RECENZE: P. C. Castová a K. Castová, Vyvolená (Škola noci 3)

Článek od: Hanina - 17.10.2010

O upírech, zombících a lidech

Zpočátku naivní a předvídatelná upírština (Označená, první díl série Škola noci) začíná nabírat děj (Zrazená), který se rozvíjí hned v několika rovinách (Vyvolená). Jak jsem zjistila v jednom nejmenovaném kadeřnictví, Zoe Redbirdová je populární i u dívek a žen, které už překročily onen pomyslný práh náctiletosti.

Dle zavedeného zvyku kniha začíná přesně tam, kde končí předchozí díl a opět na několika stránkách stačí uběhnout jen pár dní. Nutno přidat Škole noci k dobru, že jakkoliv je kniha psaná pro vyhraněný trh čtenářek (a budiž jí to přáno), klišé, že co díl, to rok v akademii a tudíž o rok starší hrdina či hrdinka, zde zatím neplatí. A proč by se také autorky měly tímto způsobem limitovat? Vždyť to by se jejich zatím docela pěkně rozjetý příběh musel omezit na pouhé čtyři roky, než bude ze Zoe dospělý upír, pardon, díly.

Vyvolenou hodnotím zatím jako výrazně nejlepší díl, poněkud napínavý, již ne tak předvídatelný, jako předchozí knihy a báječně oddechový. Díky neblahým okolnostem a vlastní nemoudrosti si Zoe v minulém díle pěkně zavařila, a kamarádi, které předtím tak snadno nabyla, jí to rozhodně jen tak neodpustí. Paradoxně jí zbývá jen její úhlavní nepřítelkyně Afrodita. Z tohoto nesnesitelného mláděte občas vypadne i cosi moudrého, zejména co se Zoeyných milostných problémů týče. (Ostatně Afrodita je v těchto věcech na svůj věk velmi sběhlá, jak se bylo lze přesvědčit hned v jedné z prvních kapitol Označené.) Zoe po katastrofickém a fatálním vztahu s upířím básníkem zůstává beznadějně single, ale momentálně jí mnohem větší starosti působí její nelidská kamarádka Stevie Rae.

Stevie se nepovedlo dosáhnout proměny, a stalo se z ní něco podobného jako s jejich bývalou spolužačkou Elizabeth. Zoeyna nejlepší kamarádka se spolu s ostatními podobně zapáchajícím a mizerně naloženými mláďaty toulá po katakombách nebo vybírá odpadkové koše v zapadlých uličkách. Stevie Rae navíc svůj talent pro živel Zemi zřejmě dosud zcela neztratila a zbytky své moci využívá vůči těm dětem noci, které jsou největší starostí velekněžky Neferet. Těmto svým děti věnuje Neferet svou největší náklonnost, ačkoliv není jasné k jakým účelům je plánuje využít či použít. Má to snad být tajná armáda, sloužící pro potřeby velekněžky. Těleso, které jí má pomoci zdecimovat a porobit lidskou rasu? (Mimochodem, v tomto dílu rozhodně nečekejte nějakou velkou řežbu upíři versus lidské plémě. Sázím, že to bude nejdřív tak v šestce.)     

Zoe o těchto ,,utajených“ velekněžčiných dětech ví a nehodlá se jen tak smířit s tím, v co se její někdejší nejlepší kamarádka mění. Je však zoufale málo možností (jmenovitě nula), jak jí pomoci a všechny indicie vedou k závěru, že tohle nedopadne dobře. A taky že nedopadne. Castová si na typické happyendy příliš nepotrpí. Nebo snad ano? Ne opravdu nehodlám prozrazovat, jak to dopadne se Stevie, ani jak bude pokračovat už tak dost komplikovaný vztah Zoe k Neferet. Materiálu k dalším zápletkám zbývá i po dočtení Vyvolené pořád dost, však také další pokračování Nezkrotná (všimněte si těch originálních názvů) je již nějaký ten pátek v prodeji.

Vyvolená /Chosen/
Cast, P. C. - Cast, Kristin

Nakladatel: Euromedia Group - Knižní klub
Překlad: Jana Kunová
Obálka: Viera Fabianová
Redakce: Iveta Poláčková, Martina Bekešová, David Dvořák
Rok vydání: 2010
Počet stran: 272
Rozměr: 130 x 205
Provedení­: hardback
Cena: 299 Kč

Přidat komentář