FILM: Legenda o sovích strážcích (Legend of the Guardians: The Owls Of Ga'Hoole)

Článek od: Anonym - 18.10.2010

Recenze: Legenda o sovích strážcích [Legend of the Guardians:The Owls Of Ga'Hoole] - 40%

Adaptace několika dílů knižní série o sovách, které jsou uneseny zlými sovami, pak utečou, najdou hodné sovy a zúčastní se jejich bitvy se zlými sovami.

Cílem filmařů bylo natočit něco jako Pána prstenů (celou trilogii!), ale se sovami. A nacpat to do 95 minut, tzn. nutně vypustit skoro všechno, co dává té hromadě postav nějakou emocionální hloubku.

Režíroval to Zack Snyder (Strážci - Watchmen, nový Úsvit mrtvých) a musí se nechat, že čistě z technického a výtvarného hlediska se je na co koukat. Simulace peří ve větru má blízko k dokonalosti a některé scény (často extrémně zpomalené) vypadají opravdu magicky. I 3D správně funguje.

Problém je, že mě vůbec, ani trochu, nezaujal příběh ani žádný z jeho hrdinů. Možná je něco na teorii, že "animovaní hrdinové se zobákem nefungují", ale každopádně mě film ani trošičku neoslovil po emocionální stránce. Komediální sovy mi nepřišly vtipné, nezkušeným mladým sovám jsem nefandil a hrdinské sovy mi přišly hrdinské pouze když nemluvily a konaly hrdinství.

Nevím, nakolik je na vině dabing (v originále mluví opravdu slavní herci). Možná by pomohlo, kdyby se ve filmu vůbec nemluvilo a byl celý odvyprávěn jen epickými pohyblivými obrazy, případně vypravěčem s hlubokým hlasem. A samozřejmě kvalitní hudbou, protože ta, která ve filmu je, je naprosto nevýrazná, občas až iritující (viděl jsem před pár týdny krátký sestřih, doprovázený kusy hudby z jiných filmů, a fungovalo to mnohem lépe).

Pokud chcete vidět cool video se sovou, tohle je lepší než celí Soví strážci:

Převzato z filmového blogu Františka Fuky FFFILM.fuxoft.cz. FFFilm, jehož autorem je František Fuka, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko.

František Fuka

Přidat komentář