PR+KOMIKS: Nejslavnější dílo evropského komiksu Incal vychází česky v kompletním vydání!

Článek od: Anonym - 27.04.2011

„Incal je komiksové opus magnum, které v sobě pojí prvky sci-fi galaktického dobrodružství se zkoumáním obskurních koutů lidské duše a představivosti. Je to sonda do současnosti a nadčasovosti, kosmická detektivka, autonomní svět se svojí poezií. Je to příběh plný snových, neuvěřitelných krajin, titánský opus, opravdová opera bohů,“ říká publicista Tomáš Komárek.

Incal

  • Scénář: Alejandro Jodorowsky
  • Kresba: Moebius (Jean Giraud)

Všechno, co jste kdy od SF komiksu chtěli, ale netroufli jste si o to říct.

Do přetechnizované a despotické galaktické budoucnosti je zasazen příběh bezvýznamného detektiva Johna Difoola, který se stane groteskně nepatřičným „vyvoleným“, nositelem a mluvčím magického předmětu, Incalu, který jediný může zachránit vesmír před útokem Temnoty. Proto, po boku dalších, stejně zvláštních hrdinů, putuje galaxií za zjištěním pravdy. V příběhu dojde na souboje vesmírných lodí, souboje s obřími krysami v krajinách složených z odpadků, kyselinová jezera, klonované prezidenty a obří medúzy... ale i na cestu do hlubin vlastní duše.

Jen málokteří komiksoví tvůrci jsou tak všeobecně uctíváni, jako kreslíř Jean Giraud, známější spíš jako Moebius (na jehož vliv se mezi stovkami kreslířů odvolává i náš Kája Saudek) a mystik, alchymista, režisér a scenárista Alejandro Jodorowsky (bližší informace o těchto velmi zajímavých, až renesančních autorech, najdete v dokumentu O autorech Incalu).

Když se tihle dva sešli nad jedním projektem, nemohlo z toho vzniknout nic bezvýznamného. A přitom to začalo debaklem. Alejandro Jodorowsky se rozhodl, že natočí legendární sci-fi román Franka Herberta – Dunu. V jeho pojetí to měl být osmihodinový epos s kulisami od H. R. Giggera, s hudbou Pink Floydů – a hrát v tom měli lidé jako Orson Wells či Salvador Dalí. Náklady tomu samozřejmě odpovídaly, takže nakonec producenti sáhli po někom, kdo byl ve srovnání s Jodorowským komerčnější a normálnější – Davidu Lynchovi. Jenže v Jodorowském zůstala touha po rozsáhlém sci-fi eposu. Po příběhu, který začne nenápadně, a na konci už se bojuje o osudy celých galaxií. A tak roku 1981 vznikl Incal.

Incal je epický a mnohovrstevnatý příběh, který můžete vnímat jako novodobé Gulliverovy cesty, jako hard sci-fi plné cizích ras, jako mystický příběh, kterým se proplétají znamení tarotu... nebo i jako ironickou antiutopii. Incal je prostě celý vesmír a není divu, že se do něj Jodorowsky tolikrát vracel. Jak s Moebiem, tak s dalšími legendárními tvůrci.

Incal je s největší pravděpodobností nejslavnější a nejzásadnější komiks našeho kontinentu. Je to monument, který s neskutečnou výtvarnou nápaditostí zachycuje všechno od androidů až po zkázu světa, ale navíc přidává velikou porci poezie, humoru a mystiky.

Incal si plně zaslouží vyjít v řadě Mistrovská díla evropského komiksu – nic zásadnějšího se v Evropě neobjevilo. U nás vychází všech šest alb v jednom jediném svazku, s restaurovaným původním koloringem!

Kniha Incal vyšel 19. 4. 2011. Má 308 barevných stran, rozměr publikace je 26 x 19 cm. Vychází ve dvou provedeních: cena vázané verze je 949,- Kč, cena brožované verze je 689,- Kč. Kniha vychází jako druhá publikace v nové ediční řadě Mistrovská díla evropského komiksu.

O autorech Incalu

Alejandro Jodorowsky

Kultovní scenárista Alejandro Jodorowsky se narodil roku 1929 v chilském městečku Tocopilla ruské operní zpěvačce a ukrajinskému emigrantovi. Studia psychologie a filosofie v Santiagu nedokončil a v roce 1954 odešel do Paříže. Tamspolupracoval s Marcelem Marceauem, pro kterého mimo jiné napsal slavnou Klec, nebo se šansoniérem Mauricem Chevalierem. Roku 1962 s Rolandem Toporem a Fernandem Arrabalem založil surrealistickou skupinu Mouvement panique(Panické hnutí). Brzy se ale odstěhoval do Mexika, kde se dál věnoval avantgardnímu divadlu a natočil několik kontroverzních a dodnes promítaných filmů (z těch nejslavnějších jmenujme El Topo, Santa Sangre či The Holly Mountain). V Mexiku také objevil komiks a začal se mu věnovat.

V polovině 70. let došlo k jeho osudovému setkání s komiksovou ikonou Jeanem Giraudem (Moebiem): Místo neuskutečněného natáčení filmu Duna spolu vytvořili šestialbový SF komiks Incal. Ten je součástí širšího světa: pro sérii Avant l´Incal(Před Incalem) si Jodorowsky zvolil srbského kreslíře Zorana Janjetova, zatím neukončenou třetí sérii Après l´Incal(Po Incalu) kreslí opět Moebius. Do univerza Incalu patří ještě další ságy, například Kasta metabaronůnebo Technokněží.

Poté se vrhl do světa fantasy se sérií Les Aventures d'Alef-Thau(Dobrodružství Alefa-Thau). S výtvarníkem Georgesem Bessem vytvořil mystický příběh Le Lama Blanc (Bílý láma). Pro stejného kreslíře napsal scénář komiksu Juan Solo. Se slavným Francoisem Boucqem vytvořil westernovou sérii Bouncera katastrofický komiks Face de Lune(Tvář Měsíce).

V roce 2010 uzavřel čtvrtým dílem historickou sérii Borgia, kterou kreslil další komiksový velikán - Milo Manara.

Moebius (Jean Giraud)

Legenda evropského i světového komiksu. Jean Giraud alias Moebius alias Gir se narodil v roce 1938 v Nogent-sur-Marne na předměstí Paříže. Po dvou letech na umělecké škole si zvolil dráhu profesionálního kreslíře komiksů. V osmnácti letech debutoval komiksem Frank  et Jérémiepro westernový magazín Far West. Po vojně vstoupil do ateliéru Josepha Gillaina (alias Jijé) a podílel se na westernové sérii Jerry Spring.

V roce 1963 s Jean-Michelem Charlierem přivedli na svět slavného westernového rebela Blueberryho. Tehdy také začal kreslit pro satirický časopis Hara Kiriněkolikastránkové sci-fi noirové komiksy pod pseudonymem Moebius.

Zlomem v (nejen) jeho životě se stalo založení novátorského časopisu Métal Hurlant. Právě zde vyšly první dvě epizody příhod detektiva Johna Difoola ve světě Incalu.

V 80. letech Giraud prodělal duševní přerod, vzdal se všech požitků, stal se vegetariánem a přestěhoval se na Tahiti a později do Los Angeles. Jeho díla z tohoto období jsou výrazně podbarvená mystikou.

Moebius se podílel na vzniku mnohých SF filmů i videoher a získal celou řadu prestižních komiksových ocenění. Od října 2010 do března 2011 proběhla v Paříži rozsáhlá výstava jeho díla.

Přidat komentář