RECENZE: Joe Dever, Útok ze tmy

Článek od: Štěpán Jura - 05.09.2011

V České republice vyšlo ještě v minulém století celkem 15 gamebooků o Lone Wolfovi (díly 1-5 základní série, díly 6-12 magnakai série a díly 13-15 grand master kai série) a kromě toho ještě tři knihy románů. Poté se jejich vydávání zastavilo z jednoho pochopitelného důvodu. Vydavatelství ASFS, které Lone Wolfa vydávalo, zkrachovalo. Docela překvapivé, vezmeme-li v potaz, že celosvětové prodeje přesahují deset milionů prodaných knih a sám Útok ze tmy utržil sto tisíc prodaných kusů první měsíc prodeje (to je i víc, než má takové Stmívání).

Co je to vlastně ten gamebook? Kniha, ve které máte jako čtenář možnost určovat děj. Přesněji, vést hlavní postavu. Jako krásný příklad, jak to funguje, může posloužit i recenze kolegy Honzy Žlebka na Magazín F&SF - podzim/zima 2010. V češtině jsme se mohli s gamebooky setkat zatím sporadicky. Objevilo se tu všehovšudy asi čtyřicet dílů série Fighting Fantasy a patnáct Lone Wolfů. Ovšem všechny u nás vyšly prakticky do konce minulého století a pak bum. Nic. Temnota.

Po třinácti letech nám Mytago přináší reedici prvního Lone Wolfa. Není to jen pouhý přetisk dvacet let staré verze, ale nové, vylepšené vydání z roku 2007 obsahující téměř dvakrát tolik odkazů než původní gamebook! Proti tomu je několik desítek nových ilustrací a obálka od Alberta Dal Laga už jen takovým bonusem, který ještě doplňuje barevná mapka.

Čím se ale Lone Wolf odlišuje od konkurence? Hlavním hratelnostním rozdílem je absence kostek. Místo toho je pro "generování náhody" na poslední stránce gamebooku vytisknuta tabulka s množstvím náhodně rozesetých čísel. Místo házení kostkou prostě zavřete oči a tužku či prst zapíchnete do stránky, abyste dostali číslo bez zbytečného otravování se s kostkou. Tenhle systém se vám nikam nezakutálí a je vhodný i na cesty. Další odlišností od konkurence je návaznost příběhů. Série o Lone Wolfovi je jeden veliký seriál, kde jeden gamebook představuje jednu epizodu. Co z toho plyne? Můžete si tak přenášet do dalších dílů vybavení, schopnosti a speciální předměty.

První Lone Wolfovo dobrodružství začíná ještě v pevnosti rytířů Kai, starobylého řádu mnichů-bojovníků, kde podstupuje výcvik. Pevnost je však napadena temnými silami, a tak se musí Lone Wolf probít ven, dostat se přes půl království do hlavního města a tam informovat krále o nepřátelské invazi. Text je nepřímo rozdělen do tří zhruba stejně dlouhých úseků. První, tedy obrana pevnosti, je relativně přímočará a natahují ji hlavně souboje, kterých je zde snad nejvíce z celé knihy. Druhá obsahuje asi největší prostor pro znovuhratelnost. Cest, jak se dostat do města, je opravdu mnoho a ani na třetí zahrání jsem (podle ilustrací, které jsem viděl při listování knihou) neobjevil zdaleka všechny. I závěrečné město obsahuje několik křivolakých uliček a pořádně tuhého  finálního bosse...

Útok ze tmy je povedenou zábavou na víkend nebo odpoledne, pokud chcete co nejrychleji dojít na konec Lone Wolfova dobrodružství. Pokud chcete objevit všechny cesty, může vám putování na konec trvat klidně i týden. Tedy na konec prvního z mnoha jeho dobrodružství. Útok ze tmy je jako první epizoda seriálu. Třicetidílného seriálu, jehož děj můžete ovlivnit i vy!

Lone Wolf 01: Útok ze tmy /Lone Wolf 01: Flight from the Dark/
Dever, Joe

Nakladatel: Mytago
Překlad: Lukáš Šimíček
Obálka: Alberto dal Lago
Redakce: Jiří Reiter
Rok vydání: 2011
Počet stran: 376
Rozměr: 110 x 160
Provedení: paperback
Cena: 259 Kč

Komentáře

No, s tím, že se u nás objevovaly gamebooky jen sporadicky, bych byl asi trochu opatrný. Těch 40 dílů Fighting Fantasy je už docela dost, navíc tu byly jednohubky jako O Norikovi, O poklad krále stolinů (nebo jak to bylo přesně), gamebook s Krysou z nerez oceli, série GrailQuest a podobně.

Přidat komentář