RECENZE: Moebius a Alexandro Jodorowsky, Incal

Článek od: Tobiáš Smolík - 09.06.2011

Když nervózně podupáváte na zastávce a vyhlížený autobus má zpoždění deset minut, je to na pováženou. Když budík drze zazvoní o hodinu později, je to problém. Když překročíte v práci nejzazší „dead line“ o dva měsíce, váš šéf v tváři brunátní a z uší mu unikají obláčky páry. Ale považte, co je tak malicherný čas oproti zpoždění, které by bylo, řekněme, celých třicet let? Vyplatí se po takové době ještě doufat v dobrý konec? Nedělejme si zbytečné iluze, o zaměstnání byste dávno přišli, bivakovat na zastávce městské hromadné dopravy nemůže být žádný med a po třiceti letech spánku vám už taky nebude pomoci. Že by to bylo opravdu moc? Vůbec ne. Vezměte si třeba Incal, francouzský šestidílný komiksový sci-fi epos světového věhlasu. Stačilo neztrácet naději a po třiceti letech „prásk ho!“. Vyšel i u nás. Takže, vyplatilo se počkat?

Pokud bych se musel opravdu vyjádřit jedním slovem: vyplatilo. Kompletní série vyšla u nakladatelství Crew v jednom svazku v rámci řady „Mistrovská díla evropského komiksu“. Tento název se může zdát nadnesený, ale kdo si nenechal ujít působivou Výpravu za ptákem času, která vyšla pod stejnou hlavičkou, ten ví, že se opravdu nejedná o nějaké ušmudlané rodokapsy, nýbrž o svazky vysoce kvalitní a sofistikované.

Pokud vám Incal při prvním prolistování hned nevypadne z ruky (šest dílů je šest dílů), máte šanci se na prvních stránkách seznámit s hlavním hrdinou ságy, Johnem Difoolem. A kdo umí alespoň trochu anglicky (tedy ví, že „fool“ znamená šašek nebo hlupák), ihned tuší, že půjde spíše o antihrdinu. Tomu nahrává, že v prvních okénkách komiksů dostává nakládačku od skupinky zakuklenců a je posléze vržen do šachty, která končí oceánem kyseliny. Snad vás nepřekvapí, že jakožto hlavní postava na začátku knihy se musí nějak zachránit.

Nejedná se ale o záchranu v pravém slova smyslu. Pro Johna Difoola je tahle záchrana jenom začátek jedné velké šlamastyky. V krátké retrospektivě se čtenář doví, jak hrdina za záhadných okolností přišel k velmi podivnému předmětu, malé zářící pyramidce s názvem Incal. Od té chvíle se totiž věci začaly poněkud komplikovat. Původně řadový občan, který nade vše miluje svůj klid, cigarety a láhev whisky, se v mžiku a náhodou stává vyvoleným. Difool opouští svůj bývalý život a příběh získává rychlý spád. Náš (ne)hrdina je totiž náhle postaven proti omezené vládě, spiknutí zlotřilých organizací, invazi mimozemských druhů, blíže nespecifikované temnotě a, co je snad nejtěžší, to všechno hlavně proti své vůli.

Ano, je to trochu zmatek, přece jenom je to šest dílů. I tak je ale dějová linka všechno možné, jenom ne jednoduchá. Kolem Incalu, který osnuje plány a vládne magickými schopnostmi, se utváří sedmičlenné společenství, jakýsi výbor za záchranu galaxie, lidstva a vůbec. V naplnění jejich epické mise jim pochopitelně leckdo brání. Národ mutantů žijících v odpadky zamořeném jádru planety, omezení obyvatelé připoutáni ke svým televizím, tajemná sekta, jejichž stoupenci vypadají jako členové kapely Daft Punk v kšandách, nebo kdokoliv, kdo je zrovna po ruce. A mezi tím vším poskakuje náš Difool a vykřikuje „Proč zrovna já?!“ a „Co bych teď dal za horkou koupel a doutníček!“.

Incal je výsledkem spolupráce dvou významných tvůrců: scénáristy Jodorowskyho a ilustrátora Moebia. Alejandro Jodorowsky je chilský spisovatel a režisér. Jeho záběr je široký: film, divadlo, komiks, beletrie. Veškeré jeho dílo ale prostupuje mystika, filozofie a mnohdy i surrealismus. Incalu dal vzniknout, když selhal jeho gigantický plán na zfilmování Herbertovy Duny. Měl totiž v plánu vytvořit  filmeček o délce pouhých čtrnáct hodin a obsadit do něj například Salvadora Dalího nebo Orsona Wellese. Hudbu měla mít na starosti kapela Pink Floyd a vizuál komiksový tvůrce Moebius. Jeho idea byla natolik psychedelická a gigantická, že střízlivější volbou nakonec byl i režisér natolik avantgardní, jakým je David Lynch. Incal se tedy stal jakousi kompenzací. Jodorowsky stvořil tedy alespoň pro komiks epický, monumentální příběh, plný fantaskních nápadů a výjevů, který má ohromnou dynamiku i obrovský myšlenkový přesah a v neposlední řadě obsahuje i humor.

Samozřejmě nebylo by dobrého komiksu bez dobrého výtvarníka. A Moebius (vlastním jménem Jean Giraud) je výtvarník víc než dobrý. Známý (tedy nikoli u nás) je hlavně westernovým komiksem Blueberry, kterého vyšlo už osmadvacet knih, ale proslavil se hlavně originálně pojatými díly z oboru sci-fi. Ať už používá asketickou jemnou linku nebo šrafuje a prokresluje jako divý, jeho obrázky jsou citlivé a působivé. Stejně jako Jodorowskyho, ani Moebiova fantazie taky zjevně nemá hranic a snové scenérie i uhrančivé abstrakce skvěle korespondují s příběhem. Je třeba zmínit, že v našem vydání je použita původní barevnost. Takže se vám možná leccos bude zdát trochu pobledlé nebo naopak příliš křiklavé. To je ale problém v podstatě pouze první části. Rozhodně je výsledný dojem lepší než z verze s novým coloringem vytvořeným pro americké vydání (schválně si zkuste vygooglit), který k Moebiovu stylu prostě nesedí.

S klidným svědomím mohu prohlásit, že přestože byl Incal vlastně takový „plán b“, vzniklo něco úžasného. Rozhodně ne bezdůvodně je tento epos některými kritiky považován za nejlepší komiks všech dob. Někdo by mohl namítat, že série z osmdesátých let už dávno nemůže být aktuální. Naštěstí je opak pravdou, vize rozpadajícího se prohnilého světa budoucnosti je stejně palčivá jako před třiceti lety, možná dnes ještě umocněna tím, jak se svět za takovou dobu změnil a kterým směrem to bylo.

Pokud bych měl dostatečně vylíčit, co za knihu Incal je, odkázal bych vás na její obálku, kde stojí, že „Incal“ je vším, co jste kdy od sci-fi komiksu chtěli, ale netroufli jste si o to říct. Protože tak to skutečně je. Postavy, kresba, příběh, reálie, to všechno klape. Incal se vás zkrátka chytne a nepustí dřív, než se pročtete na samý konec, který je natolik nečekaný a silný, že budete na tenhle komiks ještě dlouho vzpomínat a nejspíš si ho přečtete ještě nejmíň jednou znovu.

Takže až v knihkupectví narazíte na tlustou komiksovou knihu s modrou obálkou, nemusíte se rozmýšlet dlouho. Alespoň se čtením můžete zabavit při dalším čekání na zpožděný autobus.

  • Další informace o Incalu naleznete zde.
  • Více ukázek pak zde.

Incal /L'Incal/
Jodorowsky, Alexandro - Moebius
Nakladatel: Crew
Překlad: Richard Podaný
Obálka: Moebius
Redakce: Jiří Pavlovský, Filip Gotfrid
Rok vydání: 2011
Počet stran: 308
Rozměr: 195 x 260
Provedení­: paperback
Stav: nové vydání
Scénář: Alexandro Jodorowsky
Kresba: Moebius
Cena: 689 Kč

Přidat komentář