RECENZE: Temní ilumináti Jana Pohunka

Článek od: elho_cid - 13.11.2010

Na Temné Ilumináty jsem narazil víceméně náhodou – obálka mi stylizací trochu připomněla obálky Zeměploch, které jsem dřív tak rád četl. Skoro jako by to bylo poznávací znamení humorné fantastiky. Autora jsem neznal, ale nakladatele ano a zvykl si důvěřovat jeho vkusu, takže jsem bídným penízem podpořil domácí tvorbu.

Příslib humoru rozhodně nebyl klamný – autor mi stylem vyprávění i humoru sedl a vychutnával jsem si vtipy a zábavné situace, popkulturní narážky globální i specificky české. Určitě to není legrace na jedno brdo a asi každý srandymilovný konzument si přijde na své. Musím říct, že už ani nepamatuji, u které knihy jsem se při čtení v MHD naposledy tolikrát neudržel a zasmál se nahlas. Možná u nějakého ranného Pratchetta. (Jak jsem předeslal, stylizace obálky k podobnému srovnání přímo vybízí.)

Ale nejen humorem živ je člověk. Sbírka vtipů a narážek bez děje a postav by byla jen Troškovým Kameňákem v knižní podobě, čili ostuda. Temní ilumináti samozřejmě chtějí ovládnout svět, Prastaří jej chtějí zničit a sobečtí záporňáci alespoň hrubě zneužít. Je na hrdinech knihy, aby se pokusili ho zachránit. Hlavní dějová linie se zprvu může zdát jednoduchá, ale autor se nebál překvapivých zvratů, a tak se čtenář dočká mnoha překvapení a napínavých momentů. Nepozorný čtenář může i ztratit přehled, i když určitě nehrozí, že by průměrně inteligentní scifista knížku nepochopil. Jen může občas volitelně sahat po výkladovém slovníku, pokud není zrovna zběhlý v montanistice, mytologii, historii a nacistickém okultismu. Autor si neodpustil ani špetku intelektuální samohany.

V souladu s moderními trendy ale v ději nenajdeme žádné mravní ponaučení, žádnou laskavou moudrost pohádkových dědečků a žádné bodré rošťácké stařenky. Humor je tu rázu cynického a krutého, sklouzávaje místy do sadismu. Přestože jediná explicitně sexuální scéna téhle knížky byla vypuštěna autorovou samocenzurou, určitě bych čtení Temných iluminátů nedoporučil osobám velmi útlocitným, úzkoprsým, nebo dokonce bez občanky. Ne že by autor neměl dost vkusu, to v žádném případě. Ale musí to být vkus Quentina Tarantina a ne Vojtěcha Jasného.

Takže pokud nemáte předsudky a nevadí vám občas směnit okoukané papírky ze státní tiskárny cenin za svazek nových papírků brožovaných, tak jen směle za dobrou náladou.

Temní ilumináti
Jan Pohunek

Nakladatel: Straky na vrbě
Obálka: Josef Fraško
Vnitřní ilustrace: Ondřej „Nerion“ Janovský
Odpovědný redaktor: Michael Bronec
Korektury: Jana Kopečková, Zuzana Kupková
Rok vydání: 2010
Počet stran: 224
Rozměry: 115 x 165
Vazba: Paperback
Cena: 185 Kč

Přidat komentář