KOMIKS: Warren Ellis a Darick Robertson, Transmepotropolitan 2: Život je pes

Článek od: Martin Stručovský - 25.05.2010

Transmetropolitan Život je pes Ellis RobertsonKdo je vlastně ten Spider Jerusalem? Pokud jste nečetli předchozí díl s podtitulem Zpátky v ulicích a nebo jste při jeho louskání smažili navíc řízky, pak vězte, že to není skinhead se zálibou v pavoucích a tetováních, ale jeden z nejlepších (ne-li nejlepší) novinářů vzdálené budoucnosti. Nějaký ten pátek pobýval v exilu, ale opět se vrátil na scénu, aby dělal to, co mu jde nejlíp: odhaloval pravdu pomocí svých sloupků, publikovaných v periodiku Slovo.

Bohužel lidi, o nichž Spider své sloupky psal, si slovní spojení: „odhalovat pravdu“ pletou s pojmem: „zmrvit totálně život a kariéru,“ což má pro našeho (anti)hrdinu nehorázné následky, protože mu někdo jde po krku a je odhodlán mu zničit právě jeho život.

Asi takhle by se dal ve zkratce popsat příběh grafického románu Život je pes, v němž nás Warren Ellis a Darick Robertson opět protáhnou svým futuristickým městem, kde najdeme vše od mluvících psů, koček s dvěma obličeji, kouřící cigarety, přes možnost proměnit člověka v substanci složenou z prachu, až po možnost uchovat své tělo podchlazené v konzervě s funkcí znovuoživení. Ano, Ellisova fantazie opět nezná mezí a už teď jsem zvědav, s čím na nás autorská dvojice vyrukuje ve třetím díle.

Kromě prohlídky města vás pak čeká další cesta do hlubin novinářovy duše, opět se dozvíme něco víc o Spiderovi, hlavně prostřednictvím lidí, kterým zničil život, takže větu: „ten chlap je svině,“ tu uslyšíte velice často. A kromě toho také zjistíme, jak se to má s Jerusalemovou ženou, popřípadě že Jerusalem v žádném případě není manželský typ.

Ač to tak nevypadá, Život je pes obsahuje několik malých jizev na kráse. Tou nejhorší je rozjezd, který se mi zdál i na komiks moc pomalý. To by ani tak nevadilo, kdyby u toho Jerusalem opět pronášel jednu hlášku za druhou a stíral své protivníky tak, jak mu to jde nejlíp: pomocí své nevymáchané pusy. Jenže to se prostě nestane.P řišlo mi, jako kdyby Spider za těch pár měsíců od naší poslední schůzky přišel o svůj smysl pro humor. Jistě, sem tam zahlásí, ale už vám u toho nebudou slzet oči jako při čtení předchozího komiksu Zpátky v ulicích. Takže na rovinu je dobré říci: Dvojka se nese ve znamení větší nudy.

Což na druhé straně příliš nevadí, protože Ellisův scénář je i tak plný nespoutané fantasie a jeho osobitého pohledu na dobu, která nám, obyčejným smrtelníkům nastane až za několik dekád. Nad podobnou budoucností by měl radost i Philip. K. Dick.

Opomenout pak nemůžeme ani kresbu Daricka Robertsona. Ten se podílel už na prvním díle a jeho práce se opět stává vrcholem komiksu a vynáší jej až do předaleké galaxie. A to hlavně díky úchvatnému vyobrazení Spiderova města a všeho, co k němu patří, takže ani na okamžik nebudete pochybovat, že jste v budoucnosti.

Jaký je vlastně Trasmepotropolitan 2 ve výsledku? Humorem sice nepřevyšuje svého staršího sourozence, ale futuristickým vyobrazením zůstává na stejné laťce jako Zpátky v ulicích. A hlavně je pořád díky svému netradičnímu nehrdinskému hrdinovi a jeho povolání velice originální. Je sice primárně určen všem, kteří četli předchozí díl, ale sáhnout po něm můžou i ti, kteří si chtějí odpočinout od klasických superhrdinů. Ani jedna skupina nebude zklamána, protože když dýchánek, tak jedině se Spiderem Jerusalemem.

Transmetropolitan 2: Život je pes (recenze Transmetropolitan - Zpátky v ulicích)
/Transmetropolitan 2: Lust for Life/
Ellis, Warren - Robertson, Darick

Nakladatel: BB art, Crew
Překladatel: Darek Šmíd
Obálka: Darick Robertson
Redakce: Mirka Pelnářová
Rok vydání: 2010
Počet stran: 144
Rozměr: 170 x 255
Provedení: paperback
Cena: 399 Kč

Přidat komentář