KOMIKS: Žijící český vědec hrdinou superkomiksu

Článek od: Vhrsti - 11.05.2010

Hravý český pavilon na EXPO 2010 v Šanghaji od samého začátku praská ve švech, jak jsme se dozvěděli ze zpravodajství. Někam se však zatoulala informace o tom, že součástí expozice je i velkoformátový bezejmenný komiks o práci významného českého chemika Antonína Holého, byť v komiksu vypadá docela jinak. Dílo o rozměrech 3,5 x 1,8 metru mají na svědomí zástupci nejmladší české komiksové generace – scénárista Viktor Šauer (*1988) a výtvarník Michael Petrus (*1986) mezi komiksovými příznivci známí jako Viktoer a DevCageR. Druhý jmenovaný mě rozesmál líčením, jak chemici přizvaní k odborné konzultaci spontánně skicovali vlastní verze komiksu. Prof. Antonín Holý (*1936) je objevitelem několika důležitých antivirotik, např. proti AIDS nebo chronické hepatitidě typu B.

Hetalie 1 Mocnosti osy HidekazOd prvního pohledu stupidní nápad komiksu o hezkých chlapcích ve stylu manga, kteří svou vizáží, povahami a názory reprezentují různé země světa s důrazem na jejich úlohu ve druhé světové válce, se překvapivě dobře ujal. Hetalie se stala šlágrem už jako webkomiks, a tak netrvalo dlouho a byla hitem v tištěné podobě, později i jako televizní seriál či rozhlasová dramatizace. Chystá se i film a videohra. U nás právě vyšel první komiks s názvem Hetalie 1 - Mocnosti Osy. V krátkých příbězích se českým teenagerům představí energická, avšak zbabělá Itálie, puntíčkářské Německo, samotářské Japonsko, naivní a tvrdohlavá Amerika, bezstarostná, romantická Francie... Česko naštěstí autor komiksu Himaruja Hidekaz ušetřil.

Crwecon Fabula 20 HoubařNa stránkách ComicsDB.cz bylo otevřeno druhé kolo hlasování pro ceny Fabula Rasa. Tady už se vybírá z nominací, které určilo první kolo. V českých kategoriích tentokrát chybí tradiční vítěz Jiří Grus (jeho Voleman v roce 2009 nevyšel) a zdá se, že jde jen o to, s jakým náskokem to všem ostatním natře letošní superfavorit – Kája Saudek se svou čtyřicetiletou Muriel.

Čtvrtý Voleman vyšel až v únoru a Jirka Grus ho bude podepisovat na Světě knihy v sobotu 15. května od 15 hodin na stánku Labyrintu. Vedle něj se posadí Nikkarin a podepíše vám svou 130: Odysseu. Nikkarin navíc na knižním veletrhu vystaví své komiksové kresby. Současně s výše jmenovanými začne s podepisováním svých 130 kOMIKSkouzelných komiksů na stánku nakladatelství Petrkov Pavel Čech. Zaleného Raoula bude o hodinu dříve na stánku Ringieru podepisovat Štěpán Mareš. Děti se navíc můžou naučit kreslit komiksy v kreativní dílně Doktora Racka, k dispozici mladým výtvarníkům budou i další komiksáři Lela Geislerová a Petr Morkes. Už v pátek představí nakladatelství Meander druhý díl komiksu Emmanuela Guiberta Alanova válka. Alan Cope se v něm při osvobozování Evropy od fašismu poprvé podívá do Prahy… O Alanově válce si pošpitáme příště, stejně jako o Kick-Ass a sedmadvacátém čísle magazínu Crew2.

Z Londýna k nám dorazila zpráva o smrti devadesátiletého spisovatele Petera O'Donnella, který na sklonku života bojoval s Parkinsonovou chorobou. Jeho suverénně nejznámějším komiksovým počinem byl Jimem Holdawayem kreslený strip Modesty Blaise, který vycházel od roku 1963. Stejnojmenná hrdinka mnoha schopností pak figurovala i v několika filmech, povídkách a sérii třinácti románů.

Philadephský kreslíř Box Brown oslavil třicítku. Od roku 2006 publikuje na internetu i v novinách svůj autobiografický strip Bellen!

Ve spolupráci s Vhrstiho blogem.

Přidat komentář