REPORTÁŽ: Festival Fantazie v Chotěboři aneb Cesta tam a zase zpátky

Článek od: Martin Stručovský - 21.07.2011

Festival Fantazie – to je akce, kterou by měl každý fanoušek fantastiky navštívit alespoň jednou v životě, protože je přesně tím důvodem, proč se celý rok těšit na léto. Dlouhou dobu jsem tuhle větu jen slýchával z úst lidí, kteří se FF pravidelně účastní. A nyní se konečně můžu sám zařadit do skupiny, jež tuhle nádhernou větu bude předávat fanům conem nepolíbeným. Ano, dámy a pánové, nejsou to jen fámy. Festival Fantazie opravdu stojí za to, a pokud mají čeští fanoušci fantastiky hlavní město či stanoviště, pak je to právě Chotěboř.

Do Chotěboře jsem se vypravil ve čtvrtek 7. července. Mísila se ve mně nervozita a nadšení – přeci jen nejsem ten druh člověka, co by jezdil na takové akce. Koneckonců jsem v životě nebyl ani na letním táboře. Na místo jsem dorazil kolem půl jedné odpoledne. Překvapivě jsem do kina s recepcí trefil bez komplikací, ač jsem předpokládal, že budu bloudit. Odbavení proběhlo rychle, takže mi nic nebránilo, abych se šel vybalit a pomalu se rozkoukat. Čímž jsem ostatně strávil zbytek dne, který jsem zakončil v milé společnosti Ondřeje Herce, kolegyně Lament a ostatních milovníků žánru v legendárním baru Velký voči.

V pátek jsem se rozhodl konečně zajít na přednášku. Volba padla na 50 filmových klasik Walta Disneyho. Celé povídání bylo opravdu super, panovala parádní atmosféra a hlavně jsem se dozvěděl spoustu zajímavostí, jako třeba to, že Black Cauldron je nejtemnější film z dílny tohoto tvůrce.

Poté jsem vyrazil na přednášku Františky Vrbenské nazvanou Bouře v Asii. Autorka mluvila o Jaroslavu Haškovi a Romanu Fjodorovičovi Ungern von Stenbergovi, které spojuje víc, než by se by se na první pohled zdálo. Například i fakt, že obě tyto postavy naleznete v 18. dílu Agenta JFK, který vzešel právě z klávesnice Františky Vrbenské. Po tomto povídání mám jistotu, že kniha opravdu bude stát za to, protože paní Vrbenská zjistila o postavách první poslední. Život našeho známého spisovatele tak v některých okamžicích připomínal život tajného špióna, proti němuž je James Bond dítko z mateřské školy.

A následovalo povídání Zabite ich všetkých! O čem to celé bylo, vypovídá už název. Lívia Hlaváčková radila, jak zabít (nemyšleno doslovně) lidi, aby to působilo realisticky a čtenář na místo vysmívání se autorovi jen kýval hlavou a říkal si u toho, jaký je frajer.

Jelikož jsem z první návštěvy kina usoudil, že koukat na filmy ve společnosti fanů je zábava, navštívil jsem ho znova. Tentokrát jsem zatoužil vidět snímek X-Men: První třída. Bohužel k lítosti mojí a ostatních selhala technika, takže byla projekce zrušena.

A přišla sobota. A s ní v deset hodin literární dílna Pata & Mata, v níž spisovatel Míla Linc a naše redakční kolegyně Lon radili, jak psát, jak správně postupovat při zasílání povídek do soutěže a kterých chyb se vyvarovat. Čili samé důležité věci.

O hodinu později následovalo povídání Pavla Renčína o Městských válkách, a především pak o třetím díle, do jehož konce prý zbývá patnáct stran a vyjde už letos. Všichni samozřejmě píšeme Ježíškovi, abychom knihu našli pod vánočním stromkem. Zvlášť po chutné ukázce, kterou autor přečetl.

V osm večer nastal tradiční Večer fantazie, na který jsem vyrazil společně s redaktory Fantasy Planet v čele se šéfredaktorkou Pavlou Lžičarovou. Akce byla báječná, plná hvězdných vystoupení. Za vrchol a překvapení večera a conu pak považuji bombastický křest titulu Druhý krok nikam, kterého se zúčastnil i sám autor Jiří W. Procházka, jenž přijel sice na poslední chvíli, ale o to víc jeho přítomnost potěšila mě i všechny ostatní. Napřed na pódium vstoupili kmotři Tomáš Němec, Pavel Renčín a Alžběta Lexová. Ti za doprovodu písničky Du hast skupiny Ramstein a skandování diváků uvedli na pódium samotného autora. Před koncem pak došlo k udílení cen Aeronautilus, jehož  si v kategorii nejlepší povídka odnesla Martina Šrámková, jíž všichni vzdali hold stoupnutím a masivním potleskem.

Po konci Večera se šlo do Velkých vočí, ale to už je jiný příběh.

Ale jak už jsem pravil na začátku: Festival Fantazie je parádně zorganizovaná akce, kde potkáte lidi se stejnou krevní skupinou, užijete si hromadu zábavy a najdete si tam to svoje. Ať už se jedná o knihy, hry, filmy nebo přátele.  A v neposlední řadě nasajete nepopsatelnou atmosféru. Vstoupit na Festival Fantazie znamená propadnout se králičí norou do jiného světa. A vaše první věta po návratu bude znít: „Chci zpátky!“

Cestu časem můžete absolvovat v naší Galerii.

Přidat komentář