LIDÉ: Philip Kindred Dick

Článek od: Jan Žlebek - 13.10.2010

Philip K. Dick PKD Kindred 3"Skutečnost je to, co nezmizí, když v to přestanete věřit." - P. K. Dick in Valis

Philip K. Dick započal svou cestu životem 16. prosince 1928 v Chicagu, zesnul krátce po padesátce 2. března 1982 v kalifornském Orange. Podobně jako mnoho géniů hudby či malířského umění se i tento americký autor dočkal největší slávy až po smrti. Jeho životní dráha byla poznamenána bojem se schizofrenií a experimentováním s drogami. Právě tyto zážitky byly možná tou cenou, již autor zaplatil za svou spisovatelskou jedinečnost. Zážitky s pozměněným stavem vědomí silně ovlivnily Dickovu tvorbu, v níž lze najít autobiografické obrazy skepse ohledně povahy reality, vážné otázky (ne)normality myšlení či věrné popisy halucinatorních stavů. Na jaře roku 1974 prožil mystický zážitek spojení s paprskem růžového světla, jež považoval za osobní setkání s Bohem a jenž ovlivnil jeho tvorbu i jeho samého až do smrti. Ačkoliv první román napsal již ve čtrnácti letech, ocenění kritikou i čtenáři přišlo až mnohem později. Lawrence Sutin o jeho posmrtné popularitě říká, že od Dickova odchodu je v průměru jednou za tři roky natočena filmová adaptace některého z jeho děl.

Z množství Philipem K. Dickem inspirovaných snímků stojí za zmínku Spielbergův Minority Report, Scottův Blade Runner či animovaný Temný obraz. Čemu vděčí Dickovo dílo za svůj celosvětový úspěch? Ačkoliv je možné Philipa K. Dicka označit za předčasně narozeného kyberpunkera, patří k autorům, kteří se nezajímají na prvním místě o techniku, ale o lidi. Proto Dickovo dílo nestárne a zůstává stále aktuální. Jeho působivě znepokojující vize pochmurné budoucnosti jsou pevně zakotveny v současnosti, hrdinové Dickových knih si pokládají tytéž otázky jako všichni lidé ve všech dobách. Co je to realita? Kdo jsem já? A můžu vůbec věřit svým smyslům? A autor jim na ně dává odpovědi, které by možná raději ihned zapomněli.

Philip K. Dick PKD Kindred 2Mezi česky vydanou dickovskou klasiku bezpochyby patří Temný obraz, reflektující vynikajícím způsobem rozklad lidské psychiky vinou braní drog, Hugem oceněný Muž z vysokého zámku, popisující alternativní historii, kde druhou světovou válku vyhrálo Německo a Japonsko, a ve všech vrstvách reality zapletený Ubik. Byla by škoda opomenout i autobiograficky šílený Valis z období "po růžovém paprsku" či Vykolejený čas o životě křížovkáře, který není tak úplně obyčejný, jak by se mohlo na první pohled zdát. A to je osudem mnoha Dickových postav a mohlo by to být leitmotivem celé jeho tvorby.

Od roku 1982 jsou každoročně udělovány Ceny Philipa K. Dicka pro v USA prvně vydaný paperbackový román. V minulosti si ji odnesl třeba William Gibson za Neuromancera nebo Tim Powers za knihu Brány Anubisovy. Nominace na rok 2010 pro vás nedávno připravil Sarden v samostatném článku

Odkazy:

Přidat komentář