KOMIKS: Masový vrah hrdinou boje proti terorismu

Článek od: Vhrsti - 14.09.2010

Při sérii terorististických útoků na Bali v roce 2002 zemřelo více než dvě stě lidí. Atentátníci z řad muslimských teroristů z organizace Jemaah islamiyah byli usvědčeni a popraveni až na jednoho. Ali Imron jako jediný projevil nad svým činem lítost a po celou dobu vyšetřování spolupracoval s policií, pročež dostal jen doživotí. Po osmi letech se stal spolu s jedním muslimským dobrovolníkem a s manželkou jedné z obětí hrdinou protiextrémistického komiksu Ketika Nurani Bicara (Když promluví svědomí). V něm Imron popisuje nejen okolnosti tragických událostí, ale poskytuje i návod, jak odolat falešnému vábení radikálů. Celý náklad komiksu bude distribuován zdarma do indonéských škol a knihoven.

I u nás se minulý týden děly věci zřídkakdy vídané. Většina komiksových novinek na pultech je domácí výroby! Především je to reprezentativní publikace Generace Nula – Český komiks 2000-2010. Po výstavním katalogu sestavil Tomáš Prokůpek antologii krátkých příběhů, údajně nejlepších, jaké v Česku v poslední dekádě vznikly. Stylově i žánrově pestrou směsici komiksů rozdělil do pěti kapitol. Díky tomu, že se autoři pro dobro věci vzdali honoráře, je sborník k dostání za velmi sympatickou cenu.

Hned dvěma publikacemi najednou rozmnožil hromádku komiksových adaptací slavných literárních předloh jihlavský Petr Kopl. Malé čtenáře zve na veselá dobrodružství do magických dob Krále Artuše a na dvůr Ludvíka XIII mezi Tři mušketýry.

Dvaadvacet komiksů Ljuby Štíplové a Jaroslava Němečka vyšlo ve sbírce Věčné příběhy Čtyřlístku. Už devátá publikace tohoto druhu shrnuje komiksy slavné třeskoprské čtyřky z let 1990 až 1992.

Posedmé se ve své komiksové podobě představuje Hellboy a i tahle novinka má co do činění s českou kotlinou. Nese totiž název Pražský upír a další povídky. Mike Mignola se nechal v titulním příběhu inspirovat svými pražskými pobyty a i z kresby P. Craiga Russella je patrná snaha o autentičnost. I v dalších šesti povídkách zpracovává autor nejrůznější místní pověsti včetně africké či řecké mytologie.

Posledním titulem je velkorysá publikace Erotický komiks, v níž Tim Pilcher mapuje kompletní historii žánru od pravěkých výtvorů až do současnosti, od undegroundových úletů až po syntetický Playboy, to vše s bohatým obrazovým doprovodem. Předmluvu napsala paní Crumbová.

Neměl bych rovněž zapomenout na pozvánku do Bratislavy, kde se tradičně v rámci IstroCONu uskuteční sedmý ročník Comics SALÓNu. Víkend od 17. do 19. září bude v areálu kina Istropolis patřit komiksu, manze, anime a japonské kultuře obecně, výstavám, přednáškám, workshopům, hrám, soutěžím a dalším souvisejícím kratochvílím.

Blondie už je osmdesátnice. Mám na mysli hrdinku stejnojmenného amerického stripu, který tvořil Chic Young od roku 1930 až do své smrti v roce 1973, pak po něm převzal štafetu jeho syn a několik dalších kreslířů. Blondie byla ve čtyřicátých letech populární i ve filmové sérii a vlastním rozhlasovém pořadu. Dnes vychází komiks asi ve dvou tisícovkách novinových titulů. Půlstoleté narozeniny oslavili v jeden den anglický kreslíř a scénárista Paul Grist a americký penciller Kevin Maguire. O deset let mladší je americký kreslíř Ben Towle, mimo jiné autor grafického románu Midnight Sun o záhadném zmizení italské expedice k severnímu pólu v roce 1923.

Ve spolupráci s Vhrstiho blogem.

Přidat komentář