Temné věži přichází do kin filmová adaptace možná nejslavnější knihy Stephena Kinga nazvaná To.

To je víc než tisíci stránková bichle a převézt ji na filmová plátna chtělo od tvůrců pořádně velkou dávku odvahy. Nebo šílenství. Samotná předloha je o to komplikovanější, že se v ní střídají dvě dějové linky – dětství a dospělost hrdinů. Jenže co funguje v knize, nemusí tak úplně fungovat na stříbrném plátně. A tak to tvůrci vyřešili jednoduše - z předlohy vyzobali tu část, která se odehrává v dětství. Divák by mohl dostat téměř idylický příběh o partě puberťáků, z nichž každý bojuje se svým vlastním specifickým strachem, společně prožívají letní prázdniny v malém americkém městečku a život jim ztrpčuje jiná parta nudu zahánějících šikanistů. Jenže to bychom nesměli být ve světě, který na papíře stvořil Stephen King. Po celém Derry totiž záhadně mizí děti a jeho ulicemi obchází klaun. Jenže příjezd cirkusu nikdo neohlásil a po dalších atrakcích ani vidu.

Na To je nutné obdivovat několik věcí. Předně zvládá umně bruslit mezi několika žánry. Není jen o hororu, ale taky o zmíněném přátelství, první lásce (a s ní spojeném letmo načrtnutém milostném trojúhelníku). A silně taky připomene detektivní příběhy o partách, které řeší nějakou záhadu. A jak už je u Kinga zvykem, ukazuje na nešvary společnosti, ať už se jedná o šikanu, rasismus nebo zneužívání dětí.  A co je hlavní – dokáže i rozesmát, především díky Finnovi Wolfhardovi. Pokud si To zaslouží za něco vysmeknout hlubokou poklonu, pak to jsou dětští herci. Ti jsou skvěle obsazeni, je vidět, že si celkově sedli. A hlavně nejsou otravní. Navíc scénář každému z nich dává dostatečné množství prostoru, aby se mohl projevit.

 


Film je pak překvapivě protivný, hlavně ze začátku, v tom, v čem má být nejsilnější. Tedy v hororu. Po mrazivém úvodu s lodičkou a kanálem totiž film do diváka pere jednu děsivou scénu za druhou. Ty sice fungují především ve smyslu nastínit fobie jednotlivých hrdinů, ale je jich zkrátka moc a divák se jich brzy přejí. Což jako kdyby si brzy uvědomili i tvůrci a rozhodli se schovat si zbývající strašení až do dvojitého finále. Ano, film nabízí hned dvojitý souboj s To. A věřte mi, že ta přestřelená stopáž (přes dvě hodiny je fakt hodně) za to stojí.
To není dokonalé (aby bylo, muselo by operovat na formátu seriálu, kde by se dala využít do všech detailů síla předlohy), ale rozhodně představuje adaptaci hodnou Stephena Kinga. Nyní nezbývá než si přát, aby to tvůrci u druhého dílu nezvrtali.
A málem bych zapomněl – Pennywise je naprosto uhrančivý. Ani bych se nedivil, kdyby cirkusovým klaunům teď ještě víc klesla návštěvnost.

To: Part 1
Režie: Andy Muschietti
Předloha: Stephen King
Scénář: Cary Fukunaga, Chase Palmer, Andy Muschietti,
Hrají: Jaeden Liebher, Sophia Lillis, Finn Wolfhard 
Délka: 135 minut 
V kinech od 7.9. 
Hodnocení: 70%

 

Komentáře

S hodnocením 70% rozhodně nesouhlasím. Film nemá hluchá místa a já se bavil od začátku až do konce. Dále je rozhodně lepší, že se zaměřil pouze na "dětskou" část a že ji "zestručnil" formou filmu a ne seriálu - děj je sevřenější a neskáče do retrospektiv, což mě na původním snímku vyvádělo z koncentrace.  

Moje hodnocení: 95% a vřele doporučji všem, co jej ještě neviděli

Přidat komentář