FILM: Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides)

Článek od: Anonym - 19.05.2011

Recenze: Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna [Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides] - 50%

Jack Sparrow se tentokrát vydává na výpravu za fontánou věčného mládí. Navíc ho doprovází jeho bývalá milenka (Penélope Cruzová) a Černovous (Ian McShane).

Naopak ho nedoprovází Orlando Bloom a Keira Knightleyová, kteří prostě ve filmu nejsou a nikdo se o nich nijak nezmiňuje. A to není jediná změna.

Změnil se především režisér, kterým je Rob Marshall (Chicago, Nine). A nebyla to dobrá volba.

Piráti z Karibiku nikdy nestáli na zajímavých, logicky fungujících scénářích, ale tento je z nich asi nejslabší. Pirátská kniha "Na vlnách podivna" (vyšla před pár lety i u nás) byla adaptována pro potřeby Pirátů z Karibiku (se kterými neměla nic společného), tzn. byl do ní vepsán Jack Sparrow a kapitán Barbossa. Dva týmy (plus nějací španělé) závodí o to, kdo se první dostane k fontáně, ale je to poměrně zmatené a často se jejich "pořadí v závodě" bez vysvětlení mění a postavy se setkávají a rozcházejí na základě velmi chatrných motivací.

Piráti z Karibiku ale byli vždycky především o tom, JAK se ty překombinované zvraty odehrávaly, tzn. že to byla fantastická podívaná se spoustou humoru.

Podívaná a humor to občas jsou i v tomto dílu, ale pouze proto, že se snaží exaktně kopírovat styl předchozích dílů. I když je film ze všech dílů nejkratší (jen kousek přes dvě hodiny), subjektivně mi přišel zdaleka nejrozvleklejší. Občas jsem se pobavil nebo pousmál, ale ani jednou jsem si neřekl něco jako "týjo, tak tohle je fakt cool". Může za to i trailer (viz výše), ve kterém uvidíte snad opravdu ÚPLNĚ VŠECHNY vizuálně zajímavé nebo akční scény, které se ve filmu vyskytují.

Hans Zimmer dělá co může a jeho hudba neúnavně tepe od první minuty téměř nonstop (je jí ve filmu mnohem více než na soundtracku), ale přestože pro mě soundtrack znamená hodně, nepodařilo se mu zamaskovat, že mnohé ty scény vlastně nejsou moc vzrušující a nijak zvlášť dobře natočené, ani jedna z dvou nových hlavních postav není nijak pozoruhodná a vlastně nikdy ve filmu se ani trošku nebojíme a nevzrušujeme (s výjimkou scény s mořskými pannami, která poskytne obojí).

Většina kopií je dabovaná (Jacka mluví Saša Rašilov a kupodivu mluví jinak než Johnny Depp, protože není Johnny Depp). 3D kopie jsou pouze dabované, ale 3D je naprostou většinu filmu zcela nepostřehnutelné.

Převzato z filmového blogu Františka Fuky FFFILM.fuxoft.cz. FFFilm, jehož autorem je František Fuka, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko.

Přidat komentář