FILM: Shrek: Zvonec a konec (Shrek Forever After)

Článek od: Anonym - 15.06.2010

Recenze: Shrek: Zvonec a konec [Shrek Forever After] - 60%

Čtvrtý (a údajně opravdu, určitě, na sto procent poslední, aspoň pokud nevydělá spoustu prachů) Shrek se odehrává v alternativní historii: Titulní hrdina se ocitne (jako dospělý a pamatující si vše, co se stalo v předchozích dílech) ve světě, ve kterém se nikdy nenarodil! To znamená, že neosvobodil Fionu ze zakletí (a ona ho vůbec nezná), neseznámil se s Oslíkem ani s Kocourem v botách, nemá dům ani děti, atd. atd. atd... Pokud se Shrekovi nepodaří do příštího dne získat polibek z čisté lásky, přestane navždy existovat. Navíc celému království vládne zlý skrček Rampelník s armádou čarodějnic, který po Shrekovi jde.

Hned v prvních sekundách filmu jsem se kysele zatvářil při nesmyslném "za každou cenu vtipném ale spíš nevtipném" popkulturním odkazu na slavné banjo a byl jsem připraven na nejhorší: T.j. na další náhodnou snůšku pubertálních vtípků a popkulturních odkazů. Ze začátku tomu tak skutečně bylo (shrečátka i dračátka jsou opravdu k nepřežití), ale přibližně po dvaceti minutách dojde k výše naznačenému zvratu a příběh se stává značně temnějším. Možná až moc temným (obou smyslech slova), protože jeho většinu jsou všichni nešťastní a odehrává se v noci nebo v podzemí (což nedělá při 3D projekci dobrotu). Jakýchkoliv vtipů je v něm překvapivě málo, což není na závadu v mém případě, ale obávám se, že to bude na závadu v očích dětských diváků.

Dětští diváci budou mít asi taky problém s celou tou alternativní realitou a pravidly, která řídí její existenci a její případné zrušení (a jsou vysvětlována celkem asi čtvrt hodiny): Všechno to je podstatně složitější než třeba alternativní historie ve Star Treku. Například mi nebylo jasné, proč v alternativní verzi království najednou existují zástupy zlobrů, když v "normální historii" byl Shrek jeden z hrstky. Skoro to na mě působilo dojmem, že šlo původně o nějaký zcela nesouvisející originální námět, který byl poněkud násilně a nepříliš elegantně dodatečně napasován na Shreka.

Přes to všechno jsem byl víceméně příjemně překvapen - ale bylo to především proto, že jsem se po opravdu nevydařené trojce bál nejhoršího. Z technického hlediska víceméně není filmu co vytknout a je vidět, že stál majlant. Hlavní problém je v tom, že i když se tvůrci (poněkud zoufale) snažili přijít s něčím novým, všechno zábavné ve Shrekově vesmíru bylo už dávno vytěženo až na dřeň a ještě dál.

P.S: Film je ve 3D (a pořádně širokoúhlý!) a dabovaný.

František Fuka

Převzato z filmového blogu Františka Fuky FFFILM.fuxoft.cz. FFFilm, jehož autorem je František Fuka, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko.

Komentáře

Pokud první Shrek byl cosi nového a neotřelého, druhý dokázal příběh rozvést a obohatit o spoustu postav, třetí znamenal skluz do podprůměru - vtipy převážně trapné, příběh slaboučký jak natřikrát přelitý lógr, moralizující, patetické, nevkusné... nic moc hezkého o "Shrekovi třetím" napsat nedokážu. Čtyřky se vyloženě obávám, aby mi tuto animovanou sérii definitivně neznechutil.

Byl jsem prekvapen nadprumernym hodnocenim, alespon podle slov pana Fuky. Osobně mě na filmu nejvíc odpozuje 3D, protože některá kina vás za utrpení s nesedícími brýlemi, které vám ztmaví obraz, ještě pořádně skásnou. Dobré vzpomínky mám na imax, ale pseudo 3D jako v Plzni... zbytečné.

Nevim, co na tom lidi laka. Realita je mozna nudna, ale zajimavejsi (tolik SF uz o tom varuje - Total Recall pocinaje - Minority reportem konce). Bral jsem jako zajimavou atrakci v imaxu, kdyz nabidli Tyranosaura rexe, V hlubinach a podobne. Ale ted? Kazde kino si hraje na 3D. Vyrobci televizi obtezuji divaky omezenim s brylemi na to, co uz vyuzili nasi prarodice:

http://khnemo.wordpress.com/antique-3-d-cheesecakes-from-%C2%BBswell3d%C2%AB-antique-stereoscopes-from-%C2%BBortskundeprufung%C2%AB/

Skutecny potencial bych nachazel v zapomenutych hernich prilbach (jo, kdyz jsem se mohl diky prilbe interaktivne projit reaktorem v Dukovanech - tusim). Pripadne se vrhnout na skutecne 3D laserove technologie nebo bryle s projekci primo na sitnici.

Ale to ne. Clovek s velkym frnakem a brylemi dostane v kine drobne tlacici a zatmavujici brejlicky, takze pak vidi akorat obroucky - a jeste si priplati :-)

Jako by samotne velke platno nestacilo - nehlede na to, ze v "3D" se ani nesnazte zaostrovat nekam, kam to nedelala kamera. Jediny pusobivy efekt je to, ze se mozek necha oklamat pohybujicimi se predmety - ale to si tvurci akcnich filmu dovoli jen parkrat za film.

http://bonusweb.idnes.cz/magazin/trojrozmerny-herni-svet-za-humny-dlb-/clanek.A100321_223735_bw-magazin_son.idn

o inom to nie je. Bežný človek ("ovca") počuje 3dé a chce to, pretože si myslí, že je to to naj. Pokým sú ľudia ochotní na to ísť, dovtedy bude 3D takmer všetko. Tá istá situácia napr. na trhu s mobilmi - frčí teraz dotykové ovládanie, tak to chce takmer každý nerozmýšľajúci...

Nikto nedostane to, čo si zaslúži.

Přidat komentář