RECENZE: Jan Dobiáš, Modrá luna čarodějů, rudý měsíc války

Článek od: Štěpán Jura - 31.10.2011

Kniha ze začátku vypadá jako obyčejná high fantasy ve stylu Tolkiena. Království lidí je ohrožováno znovuzrozeným Temným mágem™, který se svou armádou skřetů chce zničit všechno lidské. Naštěstí tu je moudrý a starý čaroděj, jenž se vydá na venkov najít mladého chlapce, na jehož bedrech je teď zachránit království a lidskou rasu. Hrdinové navíc trpí syndromem zlých rodičů, kteří se rozhodli děti po zbytek života zprznit podivnými jmény. Nezní to moc originálně, co?

Ono, mít jenom tuhle klišé linku, asi by tohle byla velice záporná recenze. Velice krátká a záporná recenze. Ovšem Jan Dobiáš dokázal zažité archetypy upravit k obrazu svému. Proto tu nemáme Pána Prstenů od J. R. R. Tolkiena, ale spíše tu vznikl něco jako  Poslední pán Prstenu od Kirila Jeskova. Máme tu sice na spadnutí velkou válku dobra a zla, avšak není tak úplně jisté, kdo je vlastně v právu. Klaďasové nejsou zase tak hodní, jak by měli být, a záporáci nejsou zlí jenom z rozmaru a nudy.

Ale i jako high fantasy s morální rozporuplností a ukazováním, že ne všechno je takové, jak se zdá, by kniha asi neuspěla. To, čím vyčnívá, je Dobiášův smysl pro humor a nebojácnost experimentovat. Díky tomu na nás čeká spousta neotřelých nápadů a pár pořádných zvratů. To první dělá z podstatné části knihy humornou fantasy se vším všudy. Jelikož autor asi chtěl, aby škatulkování do subžánrů bylo co nejtěžší, prostředek knihy je zase nefalšovanou městskou fantasy. Tím myslím klasickou městskou fantasy, jakou píše Renčín v Městských válkách, nebo občas Žamboch s Baklym a Koniášem, ne rozmáhající se urban „fantasy“ ze současnosti, kde jediný fantastický prvek jsou upíři v koženém kabátě.

Díky tomu kniha nenudí. Už vás nudí vážná vysoká fantasy? Dostanete pár stránek humoru. Už jste se nasmáli dost? Tak jdeme na trošku městské fantasy. A tak se tyto scény střídají, zvraty přichází (bohužel, jenom hlavní postavy se moc neobměňují). Další nevýhodou je poněkud nevyužitý potenciál některých postav či událostí, které na první pohled trpí malým rozsahem. Tedy, čtyři sta stran není rozhodně málo, ale Jan Dobiáš má v sobě potenciál na rozsáhlé ságy. Kdoví, třeba se dočká Modrá luna čarodějů, rudý měsíc války pokračování. Ne, že by měla snad kniha nějaký okatě otevřený konec, ale závěr přímo svádí k pokračování. Pokud máte rádi fantasy, vlastníte smysl pro humor a chcete zkusit něco nového, zkuste po Modré luně sáhnout.

Modrá luna čarodějů, rudý měsíc války
Dobiáš, Jan  
 
Nakladatel: Straky na vrbě
Obálka: Janina Strnadová
Redakce: Michael Bronec, Jana Kopečková, Zuzana Kupková
Rok vydání: 2011
Počet stran: 392
Rozměr: 105 x 165
Provedení: paperback
Cena: 235 Kč

Přidat komentář