KOMIKS: Stan Sakai, Maska démona (Usagi Yojimbo 14)

Článek od: Lament - 22.03.2011

Nakladatelství Crew nás chválabohu zásobuje novými příběhy Usagiho Yojimba docela rychle, takže na samuraje bez pána nemusíme nikdy čekat příliš dlouho. A tak dojem z předešlého booku ještě nevybledl a už tu máme další.

Většina příběhů v Masce démona jsou krátké, výstižné, atmosférické a hravě vypointované črty ze života všech vrstev v samurajském Japonsku. Živit se kaší, Dezertéři, Hrnčířův příběh, Smrt a daně – to všechno jsou zábavné drobnokresby, které dokážou ve čtenáři velmi lehce vyvolat kontemplaci a citovou účast, aniž by potřebovaly spousty stran. Některé příběhy, jako Hostinec na kopci měsíčního svitu, Záhada masky démona anebo Shledání mají s troškou nadsázky detektivní zápletku, protože v nich Usagi zjišťuje příčinu dění.  Tentokrát nás však nechává Stan Sakai nahlédnout i do roninova dětství a výcviku v epizodě Zábavná příhoda cestou na turnaj. Konečně se také blíže seznamujeme s jeho senseiem a to v příběhu Dopis. Ani tentokrát nechybí příběh s nadpřirozenem, Kumo, a jako drobné perličky doplňují album čtyři kraťounké příběhy.

Tato sbírka ušákových příhod je zaměřená dalo by se říci realisticky. I nadpřirozené jevy tu většinou mají zcela přirozené a mnohdy přízemní vysvětlení, a stejně tak jednání jednotlivých postav. Je tedy zřejmé, že se Stan Sakai chtěl tentokrát věnovat zejména lidské, ehm, promiňte, samozřejmě zvířecí povaze. V souladu s moudrými tohoto světa, ale i se samotným cyklem o ušatém roninovi poukazuje na skutečnost, že zlo se málokdy rodí ze sebe sama, ale většinou vzklíčí z lidského neštěstí.

Brilantní a přitom jednoduchá kresba se nikam nevyvíjí, protože nemá kam. Vrchol je pouze jeden, a toho už Stan Sakai dosáhl velmi dávno. Jak už se v jeho kompaktním vesmíru stalo zvykem, některé příběhy se jemně odkazují na předešlá alba, ale k vychutnání si toho stávajícího není znalost předešlých nutností. Autor také opět dokazuje, že je stejně zručný ve vyprávění miniatur jako větších příběhů, a jeho kresby si v obou případech zachovávají své půvabné detaily.

Takže nám nic nebrání v tom, pohodlně se usadit a pěkně si užít svou dávku samurajského Japonska. A pokud o Usagim čtete vůbec poprvé, nevadí. I vy můžete začít tím, že se zmocníte Masky démona.

Usagi Yojimbo 14: Maska démona /Usagi Yojimbo 14: Demon Mask/
Sakai, Stan
Nakladatel: Crew
Překlad: Ľudovít Plata
Obálka: Stan Sakai
Redakce: Filip Gotfrid
Rok vydání: 2011
Počet stran: 232
Rozměr: 145 x 205
Provedení: paperback
Cena: 259.00 Kč

Informace nakladatele o komiksu:

Před pár týdny vyšla komiksová knížka Usagi Yojimbo: Maska démona. Jedná se již o čtrnácté pokračování u nás i ve světě mimořádně úspěšné série, jejíž autor, Stan Sakai, sklidil za svou práci řadu ocenění, včetně prestižní Eisnerovy ceny.
Miyamoto Usagi vybojoval v Japonsku na sklonku bouřlivého 16. století mnoho bitev, ztratil v nich pána a stal se roninem, samurajem bez pána. Zatímco se z mnoha roninů stali bandité nebo žoldnéři, Usagi si vybral osud potulného válečníka, který putuje krajinou a hledá osvícení a spravedlnost. Stan Sakai vytvořil epické dobrodružství pro všechny věkové skupiny vycházející z důkladných znalostí japonské historie, kultury a mytologie. Jenom málokterý komiks nabízí tolik akce, hloubky a čisté zábavy jako Usagi Yojimbo.
Knížka obsahuje 232 černobílých stran.

Přidat komentář