SOBOTNÍ FILMOVÁ SRDCOVKA

Článek od: Tereza Kadečková - 05.11.2022

Remember, remember, the 5th of November…
To se jednou jakýsi terorista rozhodl vyhodit do vzduchu londýnský parlament. Nepovedlo se mu to. O několik stovek let později si jeho masku navlékl jiný, komiksový terorista, a rozhodl se pro to samé. No a dnes tu masku nosí počítačový hackeři. Guy Fawkes při svém činu vůbec netušil, co způsobí, a že nám přinese jeden z nejlepších komiksů a filmů vůbec.

V for Vendetta, česky V jako Vendetta, vás zavede do Velké Británie, která je v područí totalitního režimu. Cenzura, zákazy vycházení, věznice, čistky politických odpůrců a zatýkání kohokoliv, kdo se vymyká normě. V takovém Londýně žije Evey. Pracuje pro televizi, žije průměrný život, ale i ona se bojí vycházet z domu.
Do života jí vstoupí V, terorista za maskou usměvavého Guye Fawkese. Změní její život k nepoznání, brzy mu pomáhá k sesazení fašistické diktatury, i když ji to samotnou vrhá do nebezpečí.
Miluju dystopie a filmy, knihy a příběhy s tématikou totalitních režimů a toho, co s lidmi umí udělat. V tomhle je V for Vendetta opravdu srdcové. Nezabředává příliš hluboko do střev systému, ale ani ho dystopicky nevykresluje jako neporazitelnou nemesis. Ne, V for Vendetta umí být negativní, umí zasáhnout do citů a ukazovat lidi utlačované fašistickou vládou, jako to dělá spousta dystopií. Ale oproti třeba 1984 vás ve svém finále nesmete, naopak vám dá naději, že se lidé dokáži postavit čelem silnějšímu nepříteli. I to je důvod, proč se maska Guye Fawkese stala symbolem boje s opresí.

Příběh na motivy komiksu Alana Moora přenesly na plátno sestry Wachowski. Roli V si střihl skvělý Hugo Weawing a Evey Natalie Portman. Když film vycházel, byla jsem ještě mládě ve škole na prvním stupni a Natalie Portman jsem milovala kvůli Star Wars. Takže když začaly bulvární plátky rozmazávat fakt, že si kvůli roli ostříhala hlavu, věděla jsem, že film musím vidět. Pár let mi to ještě zabralo, ale nebyla jsem zklamaná. Pak jsem se konečně dostala ke komiksu, který je ještě hlubší a temnější. Místo pro film mi ale v srdci zůstalo.
Dnes je 5. listopadu roku 2022. Sice tu nemáme fašistický stát v Londýně, ale na východ od nás zuří válka kvůli megalomanství jednoho magora. Proto je fajn si připomenout, že v jednotě je síla. Podívat se na V for Vendetta a vzít si příklad z pozitivního konce. Protože trochu optimismu a naděje teď všichni potřebujeme.

Komentáře

Je děsivé, jak snadno se lidé dokáží vzdát svých osobních svobod výměnou za příslib zdánlivého bezpečí. A jak snadno toho může jistá mocenská organizace zneužít. No, V jsem poprvé viděl při zavádění prvních proticovidových opatření. A poslední dobou si na něj vzpomenu pokaždé, když čtu zprávy. Prostě nadčasové dílo a (bohužel) stále více aktuální.

Asi tak nějak. Válkou bojujeme za mír, cenzurou prosazujeme svobodu slova a učíme se milovat bombu. Myslel jsem, že 1984 mělo být varování, nikoliv návod.

Osobní svobody nezaplatí dluhy ani hypotéku. Dluhy a vynucená politická korektnost jsou dnešní level otrokářství. Odjinud - německý výrobce byl úřady na základě udání nucen stáhnout z prodeje model kloubového autobusu Ikarus, protože na něm byla reklama firmy Saroti - černoušek s kávou. Teď se doprodává výhradně v E-shopech jako druhá jakost. Meinl měl podobné logo a opustil ho ze stejných důvodů už před několika lety. 

Ostatně nemusíme chodit tak daleko. Co JWP splácí hypotéku a vyměnil manželku, vydává jen relativně neškodné a dost krotké produkty. Kdyby psal jako dřív, tak mu to nevydají a skončí pod mostem, nebo chcípne hlady (případně obojí)....

Současná (takzvaná západní) demokracie ani omylem není vláda lidu, ale systém ve kterém vládne ten, kdo dokáže nejlépe obelhat masy. Lhostejno, zda přímo, nebo prostřednictvím loutek. 

Tak buď platí, že "německý výrobce byl úřady donucen stáhnout z prodeje model kloubového autobusu Ikarus, protože na něm byla reklama firmy Saroti - černoušek s kávou" a pak nemůže být zmíněný model v prodeji v e-shopech nebo platí že je k dostání v e-shopech,  a "donucující úřady" si předřečník vycucal z prstu. Nebude to spíš tak, že  k danému kroku výrobce nedonutil žádný úřad ale ZÁKAZNÍK, byť politicky korektně pošahaný.  Jinými slovy, je dobré se držet faktů a nikoli dojmů (a to nejen při hodnocení demokracie) a  nezaměňovat demokracii s trhem.

Jak jsem koupil, tak prodávám. Úvodní informace zde: http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=15&t=1396&start=375#p314948

Problém je, že "politicky korektní" udavači a neziskovky nejen v Německu cvičí se státní správou a pokud nešlo o úřední nařízení, pak šlo o předposranost výrobce nebo státem tolerované nebo přímo schvalované vydírání. Pár band vyžírků supluje represivní složky státní správy - bez mandátu, ale s jejich souhlasem.

Naše slavné vnitro se taky nechalo slyšet, že svoboda po projevu (a v zásadě ani projevu) není zaručena a doprovodilo to celou řadou paragrafů. Západ, kterého tady mají všichni halasní rádobydemokrati (původem zhusta kariérní komunisti) plnou hubu a kam prý patříme bohužel umřel se Sovětským svazem, protože už nebyl třeba.

Přidat komentář