RECENZE: Zuzana Strachotová, Devět dní

Článek od: veronikamah - 29.01.2018

Tak trochu shakespearovský příběh v postapokalyptických kulisách. 

Věřit a nepochybovat!

Sabrie, svět, ve kterém se prvotina české autorky Zuzany Strachotové odehrává, je poněkud černobílý. Můžete být součástí Citadely a svůj život plně podřizujete pravidlům Konsilia, vládnoucímu kruhu kněží a jejich vojenské síle. Život to moc zábavný však není, jen co je pravda. Nařízení jdou v mnoha případech proti lidské přirozenosti a jejich porušení se tvrdě trestá. O věčném strachu z toho, že můžete být obviněni z nepatřičných aktivit kýmkoli a kdykoliv, duševní pohodě taky moc nepřidá. A auru strachu jen podtrhuje městem se nesoucí pokřik “Věřit a nepochybovat!” Který politický režim to jen připomíná...

Na druhé straně barikády stojí Povstalci. Ti, kteří se vzepřeli vládě Konsilia, protože chtějí žít. Byť v ne úplně ideálních podmínkách opuštěné vodní elektrárny uprostřed protolesa a bez mnoha prostředků moderní civilizace, ale mohou svobodně zpívat, hrát a milenecké objetí si dopřát i na veřejnosti. Jsou však výdobytky moderní civilizace, jako třeba antibiotika, které Povstalci pro přežití zoufale potřebují a nejsou schopni je sami vyrobit. Jediné řešení – loupežné výpravy. Jak ale praví jedno staré české přísloví – tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne.

Tato výprava měla být jako každá jiná. Dostat se do města, ukrást zásoby a po anglicku se vytratit. Něco se ale hrozně pokazilo. Skoro jako by Citadela věděla, že útok přijde, a proto vyslala svou nejlepší bojovou jednotku Jestřábů, aby nájezd překazila a jako bonus zajala velitelku skupiny Seru. S tím, že Sera Jestřábům unikne, nikdo moc nepočítal. S tím, že se Lee Parker, mladý elitní voják, vydá za ní, aby dokončil, co začal, už ano. Nikdo ale nečekal, jaké důsledky pro oba světy bude mít to, když ti dva spolu stráví sami několik dní v jeskyni uprostřed protolesa, aby přežili řádění ničivé Růžové bouře.

Devět dní se podle anotace tváří spíše jako romantické young-adult švihnuté postapem. A švihnuté jen proto, aby nezapadlo mezi ty desítky vycházejících YA knih. Je velice příjemným překvapením, když zjistíte, že to tak není. Ne, že by „vztah“ hlavních hrdinů v Devíti dnech nehrál svou roli. Line se celým příběhem a některé události jsou jím přímo ovlivněny. Autorka se ale nebála jít hlouběji a v konečném výsledku je Devět dní kniha o zoufalém boji o svobodu a oproštění se od chapadel vlády tolik připomínající totalitní režim.

Zuzana Strachotová vypráví svůj příběh chvíli z pohledu obou hlavních hrdinů. Což má plus v tom, že můžete události sledovat očima obou a obrázek o tom, proč postaví jednají, jak jednají, je pak kompletní. Bohužel Sera je pro mně typ postavy mnohdy zbytečně ujaščené holky, která mě místy točí do vývrtky a vyvolává potřebu ji imaginárně proplesknout. Lee Parker jakožto její protějšek je mnohem zajímavější. Zvláště to, jak se jako osoba v průběhu děje mění a vyvíjí. Zároveň jej ale autorka udržela na uvěřitelné rovině, takže určitě nečekejte, že se ze zabijáka bez svědomí stane na konci rozkošný a mírumilovný zajíček. Za mě rozhodně palec nahoru.

Co by v případě Devíti dní rozhodně nemělo být opomenuto, jsou akční scény. To, že se Zuzana Strachotová sama aktivně věnuje studiu a praktikování bojových umění, je při popisu bojových scén prostě znát. Minimálně pro mužskou část publika by toto mohl důvod, proč vzít Devět dní do ruky bez ohledu na jejich premisu. Vlastně je nutno podotknout, že se celý román žene divoce dopředu. Čtenář se mnohdy ani nestačí pořádně nadechnout a autorka už je zase o dva kroky dále. Nudit se u Devíti dní bezpochyby nebudete.

Velice příjemným doplněním příběhu jsou úryvky zprav z Citadely či záznamy deníku jednoho z Jestřábů. Zpočátku se zdají být jen výstřely do tmy bez většího smyslu, ale jak se román blíží k velkolepému závěru, uvědomíte si, že jsou to střípky, které vysvětlují a doplňují některé události.

Jedno je nutno Zuzaně Strachotové nechat. Nevystřelila do světa jen čtivou a zábavnou prvotinu, ale své autorství posunula o krok dále. K románu Devět dní totiž najdete i zdařile zpracovaný web s představením jejího světa, map i postav. Je otázkou, zda je portrét hlavní hrdinky Sery s podobou samotné autorkou jen náhodný. :) 

Na závěr vám položím otázku – baví vás série Jiskra v popelu od Saaby Tahirové? Pak bez obav sáhněte i po Devíti dnech Zuzany Strachotové. Je vysoká šance, že se vám trefí do noty.

Zuzana Strachotová, Devět dní

Nakladatelství: Fantom Print
Počet stran: 320
Provedení: váz. s přebalem
Rozměry: 145x205
Autoři obálky: Jakub Kowalczyk & Lukáš Tuma
ISBN: 978-80-7398-393-2
Běžná cena: 319 Kč
 

 

 

Komentáře

Je otázkou, zda je portrét hlavní hrdinky Sery s podobou samotné autorkou jen náhodný. :)

Ano, je náhodný :) Sera je kombinací více postav, nejvíce této mladé dámě

Přidat komentář