REPORTÁŽ: CONiáš 2010

Článek od: Redakce - 15.10.2010

Již počtvrté přiletěl CONiáš do Prahy a tentokrát na sebe vzal podobu draka. Od deseti hodin ráno se v Městské knihovně na Mariánském náměstí povídalo, promítalo, prodávalo, hrálo, vystavovalo a neočekávaně i hrálo divadlo.

Akci zahajovala přednáška Draci na internetu. Kdo by čekal, že nám přednášející povědí za pomoci prezentace něco nového, ten by se zklamal. Celá hodina byla zasvěcena prolézání různých stránek  o dracích, doporučování, kritizování atd. atd., ale o dracích jako o bytostech jsme se nedozvěděli nic.

Následovat mělo být cosi s názvem 10 let Drakobijců v Čechách. Jako obvykle se ale akce s takto volným tématem zvrhla ve volnou diskuzi s autory, kde se nejdříve obecenstvo ptalo autorů a nakonec se autoři ptali publika. (Mně to připomínalo hru na důl, kde nejdříve jdou horníci a kopou uhlí a potom se uhlí změní v zemní plyn a dusí horníky. Ale ne, dobré to bylo.)

Kdo se těšil na duo Ríša-Procházka, dočkal se pouze Vlada Ríši. Nevím, kde byl JWP, ale i tak se přednáška moc povedla.

A pak se začalo křtít. Prvním křtěným se stal román Honzy Pohunka Temní ilumináti. Jelikož se děj knihy odehrává z velké části v podzemí, křtilo se smíchaninou svařáku a něčeho tvrdšího a v blembáku, což je údajně helma. (Tohle slovo jsem slyšel podruhé, poprvé ho použil jeden z našich profesorů na cyklistickém výletě.)

Po Iluminátech přišlo překvapení. Ačkoli se mělo znovu křtít (tentokrát osmisetstránkový sborník Draci), hrálo se divadlo o drakobijci hobitu Zíkovi (Martin D. Antonín), který se svou družinou (většina autorů Draků) vyrazil na lov draka. V tom jim ovšem zabránili nejdříve ochránci zvířat (zbylí autořiDraků) a nakonec i samotný drak (Jakub D. Kočí). Po divadle se křtilo, a to se vší slávou, a pak i diskutovalo o právě pokřtěné knize.

Po Pavlu Renčínovi (Městské války, Labyrint...) přišla přednáška o čínských dracích (velmi zajímavá, podle mého soudu) a přednáška Petra Janečka o evropských dracích.

Nakonec jedno z nejočekávanějších vystoupení: Jan Kantůrek a jeho přednáška o dracích na Zeměploše. Úžasné, jako vždy.

Kdo zůstal až do konce, mohl se ještě podívat na Shreka.

Po celou dobu programu se v předsálí daly koupit knihy od Strak na vrbě, nebo si zahrát deskové hry spolu s Klubem deskových her Paluba. O kousek dál jste si mohli prohlédnout výstavu s tematickým názvem Draci od Jakuba Draka Kočího (všechny ilustrace jsou i v knize Legendy-Draci), i když by si, podle mě, výstava zasloužila mnohem víc místa než tu jednu zeď, kterou měla.

Na viděnou na dalším CONiáši!

Metoděj Novotný

  • Text vznikl pro časopis Camelot. Dvacáté číslo e-zinu o historii, fantastice, mytologi a záhadách vyjde 25. října 2010.
  • Fotografie z conu od Jana Pohunka naleznete zde.

Přidat komentář